Το σωστό βούρτσισμα για σωστή στοματική υγιεινή.

Facebooktwitterpinterest

Το σωστό βούρτσισμα είναι ουσιαστικά ο σωστός εκείνος τρόπος που θα χρησιμοποιήσουμε την οδοντόβουρτσα (μηχανική η ηλεκτρική) ώστε να επιτύχουμε σωστή στοματική υγιεινή.

Αυτή η διαδικασία συμπληρώνεται πάντα από την σωστή χρήση των μέσων μεσοδόντιου καθαρισμού (νήμα/μεσοδόντια βουρτσάκια). Μιλάμε δηλαδή για τεχνικές που στόχο έχουν την μηχανική απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας.

Αυτό λοιπόν που έχουμε στο μυαλό μας είναι το ποιες είναι οι επιφάνειες που θέλουμε να καθαρίσουμε.

Η οδοντική πλάκα βρίσκεται στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών που φαίνονται και καθαρίζονται εύκολα αλλά και στις εσωτερικές επιφάνειες, ανάμεσα στα δόντια, ανάμεσα στα ούλα και στα δόντια (ουλοδοντική σχισμή) όπου είναι πιο δύσκολο να καθαριστούν και συχνά τις ξεχνάμε.

vourtsisma1

Στο εμπόριο υπάρχουν σκευάσματα που μπορούν να βάψουν την οδοντική πλάκα (συνήθως ροζ) και να μας αποκαλύψουν όλα τα σημεία στα οποία εναποτίθεται.

Συνεπώς, με οποιοδήποτε τρόπο και αν βουρτσίσουμε τα δόντια μας, αν καταφέρουμε να απομακρύνουμε την οδοντική πλάκα χωρίς να φθείρουμε τους οδοντικούς η τους ουλικούς ιστούς , αυτός ειναι ένας σωστός τρόπος βουρτσίσματος..

Για την διευκόλυνση μας όμως έχουν εδραιωθεί κάποιες τεχνικές.

Επιλέγουμε πάντα μια οδοντόβουρτσα μέτρια η μαλακή ανάλογα με το ποσό «παχιά» είναι τα ούλα μας. Αύτη πρέπει να έχει νάιλον ισοϋψείς τρίχες. Όσο πιο απλή και πιο μικρή τόσο το καλύτερο.

Συνολικά στο εύρος της θέλουμε να πιάνει το πολύ δυο δόντια κ όχι παραπάνω. Απόδειξη ότι οι ηλεκτρικές είναι σχεδιασμένες να καθαρίζουν ένα-ένα δόντι για αυτό έχουν και τόσο μικρή κεφαλή

Γενικά πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας μια συγκεκριμένη σειρά με την οποία θα ακολουθήσουμε κατά το βούρτσισμα.

Για παράδειγμα να ξεκινάμε πάντα από την εξωτερική πλευρά των πάνω δοντιών από δεξιά προς τα αριστερά και αφού ολοκληρώσουμε την εξωτερική πλευρά κάνουμε το ίδιο από την εσωτερική κ.ο.κ.

Με αυτόν τον τρόπο δεν ξεχνάμε κάποια πλευρά διότι υπάρχει μια συνέχεια.

Η οδοντόβουρτσα πρέπει να τοποθετείται πάνω στο δόντι υπό γωνία 45 μοιρών χωρίς να ασκείται μεγάλη πίεση. με αυτόν τον τρόπο ορισμένες τρίχες τις οδοντόβουρτσας εισχωρούν ανάμεσα στα ούλο και στο δόντι ( ουλοδοντική σχισμή), όπου η εναπόθεση πλάκας δημιουργεί πολλά προβλήματα όχι μόνο στα δόντια αλλά και στα ούλα.

vourtsisma2

Η κίνηση πρέπει να είναι μικρή και τέτοια ώστε να διαλύει την συνοχή της οδοντικής πλάκας( πχ κυκλική, οριζόντια χωρίς όμως μετακίνηση των τριχών κλπ).

Από εκεί και πέρα η απομάκρυνση της επιτυγχάνεται με κινήσεις κάθετες με φορά από τα ούλα προς τις κορυφές των δοντιών .

Αφού λοιπόν έχουμε καθαρίσει όλες τις επιφάνειες που έχει πρόσβαση η οδοντόβουρτσα, προχωράμε σε αυτές που δεν έχει που ένα τα μεσοδόντιες επιφάνειες.

Η απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας σε αυτές τις περιοχές γίνεται με οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια και πρέπει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος του βουρτσίσματος.

vourtsisma3

Ενα δόντι δεν έχει καθαρίσει πλήρως αν δεν έχουν καθαρίσει και αυτά τα σημεία, διότι όσο μικρά και αν είναι μπορούν να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα.

Μαρία Κουτέπα

 

Κράτα το

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.