Επιλογή οδοντόκρεμας-οδοντόβουρτσας

Επιλογή οδοντόκρεμας-οδοντόβουρτσας Facebooktwitterpinterest

Η επιλογή της οδοντόκρεμας και της οδοντόβουρτσας που θα επιλέξουμε είναι ένα αίνιγμα για δυνατούς λύτες,λόγω αφενός της πληθώρας(σε σημείο που σε πιάνει ίλιγγος!) των διαθέσιμων επιλογών,αφετερου λόγω της μη σωστής βοήθειας από τους ειδικούς,δηλαδή από εμάς τους οδοντιάτρους.Κλασσικό παράδειγμα διαλόγου μεταξύ ασθενούς και οδοντιάτρου είναι το ακόλουθο:
-Γιατρε ποιά οδοντόβουρτσα/οδοντόκρεμα να χρησιμοποιήσω?

-Όποια σας βολεύει.
Φυσικά το τι βολεύει τον ασθενή είναι κάτι σχετικό,γι’αυτό θα πρέπει να συζητείται λίγο παραπάνω το θέμα.
Γιατί οι ασθενείς δεν είναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν κάποια πράγματα,είναι υποχρέωση των οδοντιάτρων να τους ενημερώσουν.

Δεν έχει σημασία τόσο μεγάλη σημασία ποια οδοντόκρεμα ή ποια οδοντόβουρτσα θα χρησιμοποιήσετε αρκεί να τηρούνται κάποιοι κανόνες.Και εξηγούμαι :

1. Για την οδοντόκρεμα : Οποιαδήποτε.Κυριολεκτικά οποιαδήποτε σας κλείνει πονηρά το μάτι στο super-market,αρκεί να περιέχει φθόριο.Υπάρχουν όμως κάποιοι περιορισμοί.
Για τις λευκαντικές οδοντόκρεμες,που κυκλοφορούν και έχουν μεγάλη ζήτηση,θέλει την εξής προσοχή:
Γενικά πρέπει να διαβάζετε τα ψιλά γράμματα ακόμα και στις διαφημίσεις.Έβλεπα τη διαφήμιση ενός τέτοιου σκευάσματος,το οποίο υποσχόταν λεύκανση ενός τόνου στα δόντια.Και στα ψιλά γράμματα(που τρέχαν από κάτω πιο γρήγορα και από τον Κεντέρη στην ακμή της νιότης του)έλεγε ότι το αποτέλεσμα είναι τόσο παροδικό που μπορεί να εξαφανιστεί μέχρι και το επόμενο βούρτσισμα!! Τι ωραίο προϊόν!!
Τις λευκαντικές οδοντόκρεμες δεν πρέπει να τις χρησιμοποιούμε συνέχεια,γιατί συνήθως ο τρόπος με τον οποίον λευκαίνουν είναι μηχανικός.Δηλαδή οι κόκκοι τους έχουν μεγαλύτερη διάμετρο,και έτσι αφαιρούν τις επιφανειακές χρωστικές με το τρίψιμο του βουρτσίσματος.Καλύτερα να τις χρησιμοποιούμε κάποιες φορές την εβδομάδα πχ 3 μέρες τη λευκαντική και 4 την κανονική.

