4 τρόποι για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα των κιρσών

4 τρόποι για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα των κιρσών Facebooktwitterpinterest

Οι ΚΙΡΣΟΙ συνιστούν ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας, με 1 στους 4 ανθρώπους του πληθυσμού του κόσμου να εμφανίζει την πάθηση κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής του.

Οι διατεταμένες επιφανειακές φλέβες των ποδιών που υποδεικνύουν την ύπαρξη φλεβικής νόσου τείνουν να προεξέχουν και να γίνονται ορατές, προκαλώντας συν τοις άλλοις, αισθητικό ζήτημα στους ασθενείς.

Τα συμπτώματα δε, που μπορεί να συνοδεύουν την πάθηση κυμαίνονται μεταξύ ήπιων και έντονων, υποβαθμίζοντας σε κάθε περίπτωση σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό την ποιότητα της ζωής των ατόμων που πάσχουν.

Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τους κιρσούς και αναζητάτε τρόπους να ανακουφιστείτε από τις δυσάρεστες ενοχλήσεις που συχνά τους συνοδεύουν, δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε -πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού σας.

Ανακούφιση από τα συμπτώματα των κιρσών – τι πρέπει να κάνετε

Συστηματική άσκηση

Η τακτική άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, συνδράμοντας στην ομαλή κυκλοφορία του στις φλέβες. Η γυμναστική βοηθά επίσης στη μείωση της αρτηριακής πίεσης των ασθενών, που συχνά αποτελεί άλλον έναν επιβαρυντικό παράγοντα για τους κιρσούς.

Η επιλογή του κατάλληλου ασκησιολογίου ή της προπόνησης για τους ασθενείς με κιρσούς είναι πολύ σημαντική. Χρειάζεται να μην ασκείτε υπερβολική πίεση στους μυς και να επιλέγετε προγράμματα γυμναστικής χαμηλής έντασης. Ενδεικτικά προτείνονται: κολύμβηση, περπάτημα, ποδηλασία και γιόγκα.

Κάλτσες συμπίεσης

Οι κάλτσες συμπίεσης προτείνονται σε ορισμένους ασθενείς στο πλαίσιο εφαρμογής συντηρητικής θεραπευτικής προσέγγισης για τους κιρσούς.

Οι κάλτσες αυτές κατασκευάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ασκούν διαβαθμισμένη πίεση στα πόδια, που βοηθά τις φλέβες να μεταφέρουν ομαλά το αίμα προς την καρδιά -και αποτρέπει από το να «λιμνάζει», επιδεινώνοντας την κατάσταση του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων.

Με τις κάλτσες συμπίεσης πολλοί ασθενείς καταφέρνουν να ανακουφιστούν από τον πόνο που νιώθουν στα σημεία των κιρσών, ειδικά κατά τις βραδινές ώρες που συνήθως είναι πιο έντονος.

Διατροφικές αλλαγές

Στο πλαίσιο μιας υγιεινής καθημερινής διατροφής, είναι απαραίτητο να περιορίσετε όσο το δυνατόν τα αλμυρά ή πλούσια σε νάτριο τρόφιμα, για την αποφυγή της κατακράτησης υγρών από μέρους του οργανισμού. Ταυτοχρόνως, συστήνεται η αύξηση της πρόσληψης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (αμύγδαλα, φιστίκια, φακές, λευκά φασόλια, πατάτες, λαχανικά με φύλλα, σολομός και τόνος), καθώς αποτρέπουν τη συγκράτηση περίσσιων υγρών.

Τα τρόφιμα επίσης που συστήνονται σε ασθενείς με κιρσούς είναι και όσα περιέχουν φλαβονοειδή, διότι συνδράμουν στον περιορισμό της εξέλιξης της φλεβικής νόσου, μειώνοντας την επέκταση των κιρσών.

Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικά συστατικά που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και λαχανικά και είναι γνωστό πως βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση. Τα τρόφιμα που περιέχουν φλαβονοειδή είναι: λαχανικά (όπως: κρεμμύδια, πιπεριές, σπανάκι και μπρόκολο), φρούτα (όπως: εσπεριδοειδή, σταφύλια, κεράσια, μήλα, βατόμουρα), ακόμη το σκόρδο και το κακάο.

Επαρκής ξεκούραση ποδιών

Οι ασθενείς με κιρσούς χρειάζονται περισσότερο να μεριμνούν για την επαρκή ξεκούραση των κάτω άκρων τους στη διάρκεια ή το τέλος κάθε ημέρας. Φροντίστε να ξεκουράζετε τα πόδια σας κατά τις ώρες που έχετε ελεύθερο χρόνο, τοποθετώντας τα σε υψηλότερη θέση καθώς κάθεστε ή είστε ξαπλωμένοι.

Η κυκλοφορία βελτιώνεται αισθητά όταν τα πόδια βρίσκονται ανυψωμένα, καθώς μειώνεται η πίεση στις φλέβες, αποτρέποντας το αίμα να μείνει στάσιμο στις πάσχουσες φλέβες ώστε να προωθείται ομαλά προς την καρδιά.

Γεώργιος Ι. Ρόκας, Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Γεώργιος Ι. Ρόκας,
Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.