5 λόγοι γιατί ο Χειμώνας είναι η καταλληλότερη εποχή για την Θεραπεία των κιρσών

5 λόγοι γιατί ο Χειμώνας είναι η καταλληλότερη εποχή για την Θεραπεία των κιρσών Facebooktwitterpinterest

Η θεραπεία των κιρσών στις μέρες μας είναι απλή, εύκολη, ανώδυνη, χωρίς ή με ελάχιστες τομές, προσφέρει άμεσα αποτελέσματα και γρήγορη επιστροφή στις δραστηριότητες.

Η μέθοδος εκλογής είναι το ενδαγγειακό λέιζερ (laser) για τους κιρσούς και η σκληροθεραπεία για τις ευρυαγγείες (spider veins/ thread veins, φλεβίτιδα).

Παρόλα αυτά μια συχνή ερώτηση είναι ποια εποχή είναι η καταλληλότερη για θεραπεία. Αν και όλες οι εποχές είναι κατάλληλες παρακάτω θα αναλύσουμε 5 λόγους γιατί είναι ο χειμώνας είναι η καλύτερη περίοδος για την θεραπεία των κιρσών.

1) Η χρήση ελαστικών καλτσών είναι ευκολότερη τον χειμώνα

Οι ελαστικές κάλτσες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στην τελειοποίηση της θεραπείας των κιρσών. Παρόλα αυτά πολλοί ασθενείς τις βρίσκουν άβολες και ζεστές, ιδιαίτερα τους θερμότερους μήνες και ειδικά στην χώρα μας που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες.
Προγραμματίζοντας την θεραπεία σας το χειμώνα, δεν θα αντιμετωπίσετε αυτά τα θέματα καθώς ο καιρός είναι πιο κρύος. Οι κάλτσες δεν θα σας ενοχλούν τόσο τον χειμώνα όσο το καλοκαίρι.

2) Τα πόδια σας θα έχουν χρόνο να αναρρώσουν από την θεραπεία πριν το καλοκαίρι

Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για τις φλέβες τους μερικές φορές δεν παρατηρούν εμφανή αποτελέσματα παρά μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες.
Εάν θέλετε να επιδείξετε τα πόδια σας το καλοκαίρι και την άνοιξη, ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για την θεραπεία των κιρσών και των φλεβών σας γενικά. Έτσι θα έχετε άπλετο χρόνο για ίαση και θεραπεία.

3) Δεν υπάρχει λόγος να εμφανίσετε τα θεραπευμένα πόδια σας τον χειμώνα.

Τις μέρες που ακολουθούν την σκληροθεραπεία, μπορεί να έχετε εκχυμώσεις, μικροαιματώματα ή δυσχρωμία στο δέρμα. Επιπρόσθετα πρέπει να φοράτε ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Εάν η θεραπεία σας ολοκληρωθεί τον χειμώνα κανείς δεν θα παρατηρήσει ότι υποβληθήκατε σε θεραπεία με σκληρυντικές ενέσεις ή με laser για να εξαφανίσετε τις ευρυαγγείες ή τους κιρσούς σας.

4) Οι ασθενείς είναι λιγότερο πιθανόν να ασχοληθούν με απαιτητικές δραστηριότητες.

Μετά από σκληροθεραπεία ή επέμβαση με laser για κιρσούς οι απαιτητικές δραστηριότητες και η άσκηση με βάρη πρέπει να αποφεύγονται στις εβδομάδες που ακολουθούν την θεραπεία. Αυτό μπορεί να ενοχλεί τα άτομα που ασχολούνται με αυτές τις απαιτητικές δραστηριότητες. Επειδή συνήθως λόγω καιρού οι συγκεκριμένες δραστηριότητες συνήθως περιορίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες είναι ευκολότερο να προσαρμόσετε το πρόγραμμα σας.
Εάν επίσης σας αρέσει ο ήλιος και το κολύμπι, σημειώστε ότι συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στο ήλιο και σε δημόσιες πισίνες για μια περίοδο μετά την θεραπεία των κιρσών και των ευρυαγγειών.

5) Οι κιρσοί μπορεί να επιδεινωθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα.

Η καθιστική ζωή που συνήθως κάνουμε τον χειμώνα μπορεί να επιδεινώσει τους κιρσούς και να μας κάνει να αναζητήσουμε θεραπεία.
Η έλλειψη άσκησης αυξάνει την φλεβική στάση στα πόδια.
Επίσης η έστω και μικρή αύξηση του σωματικού βάρους δεν βοηθάει.
Εάν δεν αναζητήσετε θεραπεία για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες σας μπορεί να έχετε πόνο και επιδείνωση άλλων συμπτωμάτων.
Ο χειμώνας είναι η καλύτερη εποχή για να θεραπεύσετε τους κιρσούς σας. Αλλά εάν υποφέρετε και δεν θέλετε η κατάσταση σας να επιδεινωθεί πρέπει να αναζητήσετε θεραπεία αμέσως άσχετα με την εποχή του χρόνου.

Ο χειμώνας είναι λοιπόν η καταλληλότερη εποχή για να μας επισκεφτείτε και να αλλάξετε την εμφάνιση των ποδιών σας.
Ακόμα και εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, ο καιρός το επιτρέπει ακόμα να μας επισκεφτείτε και να απαλλαγείτε από την δυσφορία που σας προκαλούν οι κιρσοί σας και να αποκτήσετε αυτοπεποίθηση για τα πόδια σας για το καλοκαίρι του 2019.

Νεόφυτος Ζαμπάς, Αγγειοχειρουργός

Νεόφυτος Ζαμπάς,
Αγγειοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.