Πόσο θρεπτικό είναι το πασχαλινό τραπέζι;

Facebooktwitterpinterest

Μετά από την καθιερωμένη νηστεία ακολουθεί το εορταστικό πασχαλινό τραπέζι το οποίο για τους περισσότερους περιλαμβάνει εδέσματα όπως μαγειρίτσα, αρνί, κατσίκι, γαρδούμπες, κοκορέτσι.
Το πασχαλινό τραπέζι αποτελεί την μετάβαση από την νηστεία στην κρεοφαγία και την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στο έπακρο το οποίο κρύβει κινδύνους καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες, κορεσμένο (ζωικό) λίπος, χοληστερόλη και τριγλυκερίδια.

Προσοχή
Αφενός να μην καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες, καθώς είναι πλούσια σε θερμίδες και μπορούν να συμβάλλουν δραματικά στην αύξηση του βάρους.
Και αφετέρου δεν ξεχνάμε ότι η αυξημένη κατανάλωση τους και άρα αυξημένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης συμβάλει στην αύξηση της αθηρωμάτωσης και των καρδιαγγειακών νόσων.
Γενικά, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η κατανάλωση ζωικών τροφών, κυρίως κόκκινων κρεάτων και να υιοθετείται το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

Μαγειρίτσα
Αποτελεί το μεταβατικό στάδιο για τους κρεοφάγους, καθώς είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην νηστεία και την επανένταξη κρέατος και μάλιστα πλούσιου σε κορεσμένα λιπαρά κρέατος.

Bέβαια δεν ξεχνάμε ότι μία μερίδα μαγειρίτσας αποδίδει περίπου 560-600 θερμίδες, είναι εξαιρετικά πλούσια σε χοληστερόλη, μόνο 100gr μαγειρίτσας αποδίδουν περίπου 200 mg χοληστερόλης.

Περιέχει εντόσθια αρνιού, κομματάκια ψιλοκομμένα από έντερα, καρδιά, πνευμόνι και συκώτι το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε πουρίνες (αποτελούν τμήμα των πρωτεϊνών των τροφών) που φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

Τα προστιθέμενα πράσινα λαχανικά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να δεσμεύσουν την χοληστερόλη και μειώνουν την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Βοηθούν επίσης στην καλύτερη πέψη, όμως η παρουσία των εντοσθίων την καθιστά δύσπεπτη.

 

Μαγειρίτσα νηστίσιμη

Υλικά:
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
περίπου μισό κιλό μανιτάρια διαφόρων ποικιλιών (βοηθά στη γεύση μιας και αντικαθιστά τα διάφορα εντόσθια) ψιλοκομμένα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (…κι αυτά)
1 νεροπότηρο λάδι
1 λίτρο νερό ή καλύτερα ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές της σούπας ρύζι για σούπα (γλασέ)
αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί ελαφρά με το μισό λάδι σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και τα ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Επειδή τα μανιτάρια βγάζουν αρκετό ζουμάκι αργούν να τσιγαριστούν οπότε πρέπει να επιμείνετε όση ώρα χρειαστεί (συνήθως 25 λεπτά). Ανακατεύουμε τακτικά μην αρπάξουν. Επίσης, ‘πίνουν’ αρκετό λάδι κι εκεί είναι που θα χρειαστεί να προσθέτετε σιγά σιγά το υπόλοιπο. Αν χρειαστεί κι άλλο, βάλτε ακόμη λίγο, μή μείνετε στο 1 νεροπότηρο αλλά βάλτε όσο χρειαστεί.
Στη συνέχεια μεταφέρετε το μείγμα σε κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά. Προσθέτετε τα μυρωδικά χόρτα κι ανακατεύετε πάλι.
Μετά από 5 λεπτά προσθέτετε το νερό κι αλατοπιπερώνετε. Πρόσθετετε το ρύζι κι ανακατεύετε (για τελευταία φορά, επιτέλους! ΟΥΦ!!!) και αφήνετε τον τέντζερη σκεπασμένο για 30 λεπτά να ‘σκάσει’ το ρύζι.
Για το ‘αυγολέμονο’:
Ανακατεύετε το χυμό ενός λεμονιού με 1 κουτ. γλυκού νισεστέ, λίγο νερό και 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα και περιχύνετε τη σουπίτσα σας. Αν θέλετε περισσότερο, βάλτε λίγο παραπάνω από τα υλικά αυτά.
Καλή επιτυχία!!!
Σημείωση: Πολλοί προσθέτουν στη μαγειρίτσα μαρούλι. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.