Σωστή διατροφή για υγιές στόμα!

Facebooktwitterpinterest
Η ισορροπημένη διατροφή δεν είναι μόνο απαραίτητη για να διατηρήσουμε το ιδανικό μας βάρος, αλλά είναι απαραίτητη και για τη στοματική μας υγεία και κατ’ επέκταση για την υγεία μας γενικά! Η εφαρμογή της πυραμίδας της σωστής διατροφής επιδρά στην καλή κατάσταση των δοντιών μας, των ούλων μας, της γλώσσας μας, των χειλιών μας αλλά και του βλεννογόνου του στόματός μας.

Υδατάνθρακες και τερηδόνα
Μιλώντας για φαγητά ας ξεκινήσουμε με τη μεγάλη ομάδα τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες. Οι 2 κύριοι τύποι υδατανθράκων είναι τα σάκχαρα (όπως είναι η ζάχαρη, η γλυκόζη, η φρουκτόζη κ.ά.), το άμυλο που βρίσκεται στα δημητριακά (ρύζι, καλαμπόκι κ.λπ.) αλλά και στα παραγόμενα απ’ αυτά προϊόντα (ψωμί, ζυμαρικά), στις πατάτες και τέλος στα όσπρια. Από την άλλη, στα δόντια μας επικάθονται καθημερινά βακτήρια, που όταν έρθουν σε επαφή με τους υδατάνθρακες, παράγονται οξέα που διαλύουν τον σμάλτο των δοντιών, προκαλώντας τη γνωστή σε όλους μας οδοντική πάθηση που λέγεται τερηδόνα. Επικίνδυνες τροφές για τη δημιουργία της τερηδόνας θεωρούνται οι ακόλουθες: Τρόφιμα με πάνω από 20% ζάχαρη, κολλώδεις τροφές όπως είναι τα γλειφιτζούρια, οι σταφίδες, γλυκά που τα λαμβάνουμε πριν τον βραδινό ύπνο ή μεταξύ των γευμάτων. Γι’ αυτό, αν θα καταναλώσουμε ένα γλυκό, προτιμότερο να είναι αμέσως μετά το φαγητό μας αντί στα ενδιάμεσα των γευμάτων. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα -6 μικρά γεύματα με τα ποτά τους είναι υπεραρκετά σε καθημερινή βάση. Επίσης, τα γλυκά που συνδυάζουν άμυλο με ζάχαρη όπως είναι τα μπισκότα ή τα κέικ.
Προστατεύουν τα δόντια μας 
Μια και παραθέσαμε τις επιβλαβείς για τα δόντια τροφές, ας δούμε εκείνες που προστατεύουν το σμάλτο των δοντιών μας από τις επιθέσεις των οξέων. Από την ομάδα των φρούτων τα αχλάδια, με πιο δραστικό τρόπο από τα υπόλοιπα φρούτα, εξουδετερώνουν τα οξέα που δημιουργούν κοιλότητες στα δόντια. Από τα λαχανικά πιο ωφέλιμο για τα δόντια μας είναι το σέλινο, χωρίς όμως να υποβαθμίζουμε όλα τα ωμά λαχανικά. Από τα γαλακτοκομικά το τυρί, το γιαούρτι και το γάλα είναι και τα τρία σωστές επιλογές για την οδοντική υγεία λόγω της πρωτεΐνης και της καζεΐνης, που περιέχουν, που δυναμώνει το σμάλτο των δοντιών κάνοντάς το πιο ανθεκτικό στα οξέα. Τέλος, το σησαμέλαιο συνίσταται για στοματοπλύσεις, μια και μειώνει τον αριθμό των βακτηριδίων και βοηθά έτσι στη θεραπεία της ουλίτιδας.
Ολοκληρώνοντας ας αποφεύγουμε τη συχνή κατανάλωση αναψυκτικών μια και είναι υπεύθυνα για τη φθορά των δοντιών μας, άσχετα αν είναι διαίτης ή όχι, αφού περιέχουν τα ίδια τα αναψυκτικά οξέα που «τρώνε» δυστυχώς τις οδοντικές επιφάνειες. Συνοψίζοντας, ας θυμόμαστε ότι το εύγεστο δεν είναι μόνο το γλυκό και ας ακολουθούμε το «παν μέτρον άριστον» και στη διατροφή μας αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα δόντια μας υγιή και ως συνέπεια τους εαυτούς μας!

Μασάτε τσίχλες;
Αν σας αρέσουν οι τσίχλες, καλό είναι να προτιμάτε αυτές με ξυλιτόλη (υποκατάστατο ζάχαρης που βρίσκεται και στα βύσσινα) ή τη μαστίχα Χίου. Επιστημονικές έρευνες έδειξαν για τις τσίχλες με ξυλιτόλη ότι ασκούν αντιβακτηριδιακή δράση στα δόντια μας, μειώνοντας τις πιθανότητες για πρόκληση τερηδόνας.
Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.