Ποιός είναι ο ρόλος των φλεβών στο κυκλοφορικό σύστημα;

Ποιός είναι ο ρόλος των φλεβών στο κυκλοφορικό σύστημα; Facebooktwitterpinterest
Οι φλέβες είναι αγγεία με τα οποία το αίμα μας επιστρέφει στην καρδιά.Οι βαλβίδες των φλεβών (πέταλα που βρίσκονται εντός του αυλού τους και ανοίγουν προς τα επάνω, ενώ κλείνουν προς τα κάτω) λειτουργούν ως “υποστηρικτικά πτερύγια”, βοηθώντας την κίνηση του αίματος προς την καρδιά.

 

Ορισμός: Τί είναι η Φλεβική Ανεπάρκεια 2

Δηλαδή, οι φυσιολογικές βαλβίδες ανοίγουν για να επιτρέψουν στο αίμα να κινηθεί προς τα πάνω, ενώ ακολούθως κλείνουν για να εμποδίσουν την επιστροφή του προς τα κάτω (παλινδρόμηση) υπό την επίδραση της βαρύτητας.

Ορισμός: Τί είναι η Φλεβική Ανεπάρκεια 3

Όταν στεκόμαστε σε όρθια θέση…

…τα κάτω μέλη μας βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την καρδιά και η πίεση του αίματος εντός των φλεβών δεν είναι αρκετή, ώστε να είναι ευχερής η επιστροφή του στις δεξιές καρδιακές κοιλότητες.

Δηλαδή, επικρατεί μία κατάσταση ανάλογη με τα δίκτυα ύδρευσης στις σύγχρονες πόλεις, όπου το νερό φθάνει στις εισόδους των σπιτιών με χαμηλή πίεση και ακολούθως προωθείται στους υψηλότερους ορόφους με την βοήθεια ειδικών πιεστικών μηχανημάτων.

Ορισμός: Τί είναι η Φλεβική Ανεπάρκεια 4

Ποιός είναι ο ρόλος της μυοφλεβικής αντλίας της γαστροκνημίας;

Κατά ανάλογο τρόπο, η απαγωγή του αίματος από τα κάτω μέλη επιτυγχάνεται  όταν συνδυάζεται αρμονικά με την λειτουργία των βαλβίδων των φλεβών και  ο μηχανισμός της μυϊκής αντλίας της γαστροκνημίας .

Ορισμός: Τί είναι η Φλεβική Ανεπάρκεια 5

Ο σημαντικός ρόλος της βάδισης…

Συγκεκριμένα, καθώς περπατάμε, οι μυς των κάτω μελών και ιδιαιτέρως της κνήμης συσπώνται, συμπιέζοντας τις φλέβες που περιβάλλονται από αυτούς αλλά και προωθώντας με αυτό τον τρόπο, το αίμα προς τη καρδιά.

Θεόδωρος Ι. Κώστας , Αγγειοχειρουργός,

Θεόδωρος Ι. Κώστας ,
Αγγειοχειρουργός,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.