Θωρακοσκοπική αντιμετώπιση εμπυήματος

ΘΩΡΑΚΟΣΚΟΠΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΜΠΥΗΜΑΤΟΣ Facebooktwitterpinterest

Το εμπύημα αποτελεί μια εκτεταμένη λοίμωξη του θώρακα που αν δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα και σωστά θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.
Για την αντιμετώπισή του έχουν προταθεί διάφοροι τρόποι, από απλή παροχέτευση με τοποθέτηση θωρακοσωλήνα μέχρι θωρακοτομή με αφαίρεση πλευρών και τοποθέτηση θωρακικών μυών ή επίπλουν στην υπολοιπόμενη κοιλότητα.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση δεν περιλαμβάνει τίποτα λιγότερο από τη θωρακοσκοπική αντιμετώπιση. Με τομή λίγων εκατοστών, αρκετή υπομονή αλλά κι εμπειρία, ο ασθενής μπορεί να αποφύγει μεγάλα κι εργώδη χειρουργεία που θα του αφήσουν κατάλοιπα στο μέλλον.

Στα πλαίσια των παραπάνω, σας παρουσιάζω μια τέτοια επέμβαση όχι σε οποιονδήποτε ασθενή αλλά σ’ έναν 96χρονο, με παραμελημένο και κακώς αντιμετωπισμένο εμπύημα στον αριστερό πνεύμονα.

Αρχικά έγινε προσπάθεια παροχέτευσης με τοποθέτηση σωλήνα (σε λάθος θέση) κι όταν δεν απέδωσε ζητήθηκε μια ακόμη αξονική (μέσα σε 6 ημέρες!!) και στη συνέχεια δόθηκε εξιτήριο στον ασθενή με αντιβίωση από του στόματος! Κι ας ήταν οι δείκτες φλεγμονής στα ύψη (CRP: 454, WBC: 25.000).
Ο ηλικιωμένος ασθενής μεταφέρθηκε από τους συγγενείς του αφυδατωμένος και σηπτικός. Στο σημείο εκείνο η πρόγνωση ήταν πολύ κακή. Οδηγήθηκε αμέσως στο χειρουργείο. Με τη βοήθεια της ομάδας μου, πραγματοποίησα μια θωρακοσκοπική αποφλοίωση του πνεύμονα και καθαρισμό του εμπυήματος, ο ασθενής ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΘΗΚΕ αμέσως μετά το χειρουργείο, και την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα έλαβε εξιτήριο αποχορώντας όρθιος και περιπατητικός!!
Οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση ή τεχνική θα ήταν καταδικασμένες σε αποτυχία. Τα μικρόβια που απομονώθηκαν ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα και ανθεκτικά, αλλά με τη στοχευμένη πλέον αγωγή (με βάση το αντιβιόγραμμα) επετεύχθη θεαματική βελτίωση όχι μόνο στην κλινική εικόνα αλλά και στις εργαστηριακές εξετάσεις (CRP<100, WBC:11.500).

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο παρακάτω

Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος, Θωρακοχειρουργός

Δημήτρης Κυπαρισσόπουλος,
Θωρακοχειρουργός

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.