Τι είναι το μεσοθωράκιο

Τι είναι το μεσοθωράκιο Facebooktwitterpinterest

Το διάστημα που υπάρχει μεταξύ δύο πνευμόνων, ονομάζεται μεσοθωράκιο ή μεσο πνευμόνιο. Τα στοιχεία του μεσοθωρακίου δηλαδή η καρδιά και τα μεγάλα αγγεία, η τραχεία, ο οισοφάγος, ο θύμος αδένας κλπ περιβάλλονται από χαλαρό συνδετικό ιστό, νεύρα, αιμοφόρα και λεμφοφόρα αγγεία, λεμφαδένες και λίπος.

Η χαλαρότητα του συνδετικού ιστού και του λιπώδους ιστού και η ελαστικότητα των πνευμόνων και του υπεζωκότα καθιστούν το μεσοθωράκιο ικανό να κινείται και να μεταβάλλει τον όγκο
του στη θωρακική κοιλότητα.

Το μεσοθωράκιο είναι μια πολύ ευαίσθητη ανατομικά και λειτουργικά περιοχή λόγω κυρίως της σημαντικότητας των ανατομικών δομών που υπάρχουν σε αυτό όσο και του γεγονότος ότι είναι σχεδόν απαγορευτικό να μολυνθεί διότι αν αυτό συμβεί τα αποτελέσματα είναι σχεδόν θανατηφόρα.

Μεσοθωράκιο

Στην παθολογία του χωρίζουμε το μεσοθωράκιο ανατομικά σε πρόσθιο και ανώτερο μεσοθωράκιο, σε μέσο μεσοθωράκιο και οπίσθιο μεσοθωράκιο.

Στο πρόσθιο και ανώτερο Μεσοθωράκιο συναντούμε τα νοσήματα του Θύμου Αδένα, τα Λεμφώματα, τους Όγκους από γεννητικά κύτταρα, και τις μάζες που προέρχονται από τον θυρεοειδή αδένα (βρογχοκήλες).

Στο μέσο Μεσοθωράκιο συναντούμε τις Κύστεις του Μεσοθωρακίου, τις βρογχογενείς κύστεις, τις κύστεις ή και τα εκκολπώματα του οισοφάγου, Νευροεντερικές κύστεις, Περικαρδιακές κύστεις, Κύστεις του Θωρακικού πόρου κλπ.

Στο οπίσθιο Μεσοθωράκιο συναντούμε Νευρογενείς όγκους, Όγκους του Νευρικού ελίτρου, Όγκους του αυτόνομου Νευρικού συστήματος Παραγαγγλιονικούς Όγκους, Κακοήθεις Μικροκυτταρικούς όγκους (Askin Tumors) κλπ.

Εμμανουήλ Γεωργιαννάκης, Θωρακοχειρουργός

Εμμανουήλ Γεωργιαννάκης,
Θωρακοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.