«Να ανησυχώ που εμφάνισα ευρυαγγείες;»

Να ανησυχώ που εμφάνισα ευρυαγγείες Facebooktwitterpinterest

Οι φλεβικές παθήσεις στα κάτω άκρα, όπως οι ευρυαγγείες, ταλαιπωρούν περισσότερους από 1 στους 4 ανθρώπους των αναπτυγμένων δυτικών χωρών στις μέρες μας.

Πιο επιρρεπείς σε αυτές είναι οι γυναίκες και δη, όσες είναι μεγαλύτερης ηλικίας.

Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής και φυσικά, ο κληρονομικός παράγοντας ωθούν τις φλεβικές παθήσεις να εκδηλώνονται ολοένα και πιο συχνά σε νεαρότερα άτομα.

Χρειάζεται λοιπόν, να ανησυχείτε αν έχετε εμφανίσει ευρυαγγείες;

Δείτε παρακάτω όσα χρειάζεται να ξέρετε ώστε να προχωρήσετε στις σωστές ενέργειες προς όφελος της υγείας και της ψυχολογίας σας.

Είναι ανησυχητική η πάθηση που σχετίζεται με τις ευρυαγγείες;

Οι ευρυαγγείες σε μεγάλη μερίδα των ασθενών σχετίζονται με την ύπαρξη φλεβικής νόσου στον οργανισμό, στο πρώτο στάδιο της εξέλιξής της.

Σε κάποια άτομα όμως, οι ευρυαγγείες έχουν προκληθεί από άλλη αιτία και αποτελούν απλά ένα αισθητικό πρόβλημα.

Ο πλέον κατάλληλος για να αποφανθεί για τη δική σας περίπτωση είναι ένας αγγειολόγος / αγγειοχειρουργός.

Έχετε κατά νου πως τα μέτρα πρόληψης, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εξέλιξης και εμφάνισης επιπλοκών.

Γι αυτό αν έχετε μόλις εμφανίσει ευρυαγγείες στα πόδια σας, μην διστάσετε να κλείσετε το συντομότερο δυνατό ένα ραντεβού στο ιατρείο.

Όταν οι ευρυαγγείες συνιστούν ιατρικό πρόβλημα του φλεβικού συστήματος και εκδηλώνονται στη συνηθισμένη τους μορφή, δεν θεωρούνται επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών.

Συνήθως δεν συνοδεύονται από συμπτώματα ή άλλες ενοχλήσεις, αλλά προκαλούν αντιαισθητικά σημάδια στα πόδια που συχνά κινητοποιούν τους ασθενείς να αναζητήσουν θεραπεία.

Το ότι δεν προκαλούν άμεσο κίνδυνο για την κατάσταση της υγείας, δεν σημαίνει όμως ότι μπορούν να αγνοηθούν, να παραμεληθούν και να μείνουν αθεράπευτες.

Διότι οι φλεβικές παθήσεις συνεχώς εξελίσσονται, δεν μένουν στάσιμες και με τον καιρό επιδεινώνονται.

Οι ευρυαγγείες δηλαδή, που συνιστούν το πρώτο στάδιο στην εξέλιξη της φλεβικής νόσου μπορεί να εξελιχθούν σε κιρσούς (δεύτερο στάδιο φλεβικής νόσου των κάτω άκρων), βιώνοντας δυσάρεστα συμπτώματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Η παραμελημένες ευρυαγγείες και οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο οίδημα στα πόδια και αλλοιώσεις του δέρματος, επιφέροντας με τη σειρά τους πιο σοβαρές ενοχλήσεις και καταστάσεις.

Επομένως, όσο πιο νωρίς στην εξέλιξή τους σπεύσετε να θεραπεύσετε τις ευρυαγγείες, τόσο πιο απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία τους.

Είναι επώδυνες οι θεραπείες για τις ευρυαγγείες;

Οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των ευρυαγγειών -και των κιρσών σε πολλά περιστατικά- είναι ελάχιστα επεμβατικές γι αυτό και ανεκτές από τους ασθενείς.

Οι παλαιότερες χειρουργικές μέθοδοι ήταν πράγματι, τραυματικές και επώδυνες. Απαιτούσαν δε, γενική αναισθησία, τομές, νοσηλεία και χρόνο ανάρρωσης.

Οι θεραπείες των ευρυαγγειών γίνονται με σκληροθεραπεία με αφρό και με σύγχρονα laser. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αποκατάσταση και η επαναφορά στην καθημερινή δραστηριότητα είναι άμεση. Είναι ανώδυνες μέθοδοι και δεν χρειάζονται νοσηλεία, ενώ γίνονται σε περιβάλλον ιατρείου.

Οι θεραπείες για τις ευρυαγγείες ενδείκνυνται για την ανακούφιση από τα συμπτώματα που μπορεί να τις συνοδεύουν, αλλά και για την αποκατάσταση της όψης της επιδερμίδας των ποδιών.

Γεώργιος Ι. Ρόκας, Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Γεώργιος Ι. Ρόκας,
Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.