Οστεοαρθρίτιδα: Καινοτόμες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Σχέση γιατρού & ασθενή

Οστεοαρθρίτιδα: Καινοτόμες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Σχέση γιατρού & ασθενή Facebooktwitterpinterest

Live Διαδικτυακό Σεμινάριο

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2021, 19:00-20:15

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας, θα πραγματοποιήσουν live διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα  «Οστεοαρθρίτιδα: Καινοτόμες τεχνολογίες στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Σχέση γιατρού & ασθενή», την Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2021 και ώρες 19:00-20:15 μέσω της ειδικής πλατφόρμας στο link: https://www.eventsapr.gr/eleana/algologia/

Τα θέματα του σεμιναρίου, το οποίο απευθύνεται μόνο σε επαγγελματίες υγείας, είναι:

  • «Παθοφυσιολογία του πόνου στην οστεοαρθρίτιδα» με ομιλήτρια την κα Αικατερίνη Αμανίτη, Αναισθησιολόγο, Αναπλ. Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Π.Γ.Ν.Θ. « ΑΧΕΠΑ»
  • «Αντιμετώπιση του πόνου», με ομιλήτρια την κα Κατερίνα Τσιρογιάννη, Αναισθησιολόγο, Δ/ντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος & Επιστημονικά Υπεύθυνη Ιατρείου Πόνου
    Γ.Ν. Κατερίνης.
  • «Συν-Δημιουργία ψηφιακών εργαλείων για την διαχείριση χρόνιου πόνου στην οστεοαρθρίτιδα. Θέτοντας τον ασθενή στο επίκεντρο του ψηφιακού σχεδιασμού» με ομιλητή τον κο Παναγιώτη Αντωνίου, Διδάκτορα Ιατρικής Φυσικής Βιοϊατρικής Τεχνολογίας & Ψηφιακών Καινοτομιών, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Α.Π.Θ.
  • «Βιωματική Εμπειρία» με ομιλήτρια την κα Νάντια Μάλλιου, Ασθενή, Ψυχολόγο, Γεν. Γραμματέα Δ.Σ. της  ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι ένας κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός, οργανισμός αναγνωρισμένος από το κράτος.  Ιδρύθηκε το 1978 στην Αθήνα  και αριθμεί περισσότερα από 5500 μέλη, τα οποία  είναι κυρίως άτομα που νοσούν  από  Ρευματικά Αυτοάνοσα  Νοσήματα, Ρευματολόγοι και ιατροί που ενδιαφέρονται για τις ρευματικές παθήσεις και άτομα που ενδιαφέρονται να συμπαρασταθούν σε αυτούς που πάσχουν ρευματικά  από αυτοάνοσα νοσήματα. Όλα τα μέλη εργάζονται εθελοντικά.   Μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. είναι καθηγητές Ρευματολογίας σε όλα σχεδόν

τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας καθώς και καθηγητές και γιατροί άλλων ειδικοτήτων που σχετίζονται με ρευματισμούς.  H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. έχει 9 υποκαταστήματα σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας ενώ έχει στρατηγική συνεργασία με τους συλλόγους ΙΑΣΙΣ & ΘΑΛΕΙΑ.

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα εκπροσωπεί την Ελλάδα ως οργάνωση κοινωνικού χαρακτήρα στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση EULAR, EULAR PARE ενώ έχει λάβει για τρεις συνεχόμενες χρονιές το 1ο βραβείο από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ασθενών για τα θέματα «Η επαγγελματική ζωή και τα προβλήματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα», «Δικαιώματα των ατόμων με ρευματικά νοσήματα» και «Σεξουαλική ζωή νεαρών ατόμων με ρευματικά νοσήματα». Τον Ιούλιο 2020 έλαβε το 1ο βραβεία για τη δημιουργία με τη συνεργασία  του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου (CYPLAR του app  StigmApp  από την PAE ( PAIN ALLIANCE EUROPE) .

