Τρώμε πραγματικά υγιεινά; 5 Λάθος κινήσεις που κάνουμε

Τρώμε πραγματικά υγιεινά; 5 Λάθος κινήσεις που κάνουμε Facebooktwitterpinterest

Στην καθημερινή μας διατροφή, στο καθημερινό μας τραπέζι είναι πολύ πιθανό να κάνουμε κάποια βασικά διατροφικά λάθη χωρίς να το γνωρίζουμε. Το αποτέλεσμα είναι ενώ τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά, να εμποδίζουμε την σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα σταδιακά να έχουμε έλλειψη πολύτιμων θρεπτικών ουσιών. Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα διατροφικά λάθη που πιθανόν κάνουμε ώστε να τα αποφύγουμε.

1.ΣΙΔΗΡΟ- ΑΣΒΕΣΤΙΟ-ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ

Ο συνδυασμός αυτός τροφίμων αφορά τον σίδηρο και την απορρόφηση του από τον οργανισμό και το ανταγωνιστικό προς αυτόν ασβέστιο.

Ο σίδηρος είναι ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό στοιχείο για τον οργανισμό, για την μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Ο σίδηρος χωρίζεται στον αιμικό που τον συναντάμε στις ζωικές τροφές όπως κρέας, ψάρια, πουλερικά και στον μη αιμικό που βρίσκεται στις φυτικές τροφές όπως λαχανικά, φρούτα.

Για αυτό θα πρέπει να προσέχουμε τον αντίπαλο του σιδήρου που είναι το ασβέστιο των τροφών, το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση του από τον οργανισμό όταν «συναντιέται» μαζί του στις τροφές που καταναλώνουμε παράλληλα.

Καταστρέφουμε επομένως μεγάλο μέρος του σιδήρου από τις τροφές που προσλαμβάνουμε, όταν συνδυάζουμε ασβέστιο με σίδηρο.

ΚΡΕΑΣ ΜΕ ΤΥΡΙ-ΦΑΚΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙ ΔΕΝ ΣΥΝΔΙΑΖΟΝΤΑΙ

Άρα ο συνδυασμός που σε όλους μας μπορεί να αρέσει γευστικά, κρέας με τυρί μπορεί να στερήσει από τον οργανισμό μας μεγάλη ποσότητα σιδήρου, αφού το ασβέστιο ανταγωνιστικά δεσμεύει τον σίδηρο και στερεί από τον οργανισμό μας την ικανότητα του να τον απορροφήσει.

Συγκεκριμένα για παράδειγμα όταν τρώμε μια μπριζόλα μαζί με την αγαπημένη μας χωριάτικη σαλάτα με φέτα, απλά αυτό είναι ένας λανθασμένος συνδυασμός λόγω του ασβεστίου στην φέτα.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του μη αιμικού σιδήρου, ο οποίος όπως είπαμε βρίσκεται στις φυτικές τροφές και επομένως για παράδειγμα το να καταναλώνουμε φακές με τυρί είναι ένας ακόμη λανθασμένος διατροφικός συνδυασμός που θα εμποδίσει την πολύτιμη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό μας.

2. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΤΑ

Πολλές φορές πιστεύουμε ότι είναι καλύτερο να μην βάλουμε λάδι στην σαλάτα μας γιατί έτσι θα γλιτώσουμε θερμίδες από το λάδι και δεν θα παχύνουμε.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα λαχανικά πρέπει να τα συνδυάζουμε πάντα με ελαιόλαδο γιατί με αυτόν τον τρόπο απορροφούνται σε μεγαλύτερο βαθμό από τον οργανισμό οι βιταμίνες και οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.

ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Για ένα όμως λαχανικό πολύ αγαπημένο μας, κυρίως τώρα το καλοκαίρι που καταναλώνουμε πολύ στις σαλάτες μας την ντομάτα, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο.

