J-Pouch Χειρουργική

J-Pouch Χειρουργική Facebooktwitterpinterest

Η ειλεοπρωκτική αναστόμωση με την μέθοδο δημιουργίας «δεξαμενής» J-Pouch (και ταυτόχρονη ολική ορθοκολεκτομή) είναι μία χειρουργική διαδικασία που συνιστάται για ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα όταν τα φάρμακα αποτυγχάνουν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την κατασκευή μιας θήκης με την χρήση του ειλεού. Ο χειρουργός αφαιρεί το κόλον και το ορθό και χρησιμοποιεί το τέλος του λεπτού εντέρου, γνωστό ως ειλεός, για να σχηματίσει μια εσωτερική θήκη, η οποία συνήθως έχει σχήμα J.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη χειρουργική επέμβαση J-Pouch
Αυτή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να εκτελεστεί σε έως και τρία στάδια, αλλά γίνεται συνήθως σε δύο.
Η πρώτη χειρουργική επέμβαση αφαιρεί το παχύ έντερο και το ορθό και διατηρεί τους μύες του πρωκτού και του πρωκτικού σφιγκτήρα. Ο ειλεός διαμορφώνεται σε μια θήκη σχήματος j και συνδέεται στην κορυφή της πρωκτικής διόδου.
Ταυτόχρονα συνήθως δημιουργείται μία προσωρινή ειλεοστομία για να δώσει τον χρόνο στην θήκη (J-pouch) να επουλωθεί. Ένας βρόγχος του λεπτού εντέρου σχηματίζει μέσα από ένα άνοιγμα στην κοιλιά μία στομία, ώστε να επιτρέπει στο εντερικό περιεχόμενο να αποβάλλεται από το σώμα σε έναν εξωτερικό σάκο στομίας.
Ακολουθεί δεύτερη χειρουργική επέμβαση, 8 έως 12 εβδομάδες αργότερα, μόλις θεραπευτεί η θήκη (J-pouch).
Η δεύτερη χειρουργική επέμβαση θα αντιστρέψει την προσωρινή ειλεοστομία και θα επανασυνδέσει το λεπτό έντερο. Η εσωτερική θήκη θα συλλέγει στη συνέχεια τα απόβλητα και θα επιτρέπει στα κόπρανα να περάσουν από τον πρωκτό.
Ορισμένοι χειρουργοί επιλέγουν να εκτελέσουν αυτή τη χειρουργική επέμβαση σε ένα μόνο στάδιο, χωρίς προσωρινή ειλεοστομία. Αυτό γίνεται λιγότερο συχνά από τη διαδικασία δύο σταδίων λόγω αυξημένου κινδύνου μόλυνσης.
H διαδικασία τριών σταδίων μπορεί να συνιστάται σε ασθενείς που βρίσκονται σε κακή σωματική υγεία, σε υψηλές δόσεις στεροειδών ή εάν απαιτείται να υποβληθούν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση αιμορραγίας.
Στην διαδικασία τριών σταδίων, η πρώτη χειρουργική επέμβαση απομακρύνει το κόλον και δημιουργεί ειλεοστομία. Στη δεύτερη χειρουργική επέμβαση, το ορθό απομακρύνεται και ο ειλεός σχηματίζεται σε σακουλάκι (J-pouch) και συνδέεται με τον πρωκτό. Η τρίτη χειρουργική επέμβαση διενεργείται 8 έως 12 εβδομάδες μετά, για την αναστροφή της ειλεοστομίας και την επανασύνδεση του λεπτού εντέρου.

Τι περιμένουμε μετά τη χειρουργική επέμβαση J-Pouch
Το σώμα θα χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στην θήκη μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Μερικοί ασθενείς εμφανίζουν αυξημένο αριθμό εντερικών κενώσεων, μερικές φορές μέχρι και 12 φορές την ημέρα. Αυτό συνήθως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Μερικοί άνδρες ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν σεξουαλική δυσλειτουργία ως αποτέλεσμα βλάβης των νεύρων.
Οι γυναίκες ασθενείς μπορεί να αναπτύξουν ουλώδη ιστό που περιβάλλει τις ωοθήκες και τις σάλπιγγες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.
Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να συζητούν με τον χειρουργό τους και να ρωτούν πότε είναι ασφαλές να ξαναρχίσουν την σεξουαλική δραστηριότητα.

Πιθανές Επιπλοκές
Ενώ η επέμβαση j-pouch είναι συχνά επιτυχημένη στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, υπάρχουν κάποιες επιπλοκές που απαιτούν συνεχή θεραπεία. Απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια εάν συντρέχει κάποια από τις παρακάτω συνθήκες.
Φλεγμονή J-pouch
Η φλεγμονή της θήκης είναι η συνηθέστερη επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης j-pouch και εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 50% των ασθενών, συνήθως εντός των πρώτων δύο ετών. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.
Τα συμπτώματά της μπορεί να περιλαμβάνουν:
Διάρροια
Κράμπες – κοιλιακός πόνος
Αυξημένη συχνότητα κοπράνων
Πυρετός
Αφυδάτωση
Πόνος στις αρθρώσεις

Απόφραξη του εντέρου
Αυτή είναι μια λιγότερο συνηθισμένη επιπλοκή στη χειρουργική επέμβαση j-pouch που μπορεί να αναπτυχθεί λόγω συμφύσεων, οι οποίες είναι ινώδεις ταινίες που μπορεί να εμφανιστούν μεταξύ ιστού και οργάνων μετά την επέμβαση. Περίπου στα δύο τρίτα των ανθρώπων που αναπτύσσουν απόφραξη του λεπτού εντέρου, αυτή αποκαθίσταται με ανάπαυση εντέρων, όπως ειδική δίαιτα για λίγες μέρες, και ενδοφλέβια υγρά κατά τη διάρκεια σύντομης παραμονής στο νοσοκομείο. Άλλοι μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπισθεί η απόφραξη.
Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
Κράμπες – κοιλιακός πόνος
Ναυτία
Έμετος
Έλλειψη κοπράνων και αερίων

Άλλες επιπλοκές
Άλλες πιθανές επιπλοκές μπορούν να εμφανισθούν μετά τη χειρουργική επέμβαση που απαιτούν πρόσθετη θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης συριγγίων.
Η χειρότερη ίσως επιπλοκή είναι η αποτυχία ενσωμάτωσης του J-pouch, η οποία εμφανίζεται μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό ασθενών, και η οποία απαιτεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της θήκης και την δημιουργία μόνιμης πλέον ειλεοστομίας.

https://ostomyhellas.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.