Συμπτώματα Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Τα συμπτώματα ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής Facebooktwitterpinterest

Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν ότι πάσχουν από ανεύρυσμα καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν συμπτώματα.

Αρκετά συχνά, το ανεύρυσμα μπορεί να διαγνωσθεί τυχαία από μια ακτινογραφία, μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία, οι οποίες έγιναν λόγω κάποιου άλλου ενοχλήματος.

Μπορεί επίσης να διαγνωσθεί με τη φυσική εξέταση ρουτίνας από τον γιατρό σας, ως ψηλαφατή παλλόμενη μάζα στην κοιλιά.

Τα ανευρύσματα κοιλιακής αορτής έχουν τη φήμη «σιωπηλών δολοφόνων», αφού τα πρώτα συμπτώματα ενδέχεται να κάνουν την εμφάνισή τους κατά τη διάρκεια της ρήξης.

Καθώς το ανεύρυσμα μεγαλώνει σε διάμετρο μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα. Ο πόνος είναι το πιο σύνηθες σύμπτωμα και γίνεται αισθητός στην κοιλιά, στο στήθος, στη πλάτη ή στην βουβωνική χώρα.

Ο πόνος μπορεί να είναι έντονος ή ήπιος και να σχετίζεται με επαπειλούμενη ρήξη του ανευρύσματος.

Ο οξύς, αιφνίδιος, έντονος πόνος στη πλάτη ή και στην κοιλιά μπορεί να σηματοδοτεί τη ρήξη, η οποία είναι άκρως απειλητική για τη ζωή του ασθενή και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως.

Abdominal Pain
Τα συμπτώματα ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να μοιάζουν με συμπτώματα άλλων παθήσεων (πεπτικό έλκος, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, δυσκοιλιότητα, στεφανιαία στηθάγχη, κολικό του νεφρού), γι’ αυτό θα πρέπει να αξιολογούνται πάντα από Αγγειοχειρουργό.

Ένα άλλο σχετικά σπάνιο σύμπτωμα είναι η αίσθηση ψύχους και πόνου στα πόδια ή μελάνιασμα και πόνος στα δάκτυλα του ποδιού, το οποίο οφείλεται σε θρόμβους που δημιουργούνται στο διογκωμένο ανευρυσματικό τμήμα της αορτής, παρασύρονται με την ροή του αίματος και αποφράσουν την κυκλοφορία προς τα πόδια και τα δάκτυλα (εμβολισμός).

Στην επίσης σπάνια περίπτωση λοίμωξης (μόλυνσης) ή φλεγμονής του ανευρύσματος (φλεγμονώδες ανεύρυσμα), στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται ο πυρετός, η απώλεια βάρους και τα συμπτώματα χρόνιας νόσου (π.χ. αδυναμία, καταβολή).

Η φλεγμονώδης αντίδραση μπορεί να επηρεάσει τα γειτονικά στο ανεύρυσμα όργανα συμπεριλαμβανομένου του λεπτού εντέρου, του ουρητήρα και των νεφρικών φλεβών.

Οποιαδήποτε από αυτές τις δομές μπορεί να «στραγγαλιστεί» από τη φλεγμονή με πολλαπλά συμπτώματα ανάλογα με την πληγείσα δομή.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.