«Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας και μέθοδοι πρόληψής του»

Facebooktwitterpinterest

Διάλεξη από το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου

Ο Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας δεν είναι κληρονομικός, όπως πολλοί πιστεύουν. Προέρχεται από ένα κοινό ιό που ονομάζεται ιός Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV). Ένας ιός που θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η πρόληψη. Αυτό τονίστηκε στη διάλεξη που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου τις 20/11/2013 με ομιλήτριες τη Δρ. Άντρη Ευρυπίδου, Γυναικολόγο – Μαιευτήρα, Υπεύθυνη Γυναικολογικού Τμήματος Γ. Ν. Πάφου, και τη Δρ. Ιλιάδα Ευρυπίδου, Παιδίατρο, Υπεύθυνη Παιδιατρικού Τμήματος Γ. Ν. Πάφου.

Στη διάλεξη αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του ιού HPV. Αλλά, υπάρχουν 30 τύποι του ιού HPV που μπορούν να προσβάλουν τη γεννητική περιοχή – και μερικοί μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαροί, μέχρι και να θέτουν σε  κίνδυνο τη  ζωή. Επισημάνθηκε ότι ιός HPV μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε – γυναίκες και άνδρες, και, εφόσον δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα, πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό – ή τον μεταδίδουν. Ο ιός HPV μπορεί εύκολα να μεταδοθεί, γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προστατεύσεις τον εαυτό σου, τώρα.

Οι ομιλήτριες υπογράμμισαν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει δραματικά τα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, των προκαρκινικών αλλοιώσεων και της ανάγκης για περαιτέρω θεραπεία. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Γε. Αθανασόπουλος, Υπεύθυνος του Προγράμματος Διαλέξεων «Το Πανεπιστήμιο ΝΕΑΠΟΛΙΣ συνδιαλέγεται με την Κοινωνία».

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.