Τί εννοούμε με τον όρο διαβητικό πόδι;

Τί εννοούμε με τον όρο διαβητικό πόδι; Facebooktwitterpinterest
Ο όρος “διαβητικό πόδι” περιγράφει μια παθολογική κατάσταση, κατά την οποία το πόδι, κάτω από τους αστραγάλους και μέχρι τα δάκτυλα, εμφανίζει βλάβες εξαιτίας του σακχαρώδους διαβήτη.Σε άτομα με διαβήτη (συνήθως, σε ασθενείς τύπου Ι) και κυρίως, με χρόνια αρρύθμιστο διαβήτη, το πόδι μπορεί να εμφανίσει δύο ή περισσότερα χαρακτηριστικά οφειλόμενα στο σακχαρώδη διαβήτη ή τις επιπλοκές του (διαβητικό έλκος, λοίμωξη, νευροπαθητική οστεοαρθροπάθεια Charcot). Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για σύνδρομο διαβητικού ποδιού.

Διαβητικό πόδι 1

Πού οφείλεται;

Υποκειμενικά η αιτία εντοπίζεται στη διαβητική πολυνευροπάθεια του ποδιού σε άτομα με αρρύθμιστο διαβήτη. Αποτέλεσμα αυτής, η μειωμένη αισθητικότητα, ξηρότητα και τα σκασίματα του δέρματος, μέχρι και η παραμόρφωση του ποδιού.

Αν συνυπάρχει και περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια, η ροή του αίματος προς το πόδι μειώνεται (ισχαιμία), με συνέπεια να επηρεάζεται η ταχύτητα και η επιτυχία της επούλωσης των πληγών (έλκη) που συνήθως έχουν ήδη σχηματιστεί στο σημείο. Αν η κατάσταση παραμείνει χωρίς αντιμετώπιση, μπορεί να δημιουργηθούν ακόμη και νεκρωτικές βλάβες (γάγγραινα), θέτοντας το άκρο σε άμεσο κίνδυνο (ακρωτηριασμός).

Διαβητικό πόδι 2

Ενδείξεις ανεπαρκούς κυκλοφορίας αίματος αποτελούν:

  • τα κρύα πόδια
  • η αλλαγή υφής (λέπτυνση) στο δέρμα
  • η αλλαγή χρώματος στα πόδια (αποκτά μια μελανή ή χλωμή απόχρωση, ιδιαίτερα στα δάκτυλα και το περίγραμμα των ποδιών)
  • ο πόνος
  • οι κράμπες στις γάμπες, κ.ά.

Ποιά τα χαρακτηριστικά ενός διαβητικού ποδιού;

Το διαβητικό πόδι εμφανίζει οίδημα, το δέρμα αποκτά ευαισθησίασκάει εύκολα ακόμη και με μια μικρή γρατζουνιά, ενώ αλλοιώνεται και το χρώμα του (σκούρο καφε-κόκκινο ή μπλε). Υπάρχει ερυθρότητα στην περιοχή και αυξημένη θερμοκρασία. Συνήθως μαζί με τις πληγές, συχνά παρατηρείται πλατυποδίαανοχή στον πόνο και μπερδεμένη αντίληψη του ζεστού και του κρύου (λόγω σκλήρυνσης δέρματος), μουδιάσματαμυρμήγκιασμακάψιμοκάλοιφυσαλίδες, καθώς και έντονη δυσοσμία.

το 15% των ατόμων με διαβήτη μπορεί να εμφανίσει εξέλκωση στα κάτω άκρα…​
Διαβητικό πόδι 3

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εκτός από τη λήψη ιστορικού, απαιτείται λεπτομερής κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα αρτηριών κάτω άκρων. Πρέπει να ελεγχθεί η ροή του αίματος, καθώς και η περίπτωση υπάρχουσας περιφερικής αρτηριοπάθειας.

στατιστικά, κάθε 30′ χάνεται το πόδι κάποιου διαβητικού ασθενούς παγκοσμίως…

Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασης και την έκταση της βλάβης, θα ορισθεί και η θεραπευτική αγωγή με στόχο την επούλωση του έλκους, την αποκατάσταση της βαθύτερης ιατρικής αιτίας και τη βελτίωση της εικόνας του κάτω άκρου.


Μπορεί να προβλεφθεί η δημιουργία ενός διαβητικού έλκους;

Με τακτική περιποίηση του ποδιού, μπορεί να αποφύγουμε τις δυσάρεστες συνέπειες ενός έλκους. Ακόμη κι αν εμφανιστεί, η επούλωση μπορεί να γίνει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Η περιποίηση περιλαμβάνει σχολαστικό έλεγχο για πληγές ή μολύνσεις (και στα δάκτυλα), καθαριότητα και προσεκτικό κόψιμο των νυχιών, χρήση ειδικών κρεμών και κατάλληλων υποδημάτων, αποφυγή καπνίσματος και ισορροπημένη διατροφή, με γνώμονα την καλή κυκλοφορία του αίματος και τη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβητικό πόδι 4
Θεόδωρος Ι. Κώστας , Αγγειοχειρουργός,

Θεόδωρος Ι. Κώστας ,
Αγγειοχειρουργός,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.