ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Facebooktwitterpinterest

Οι όψεις δοντιών (όψεις πορσελάνης ή laminate veneers) είναι εξαιρετικά λεπτές φλούδες -με μέσο όρο πάχους 0,5 mm- από κεραμικό υλικό (πορσελάνη) οι οποίες τοποθετούνται στο πρόσθιο μέρος των δοντιών και χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν αισθητικές ατέλειες που αφορούν το σχήμα, το χρώμα ή τα συγκλεισιακά προβλήματα των δοντιών.

Οι αισθητικές ατέλειες που μπορούν να αντιμετωπιστούν με τις όψεις πορσελάνης περιλαμβάνουν:

* Τα ελαφρώς στραβά δόντια
* Τα δυσχρωμικά δόντια
* Τα σπασμένα δόντια
* Τα κενά μεταξύ των δοντιών (διαστήματα)
* Την επιδιόρθωση άνισων δοντιών

Στο παρελθόν, ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτές οι ατέλειες ήταν τα δόντια να καλυφθούν με στεφάνες (θήκες) και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των όψεων πορσελάνης σε σχέση με τις στεφάνες είναι ότι τα δόντια χρειάζονται πολύ λιγότερη παρασκευή (τρόχισμα). Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, είναι τα δόντια που θα δεχτούν όψεις πορσελάνης να είναι δομικά ολόκληρα.

όψεις πορσελάνης: η διαδικασία τοποθέτησης

Πριν αρχίσει η διαδικασία τοποθέτησης των όψεων πορσελάνης , ο οδοντίατρος πραγματοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται mock-up κατα την οποία κατασκευάζει προσωρινές όψεις και τις τοποθετεί επίσης προσωρινά στα δόντια σας ώστε να εκτιμήσετε το αποτέλεσμα των μόνιμων όψεων πορσελάνης.

Για την τοποθέτηση των όψεων πορσελάνης συνήθως χρειάζονται τρεις συνεδρίες.

Ο οδοντίατρός θα προπαρασκευάσει την επιφάνεια του δοντιού που θα δεχτεί την όψη πορσελάνης τροχίζοντας έως και 0,5 χιλιοστό από την αδαμάντινη, ώστε να προσαρμόσει το πάχος των όψεων. Σε μερικές περιπτώσεις, βέβαια, μπορεί να μην χρειαστεί να αφαιρεθεί καθόλου αδαμαντίνη. Εάν είναι απαραίτητο σε αυτή τη διαδικασία θα χρησιμοποιήθει ένα τοπικό αναισθητικό.

Στη συνέχεια, θα αποτυπωθούν τα δοντια και μαζί με τις οδηγίες κατασκευής των όψεων τα αποτυπώματα θα σταλούν σε ένα οδοντοτεχνικό εργαστήριο, το οποίο και θα τις κατασκευάσει. Συνήθως, για να κατασκευαστούν οι όψεις πορσελάνης από το οδοντοτεχνικό εργαστήριο, χρειάζεται 5 έως 8 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στα δόντια του ασθενή θα έχουν τοποθετηθεί προσωρινές όψεις.

Στη τελική επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει τις προσωρινές όψεις και θα τοποθετήσει τις μόνιμες, αρχικά σταθεροποιώντας τες προσωρινά με νερό ή γλυκερίνη, ώστε να μπορεί να ελέγξει την εφαρμογή και το χρώμα τους. Μόλις αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί, ο οδοντίατρος θα καθαρίσει τα δόντια του ασθενή επιμελώς και θα κολλήσει τις όψεις μόνιμα με συγκολλητική ύλη, η οποία στεγνώνει με ένα υψηλής έντασης φως.
Συνήθως τα δόντια στα οποία τοποθετούνται οι όψεις πορσελάνης αφορούν την αισθητική ζώνη της άνω γνάθου (4 έως 10 πρόσθια δόντια της άνω γνάθου).

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.