Οι προτάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) επί του σχεδίου νόμου για την Δημόσια Υγεία

Ρευματοειδής Αρθρίτιδα & Άσκηση: Facebooktwitterpinterest

Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα κατέθεσε με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια προτάσεις επι του σχεδίου νόμου για την Δημόσια Υγεία.

Η κα Αθανασία Παππά αναφέρει ότι « Πιστεύουμε ότι ένα σχέδιο δράσης για την Δημόσια Υγεία είναι αυτονόητο ότι πρέπει  επιτέλους να συγκροτηθεί, καθώς η μη ύπαρξη προγραμμάτων πρόληψης χρονίων παθήσεων, η έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η απουσία εκπαίδευσης των ήδη πασχόντων επιφέρουν ένα δυσβάσταχτο κοινωνικό και οικονομικό φορτίο, όχι μόνο για τους πάσχοντες και τις οικογένειες τους , αλλά και για το Σύστημα Υγείας και την Πολιτεία, ακόμη και για την ίδια την κοινωνία»

H ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. εκφράζει τη βαθειά  ανησυχία της και τη μεγάλη αντίρρησή της στην πρόβλεψη στη  Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων  Δημόσιας Υγείας να υπάρχει εκπρόσωπος από την Ένωση Ασθενών, ένα δευτεροβάθμιο όργανο που δημιουργήθηκε πρόσφατα, και όχι από τον αναγνωρισμένο από την Ελληνική πολιτεία τριτοβάθμιο κοινωνικό και συνδικαλιστικό φορέα εκπροσώπησης των ανθρώπων με αναπηρίες, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους που είναι η ΕΣΑμεΑ.

Η κα Παππά αναφέρει ότι «Θεωρούμε αδιανόητο ο αναγνωρισμένος κοινωνικός εταίρος του Κράτους, σε ζητήματα αναπηρίας και χρόνιας πάθησης να μην εκπροσωπείται σε αυτή την επιτροπή και αντ’ αυτού να υπάρχει πρόβλεψη για ύπαρξη εκπροσώπου από δευτεροβάθμιο όργανο, το οποίο μόλις έχει δημιουργηθεί και στο οποίο έχουν ενταχθεί μέρος των μελών ΕΣΑμεΑ χωρίς να εκπροσωπείται στο σύνολό του ο χώρος μας»

Επιπλέον , η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.  επισημαίνει ότι θα πρέπει να προβλεφθεί η συμμετοχή του Τμήματος Δημόσιας & Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ως θεσμικού Φορέα, το οποίο έχει μακρά και πλούσια ιστορία στην εκπαίδευση λειτουργών δημόσιας υγείας.

Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α  τέλος επισημαίνει ότι η ένταξη της έννοιας της πρόληψης στο χώρο της Υγείας και ο σχεδιασμός ενός σχεδίου δράσης για τη  Δημοσία Υγεία είναι κάτι που ήταν εδώ και χρόνια επιβεβλημένο να υλοποιηθεί.
Ωστόσο, η υλοποίηση του απαιτεί σχεδιασμό που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού ώστε να αποφέρει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος σε όλους τους τομείς, σε συνεννόηση με αυτούς που πραγματικά είναι γνώστες των προβλημάτων έχοντας το ανάλογο επιστημονικό υπόβαθρο όπως είναι η ΣΔΥ και η ΕΣΑμεΑ.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.