Είναι  ιδρυτικό μέλος του Sjogren Europe και της AGORA PLATFORM,  αποκλειστικό μέλος για την Ελλάδα της  Επιτροπής Ενημέρωσης και Επιμόρφωσης των Ηνωμένων Εθνών, της PAIN ALLIANCE EUROPE, του WORLD LUPUS FEDERATION (Παγκόσμιου  Οργανισμού για την ενημέρωση για τον Σ.Ε.Λ.), του LUPUS EUROPE , του Vasculitis International (Ομοσπονδία Συλλόγων ασθενών με Αγγειίτιδες), της ASIF (Διεθνής Ένωση Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα) και του EURORDIS, ενώ συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο Συλλόγων με Διαφάνεια της ΕΕ. Συμμετέχει  σε πλήθος project  σε συνεργασία με πανεπιστήμια της χώρας όπως το ΑΠΘ, το  ΠΑΔΑ , και το Τμήμα Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του ΠΑΔΑ  που έχουν να κάνουν με δημόσια υγεία & mobile εφαρμογές.

Από το Οκτώβριο 2020 με το Τμήμα Εθνικού Εστιακού Πόλου & Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας &  Ασφάλειας στην Εργασία – του Ευρωπαϊκού Οργανισμού  για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety and Health at Work, EUOSHA), στο πλαίσιο της Πανευρωπαϊκής εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας, 2020-2022  με κεντρικό μήνυμα “Μειώστε την καταπόνηση”  και βασικό αντικείμενο τη διαχείριση και πρόληψη των Μυοσκελετικών Παθήσεων (ΜΣΠ) που σχετίζονται με την εργασία.

Στεγάζεται στην οδό Σταδίου 51, στην Ομόνοια και λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 16:00 ενώ την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης (Τηλ: 210 8237302 ) εξυπηρετούν επαγγελματίες ψυχολόγοι.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.arthritis.org.gr  και στις σελίδες της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. σε fb, LinkedIn, Instagram & twitter

Σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας

Η Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας (μελέτης και θεραπείας του Πόνου) ιδρύθηκε το 1994 από 25 πρωτοπόρους  και εμπνευσμένους αναισθησιολόγους που – αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες εκείνης της εποχής –  συνέστησαν την Ελληνική Εταιρεία Πόνου. Την ίδια χρονιά η Εταιρεία έγινε επίσημο μέλος  (chapter) της IASP (international Association for the Study of Pain) και λίγο αργότερα μέλος της EFIC (European Federation of IASP Chapters).  To 2005 αποφασίστηκε τροποπoίηση του καταστατικού και αλλαγή την επωνυμίας στη σημερινή της ονομασία, Ελληνική Εταιρεία Αλγολογίας (ΕΕΑ).

 

Σήμερα η Εταιρεία αριθμεί πάνω από 600 ενεργά μέλη -στην πλειονότητα αναισθησιολόγοι- οι οποίοι εργάζονται ακούραστα και κάτω από αντίξοες συνθήκες σε πάνω από 60 Μονάδες-Ιατρεία πόνου του Δημόσιου Τομέα και Ιδιωτικού τομέα Υγείας με μοναδικό στόχο την ανακούφιση του οξέως και χρόνιου πόνου.

 

Σκοπός της Εταιρείας είναι η προαγωγή της επιστημονικής αντιμετώπισης και θεραπείας του οξέως και χρόνιου πόνου καθώς και η πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών του. Για τον σκοπό αυτό η Εταιρεία διοργανώνει πανελλήνια συνέδρια, επιστημονικές συναντήσεις, Σεμινάρια και εργαστήρια με στόχο την καλύτερη επιστημονική κατάρτιση των μελών του σε έναν χώρο καθημερινά εξελισσόμενο.

 