Θα πρέπει πάντα να την συνδυάζουμε με ελαιόλαδο και να μην την τρώμε σκέτη. Γιατί μόνο μέσα από αυτό τον υπέροχο συνδυασμό με το ελαιόλαδο απελευθερώνεται μια πολύ σημαντική ουσία για τον οργανισμό μας, το λυκοπένιο το οποίο είναι μια πανίσχυρη αντιοξειδωτική ουσία που προστατεύει από σοβαρές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά και καρκίνο και άλλα σοβαρά νοσήματα.

Δεν θα πρέπει γενικά να ξεχνάμε ποτέ τα τεράστια οφέλη του ελαιόλαδου στον οργανισμό, με τα πολύτιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να το βγάλουμε από την διατροφή μας ή να το αποφεύγουμε για κανένα λόγο.

3. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ Η ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΩΦΕΛΙΜΑ ΠΑΝΤΑ ΩΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ

Όλοι πιστεύουμε ότι είναι προτιμότερο να τρώμε τα λαχανικά ωμά, διότι το μαγείρεμα καταστρέφει πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Όμως αυτό δεν ισχύει και είναι άλλο ένα διατροφικό λάθος που κάνουμε.

Σίγουρα η κατανάλωση ωμών λαχανικών προσφέρει πάρα πολλά στον οργανισμό μας, όμως δεν θα πρέπει να αποφεύγουμε και την κατανάλωση μαγειρεμένων λαχανικών.

Κι αυτό γιατί ορισμένα λαχανικά είναι καλό είναι να καταναλώνονται και μαγειρεμένα, διότι η θέρμανση επιτρέπει την αποδέσμευση θρεπτικών συστατικών σε μεγαλύτερο βαθμό, όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό.

Τα καρότα, το σπανάκι, τα μανιτάρια, τα σπαράγγια, το λάχανο, οι πιπεριές και άλλα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά προσφέρουν στον οργανισμό μας περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες όταν είναι μαγειρεμένα.

Το ίδιο ισχύει για τις ντομάτες, όπου μπορεί μεν το μαγείρεμά τους για μόλις δύο λεπτά να ελαττώνει κατά 10% την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, αλλά η απορρόφηση, η συγκέντρωση και η διαθεσιμότητα του λυκοπενίου είναι υψηλότερη όταν η ντομάτα είναι ώριμη και μαγειρεμένη.

4. ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΦΡΟΥΤΩΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ

Ένα σημαντικό λάθος που κάνουμε πολλές φορές και στην καθημερινότητα μας, είναι να τρώμε τα φρούτα αμέσως μετά το φαγητό.

Το πότε πρέπει να καταναλώνουμε φρούτα πριν ή μετά το φαγητό ή σε κάποια άλλη ώρα της ημέρας, αποτελεί ένα θέμα με πολλές διαφωνίες και πολλές απόψεις για το τι είναι σωστό.

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι ίσως να μην είναι και τόσο σωστός διατροφικός συνδυασμός η κατανάλωση τους αμέσως μετά το φαγητό, όπως και η ανάμειξη φρούτων και λαχανικών στις σαλάτες, γιατί κάποια από τα διατροφικά στοιχεία που αυτά περιέχουν μπορεί να μην ταιριάζουν μεταξύ τους.

Είναι πιθανόν η χημική σύσταση του φαγητού που καταναλώνουμε μαζί με την σύσταση των φρούτων που καταναλώνουμε (γλυκά ή ξινά) να μην είναι συμβατά μεταξύ τους και να μην δημιουργούν πάντα ένα φιλικό και υγιές περιβάλλον για το στομάχι.

Χρειάζεται πολύ μελέτη για να μπορούν να διαχωριστούν ή να ταιριάξουν φαγητά, λαχανικά και φρούτα μεταξύ τους, οπότε η κατανάλωση τους σε διαφορετικές ώρες και στιγμές φαίνεται να είναι η καλύτερη λύση.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ: ΦΡΟΥΤΑ ΣΤΟ ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ ΣΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΕΥΜΑ ΠΡΟ ΥΠΝΟΥ

