Διάγνωση Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Διάγνωση Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής Facebooktwitterpinterest

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής συχνά ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια απεικονιστικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε για άλλους λόγους. Κάποιες φορές μπορεί να ψηλαφηθεί ως μια παλλόμενη κοιλιακή μάζα κατά τη διάρκεια φυσικής εξέτασης από τον γιατρό σας.

Αν ο γιατρός σας θεωρεί ότι μπορεί να έχετε ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, θα σας πάρει ιατρικό ιστορικό και θα σας εξετάσει. Ύστερα θα υποβληθείτε σε περαιτέρω απεικονιστικούς ελέγχους ώστε να εντοπιστεί το ανεύρυσμα και να εκτιμηθεί η διάμετρός του.

Υπερηχογράφημα κοιλίας:
Το υπερηχογράφημα κοιλίας είναι μια απλή γρήγορη, μη επεμβατική εξέταση και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αρχική διάγνωση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον προληπτικό έλεγχο και για την παρακολούθηση μικρών ανευρυσμάτων.
Ανδρες και γυναίκες άνω των 55 ετών, ειδικά οι καπνιστές (ή πρώην καπνιστές) και αυτοί με οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων πρέπει να ελεγχθούν με υπερηχογράφημα για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.

Αξονική Τομογραφία – Αγγειογραφία (CTA):
Η Αξονική τομογραφία κοιλίας ή Αξονική Αγγειογραφία Κοιλιακής Αορτής είναι η πλέον ακριβής εξέταση για τη διάγνωση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής με αντίτιμο όμως την χρήση ακτινοβολίας και ενδοφλέβιου σκιαγραφικού (ιωδιούχο σκιαστικό) που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά, ειδικά σε ασθενείς με προϋπάρχουσα νεφρική ανεπάρκεια.
Ο Αγγειοχειρουργός θα σας προτείνει την αξονική τομογραφία ώστε συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την ανατομία του ανευρύσματος και την σχέση του με τις νεφρικές ή άλλες σπλαχνικές αρτηρίες.
Αυτές οι πληροφορίες είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον προεγχειρητικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης του ανευρύσματος.

Μαγνητική Τομογραφία – Αγγειογραφία (MRA):
Η Μαγνητική Τομογραφία – Αγγειογραφία (MRA) έχει παρόμοια διαγνωστική ακρίβεια με την αξονική τομογραφία, δεν απαιτείται η χρήση ακτινοβολίας και στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμη η χορήγηση ενδοφλέβιου σκιαγραφικου (γαδολίνιο), είναι λιγότερο επιβλαβές για τα νεφρά.
Τα μειονεκτήματα αυτής της εξέτασης έγκεινται στο ότι είναι χρονοβόρα, δαπανηρή και αντενδείκνυται σε κλειστοφοβικούς ασθενείς ή ασθενείς με μεταλλικές προθέσεις ή μοσχεύματα.

Κλασική Αγγειογραφία:
Η Κλασική Αγγειογραφία είναι επεμβατικός απεικονιστικός έλεγχος, που διενεργείται σε χειρουργική αίθουσα, καθώς απαιτείται διαδερμική αρτηριακή προσπέλαση με παρακέντηση στη βουβωνική χώρα.
Η εξέταση αυτή απαιτεί ακτινοβολία, χορήγηση ιωδιούχου ενδοφλέβιου σκιαγραφικού και μπορεί να χρησιμεύσει ως βοήθημα στον Αγγειοχειρουργό για το χειρουργικό του πλάνο.
Στις μέρες μας, λόγω της υψηλής διαγνωστικής ακρίβειας της αξονικής τομογραφίας, δεν συνιστάται η κλασική αγγειογραφία ως διάγνωστικό μέσο ρουτίνας.
Θα χρησιμοποιηθεί ωστόσο σαν μέρος της αντιμετώπισής του ανευρύσματος στην περίπτωση που αποφασισθεί η ενδαγγειακή αποκατάστασή του.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.