Υπάρχουν στο super-market επίσης οδοντόκρεμες για ευαίσθητα δόντια. Το φαινόμενο των ευαίσθητων δοντιών λέγεται επιστημονικά “οδοντινική υπερευαισθησία” και είναι ένα σύνθετο φαινόμενο.
Συνεννοηθείτε   πρώτα με τον οδοντίατρο σας και μετά αγοράστε ένα τέτοια σκεύασμα,γιατί κάποια είναι εντελώς ξεπερασμένα και δεν κάνουν αυτό που υπόσχονται.Για την οδοντινική υπερευαισθησία θα μιλήσουμε σε επόμενη ανάρτηση.
Υπάρχουν ορισμένες οδοντόκρεμες που βρίσκουμε μόνο στα φαρμακεία,και τις οποίες μας συστήνει ο οδοντίατρος.Αυτές μπορεί να είναι για την αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος με τα ούλα που έχουμε πχ περιοδοντίτιδα ή να έχουν πολύ περισσότερο φθόριο από το συνηθισμένο,αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού τερηδονικού κινδύνου,αν δηλαδή έχουμε τέτοιες συνήθειες που ο κίνδυνος να εμφανίσουμε νέες τερηδόνες είναι πολύ μεγάλος,οπότε χρειαζόμαστε περισσότερο φθόριο για να προστατεύσουμε τα δόντια.
Και τις δύο αυτές κατηγορίες τις αγοράζουμε ύστερα από συνεννόηση με τον οδοντίατρο,και όχι επειδή η ξαδερφη/γειτόνισσα/φιλή/οτιδήποτε που είχε το ίδιο πρόβλημα με εμάς αγόρασε αυτήν την οδοντόκρεμα και βρήκε την υγειά της!
Προσοχή στις παιδικές οδοντόκρεμες.Τα παιδάκια πρέπει να χρησιμοποιούν παιδικές οδοντόκρεμες και όχι οδοντόκρεμες ενηλίκων.Αυτό γιατί οι παιδικές οδοντόκρεμες έχουν λιγότερο φθόριο,οπότε μειώνεται ο κίνδυνος πρόκλησης καποιου ατυχήματος μια και τα παιδιά συνήθως καταπίνουν την οδοντόκρεμα και δεν φτύνουν.

2. Πάμε τώρα στην οδοντόβουρτσα : Και εδώ οποιαδήποτε σας κάνει κλικ,αρκεί να έχει δύο παράμετρους
Να είναι μέτριας σκληρότητας. Σίγουρα να μην είναι σκληρή,γιατί κάνει κακό στα δόντια και στα ούλα,ειδικά αν βουρτσίζετε πολύ δυνατά.Αλλά και η μαλακή συστήνεται σε άτομα που έχουν κάποιο πρόβλημα με τα ούλα πχ περιοδοντίτιδα.
Να είναι ίσια.Τι εννοώ?Σαν τη παρακάτω φωτογραφία

 

 

 

 

Βλέπετε ότι οι τρίχες της οδοντόβουρτσας είναι σε ένα επίπεδο και δεν είναι ασύμμετρες,με μυτάκια,κλίσεις κτλ.
Η πιο απλή κατά τη γνώμη μου είναι και η πιό καλή.Το μόνο που μπορείτε αν θέλετε είναι να πάρετε μια οδοντόβουρτσα που έχει μια σειρά από μπλε τρίχες που γίνονται άσπρες όταν φθείρεται.Έτσι ξέρετε και πότε θα την αλλάξετε,
Ηλεκτρική ή μηχανική? Κάνουν και οι δύο την ίδια δουλειά. Απλά η ηλεκτρική την κάνει μόνη της,ενώ στη κλασσική χειροκίνητη οδοντόβουρτσα τη δουλειά την κάνουμε εμείς.Διαλέγετε και παίρνετε(ως παράμετρος είναι και το κόστος που είναι αυξημένο στην περίπτωση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας)
Πότε την αλλάζω? Οι κατευθυντήριες γραμμές της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας(εδώ περιμένω κάποιοι να χειροκροτήσουν!)λένε 4 φορές το χρόνο,δηλαδή ανά τρείς μήνες.
Εγώ συστήνω στους ασθενείς ανά δύο μήνες.Και αυτό γιατί έρευνες(πάλι στην Αμερική-πάλι χειροκρότημα) έχουν δείξει ότι μια καινούρια οδοντόβουρτσα αφαιρεί περίπου 30% περισσότερη πλάκα από μια οδοντόβουρτσα 3 μηνών που έχει φθαρεί.
Το κόστος είναι μηδαμινό.Αυτά ισχύουν για τις χειροκίνητες οδοντόβουρτσες. Για τις ηλεκτρικές ισχύουν τα αντιστοιχα,αλλά γενικά κρατάνε περισσότερο από τις χειροκίνητες.

Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλό βούρτσισμα!!

Οδοντίατρος - Σωτήριος Β. Βλασταράκος

Σωτήριος Β. Βλασταράκος, Οδοντίατρος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.