Οδοντιατρική προληψη στην έγκυο, το βρέφος και στο νήπιο

Facebooktwitterpinterest

‘Εγκυος γυναίκα

Φροντίζοντας τον εαυτό σας και τα δόντια σας έχετε αρχίσει ήδη να φροντίζετε την υγεία και τα δόντια του μωρού σας. Είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει επιβαρυντικός παράγοντας για την υγεία των δοντιών σας, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν εσείς το επιτρέψετε είτε λόγω της κούραση σας ή από αμέλεια της φροντίδας των δοντιών σας.

Οι συχνοί εμετοί στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν σημαντική απώλεια ασβεστίου από τα δόντια σας λόγω των οξέων που κατακλύζουν το στόμα από το στομάχι. Αυτή η απώλεια όμως μπορεί να αντισταθμιστεί με την καλή και συχνή υγιεινή ώστε να ξεπλένονται τα οξέα τα οποία εάν παραμένουν συνεχώς στο σάλιο θα προκαλέσουν περαιτέρω απώλεια ασβεστίου και δημιουργία τερηδόνας.

Επίσης, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκληθεί η λεγόμενη ουλίτιδα της εγκύου, όπου φουσκώνουν έντονα τα ούλα και αιμορραγούν. Αυτό οφείλεται τόσο στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν εκείνη την περίοδο, όσο και στις μεταβολές στην άμυνα του οργανισμού.

Βέβαια καμία ουλίτιδα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την παρουσία των υπεύθυνων μικροβίων πάνω στα δόντια .Έτσι, και πάλι η υγιεινή των δοντιών έχει κυρίαρχη θέση στη πρόληψη όλων των νόσων του στόματος κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε γερά δόντια και ούλα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

  • Βουρτσίστε σωστά και ανελλιπώς με φθοριούχο οδοντόπαστα 2 φορές την ημέρα.
  • Χρησιμοποιείστε νήμα κάθε βράδυ.
  • Εάν χρειάζεται μετά το βούρτσισμα και το νήμα ξεπλύνετε με αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα που θα σας συστήσει ο οδοντίατρός σας για να καταπολεμήσετε την ουλίτιδα και την τερηδόνα.
  • Εάν το κρίνει ο οδοντίατρος σας χρησιμοποιήστε την ειδική πάστα ασβεστίου –φωσφόρου για την συμπλήρωση του χαμένων ιχνοστοιχείων ασβεστίου και φωσφόρου που χάθηκαν από τα δόντια σας λόγω των πολλών οξέων, ώστε να προλάβετε την τερηδόνα.
  • Μασήστε τσίχλα ξυλιτόλης η οποία έχει αντιτερηδονογόνο δράση: 3-4 τσίχλες την ημέρα μειώνουν τα μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα, όπως και την ικανότητά τους να προσκολλούνται στα δόντια σας.
  • Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας για καθαρισμό και φθορίωση. Το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θεωρείται το πιο ασφαλές για οδοντιατρική επίσκεψη.

Πως η κατάσταση στο στοματικό περιβάλλον της μάνας επηρεάζει την υγεία των δοντιών του παιδιού της:

Από έρευνες που έχουν γίνει έχει φανεί ότι όσο περισσότερο φροντίζει τα δόντια της η έγκυος ή/και η νεαρή μητέρα, τόσο λιγότερα μικρόβια θα έχει στο στόμα της. Αυτό θα έχει μία τρομακτικά θετική επίδραση στην υγεία των δοντιών του παιδιού σας όσο και εάν αυτό σας φαίνεται παράξενο.

Εξηγούμε:

Όταν ένα μωρό γεννιέται το στόμα του δεν περιέχει καθόλου μικρόβια που προκαλούν τερηδόνα δηλ. Streptococcus Mutans (στο εξής SM). Τα μικρόβια αυτά, το βρέφος αρχίζει να τ’ αποκτά γύρω στην ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού, μέχρι και την ολοκλήρωση του νεογιλού του φραγμού δηλαδή περίπου στην ηλικία των3 ετών. Η μετάδοση των SM μικροβίων γίνεται κατά 70% από την μητέρα, ενώ ο πατέρας, τα αδέλφια, η γιαγιά κτλ. αποτελούν το υπόλοιπο 30%.

Η μετάδοση των SM γίνεται μέσω του σάλιου, είτε εάν φιλάτε το παιδί στα χείλη, είτε εάν δοκιμάζετε το φαγητό του πριν του το δώσετε. Γι’ αυτό αποφύγετε αυτή την τακτική.

chart

Ερευνητικά δεδομένα

  • Έρευνες έδειξαν ότι μητέρες που δεν γνώριζαν τα πιο πάνω και μετέδωσαν πολλά μικρόβια στα μωρά τους, αυτά τα μωρά είχαν αρκετές τερηδόνες πριν την ηλικία των 4 ετών, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν ενημερωμένες μητέρες οι οποίες απέφευγαν αυτή την τακτική.
  • Επίσης, μητέρες που φρόντιζαν την υγιεινή των δικών τους δοντιών, είχαν οι ίδιες λιγότερα μικρόβια και ως εκ τούτου μετέδωσαν λιγότερα στα παιδιά τους. Αυτά τα παιδιά είχαν κατά συνέπεια λιγότερες τερηδόνες, σε σχέση με τα παιδιά από μητέρες που δεν φρόντιζαν τα δόντια τους.

Συγκεκριμένα

  • 89% των παιδιών που απόκτησαν SM μέχρι την ηλικία των 2 ετών, είχαν 5 τερηδόνες πριν την ηλικία των 4 ετών.
  • Παιδιά που δεν απόκτησαν SM πριν την ηλικία των 2 ετών είχαν μόνο 0,3 τερηδόνες πριν την ηλικία των 4 ετών.

Kohler B.,Andren I.,Jonhsson B.1988 The earlier the colonization by mutans streptococcus ,the higher the caries prevalence at age 4 years of age. Oral Microbial Immunol. 3 : 14-17

Συμπέρασμα

  • Ο πρώιμος αποικισμός του στόματος του παιδιού, με το μικρόβιο της τερηδόνας (SM) είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας κινδύνου για ανάπτυξη τερηδόνας στην πολύ μικρή ηλικία αλλά και στη μετέπειτα ζωή.
  • Η μείωση των μικρόβιων της τερηδόνας (SM) στις μητέρες μπορεί να σταματήσει ή να καθυστερήσει τον αποικισμό των SM στα βρέφη τους.
  • Παιδιά με λιγότερα μικρόβια στο στόμα γίνονται παιδιά και στη συνέχεια ενήλικες με λιγότερες τερηδόνες.

 

 

 

http://www.cspd.com.cy/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.