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στην Αλγολογία (ΣΕΑ) το οποίο είναι εγκεκριμένο από την EFIC και η ύλη και η δομή του βασίζεται στο Γνωστικό και Εκπαιδευτικό αντικείμενο Αλγολογίας (μετάφραση του Core Curriculla for the Εuropean Diploma in Pain Medicime). Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2010 χάριν στην αποφασιστικότητα, το όραμα και την ακούραστη θέληση του Διεyθυντή Αναισθησιολογίας και Μονάδας Πόνου του Θριασίου Νοσοσκομείου κου Αναστασίου Μανώλη και των τότε μελών του ΔΣ Λιβάνιου Σταύρου, Κουρούκλη Ειρήνης και Λουίζου Αντώνη και βρήκε μεγάλη ανταπόκριση  στον κόσμο των αλγολόγων καθώς ήταν το πρώτο εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορούσε τον τομέα του Πόνου. Αποτελείται από 4 εκπαιδευτικούς κύκλους το έτος  και ήδη έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 500 ιατρούς (κυρίως αναισθησιολόγους αλλά και νευρολόγους, φυσιάτρους, γενικούς ιατρούς)  και άλλους επαγγελματίες υγείας (νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές, ψυχολόγους). Το πρόγραμμα μοριοδοτείται από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME- UEMS.Σήμερα συνεχίζει ως Σεμινάρια Εκπαίδευσης στην Αλγολογία φιλοδοξώντας σε ένα σύγχρονο τρόπο συμμετοχής και εκπαίδευσης.

 

Παράλληλα η ΕΕΑ, ενισχύει την συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και άλλους επιστήμονες υγείας που συμμερίζονται το όραμα μας στην πρόληψη και αντιμετώπιση του πόνου (φυσίατροι, νευρολόγοι, ρευματολόγοι, γενικοί ιατροί, φυσιοθεραπευτές, νοσηλευτές). Είναι διεθνώς αναγνωρισμένο ότι η διαχείριση του πόνου απαιτεί πολυδύναμη αντιμετώπιση και η σύμπραξη διαφόρων ειδικοτήτων είναι απαραίτητη και ουσιαστική.  Για τον σκοπό αυτό συμμετέχει σε συνέδρια άλλων ειδικοτήτων με στόχο να κάνει ευρέως γνωστή και προσβάσιμη την γνώση αλλά και την διαχείριση των συνδρόμων χρόνιου πόνου.

Στα πλαίσια της πρόληψης της μεθερπητικής νευραλγίας, συμμετέχει στην καμπάνια για τον εμβολιασμό για τον Ερπητα Ζωστήρα σε άτομα άνω των 50 ετών.

Συμμετέχει στην ετήσια καμπάνια της EFIC (Εuropean Year against Pain) με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο (πόνος σε ευάλωτες ομάδες, εκπαίδευση, μετεγχειρητικός πόνος, νευροπαθητικός πόνος) με επιστημονικές και κοινωνικές εκδηλώσεις που έχουν  στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ιατρικού κόσμου αλλά και του κοινού.

Υποστηρίζει την χορηγία της EFIC για παρακολούθηση των Pain Schools διευκολύνοντας τα νεώτερα μέλη της Εταιρείας να λάβουν βασικές αλλά και εξειδικευμένες γνώσεις και να επικοινωνήσουν απευθείας με άλλους Ευρωπαίους γιατρούς και κορυφαίους στον κλάδο τους επιστήμονες, προάγοντας την σωστή και βάσει ενδείξεων προσέγγιση της διάγνωσης, εκτίμησης και συνεργατικής αντιμετώπισης του χρόνιου πόνου.

Υποστηρίζει την χορηγία της EFIC για χορήγηση υποτροφιών σε 2 τουλάχιστον μέλη της Εταιρείας τα οποία επιθυμούν να επεκτείνουν την γνώση τους στην κλινική πράξη παρακολουθώντας και συμμετέχοντας εκ του σύνεγγυς στην λειτουργία πολυδύναμων ιατρείων πόνου στην Ευρώπη.

Προωθεί ευρωπαϊκά σεμινάρια και εργαστήρια για εκπαίδευση στη χρήση νεώτερων τεχνικών περιφερικών αποκλεισμών υπό ακτινολογικό ή υπερηχογραφικό έλεγχο. Υποστηρίζει την πιστοποίηση των γνώσεων και τεχνικών ενθαρρύνοντας  τα μέλη της στη λήψη πιστοποιημένων διπλωμάτων όπως το European Pain Federation Diploma in Pain Medicine της EFIC (www.europeanpainfederation.eu/education), European Diploma in Pain Medicine Management (EDPM) της ESRA (www.ersaeurope.org/edpm), Fellow of Interventional Pain Practice (FIPP,  www.worldinstituteofpain.org) υποστηριζόμενο από την WIP.

 

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.