Από όλα αυτά καταλήγουμε ότι η καλύτερη ώρα για να καταναλώσουμε τα πολύτιμα για την υγεία φρούτα είναι στο δεκατιανό γεύμα (μεταξύ του πρωινού και του μεσημεριανού μας γεύματος) και στο απογευματινό μας γεύμα σαν σνακ. Με αυτό τον τρόπο θα τα εκμεταλλευτούμε καλύτερα σαν ενδιάμεσα γεύματα που θα κρατήσουν τον μεταβολισμό μας σε εγρήγορση. Γιατί πολύ σημαντικό για να ελέγξουμε το βάρος μας και να το κρατήσουμε σε φυσιολογικά επίπεδα είναι να τρώμε συχνά και μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες. Έτσι με το να καταναλώνουμε τα φρούτα μας εκείνες τις ώρες αποφεύγουμε τσιμπολογήματα από άλλες πιο παχυντικές τροφές και ταυτόχρονα παίρνουμε και όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες που αυτά περιέχουν.

Πολύ σημαντικό είναι να τα καταναλώνουμε και στο γεύμα προ ύπνου το οποίο είναι ένα πολύ σπουδαίο και μεγάλης αξίας γεύμα, γιατί κρατάει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σταθερά ώστε να αποφύγουμε τα νυχτερινά τσιμπολογήματα και να μην πεινάμε την επόμενη μέρα.

Εκτός από όλα αυτά πολύ σημαντικό είναι, ότι όταν τα καταναλώνουμε στα ενδιάμεσα γεύματα και όχι αμέσως μετά το φαγητό δημιουργούμε ένα φιλικό περιβάλλον στο στομάχι μας, χωρίς να δημιουργούμε αίσθημα βάρους σε αυτό.

5. ΛΑΘΟΣ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΚΑΛΑ ΛΙΠΑΡΑ

Ένα πολύ βασικό λάθος που μπορεί να κάνουμε είναι να αποφεύγουμε να τρώμε τρόφιμα με υγιεινά λιπαρά που μόνο καλό μπορεί να μας κάνουν στην υγεία μας, από φόβο μην παχύνουμε ή πιστεύουμε ότι είναι ανθυγιεινά.

Κι όμως δεν είναι έτσι. Υπάρχουν λιπαρά που είναι πολύ απαραίτητα για τον οργανισμό μας, καθώς περιέχουν πολύτιμα λιπαρά οξέα που μας προφυλάσσουν από πάρα πολλές παθήσεις.

Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ «ΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΩΝ ΚΟΡΕΣΜΕΝΩΝ ΛΙΠΑΡΩΝ

Η ενοχοποίηση των κορεσμένων λιπαρών που βρίσκονται για παράδειγμα σε τροφές όπως το γάλα, το τυρί και το βούτυρο με πλήρη λιπαρά, είναι αβάσιμη.

Αποφεύγοντας επομένως τροφές με πλήρη λιπαρά το μόνο που κάνουμε στην πραγματικότητα είναι κακό στην υγεία μας. Οι τροφές αυτές είναι πραγματικά απαραίτητες και έχουν προστατευτική επίδραση στην υγεία μας.

Το μόνο που θα κερδίσουμε αποφεύγοντας τα προστατευτικά κορεσμένα λιπαρά των φυσικών πάντα τροφών είναι να βλάψουμε την υγεία μας και το χειρότερο να πάθουμε όλες τις ασθένειες που υποστηρίζεται ότι αποφεύγουμε με το να μην τα καταναλώνουμε π.χ καρδιακές παθήσεις.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΛΙΠΑΡΑ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ

Άρα ας προτιμήσουμε να καταναλώνουμε γάλα πλήρες και όχι light  και γιαούρτι παραδοσιακό με πέτσα, και να προτιμάμε ελληνικά τυριά με όλα τα καλά λιπαρά τους.

Ας αποφύγουμε αντίθετα όλα τα light προϊόντα που μας στερούν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά και είναι επικίνδυνα για την υγεία, λόγω της χημικής επεξεργασίας που έχουν υποστεί.

Επίσης πολύ σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε ότι η διαφορά στις θερμίδες στα πλήρες με τα  light προϊόντα είναι πολύ μικρή, άρα είναι ψευδής η εντύπωση ότι θα μας βοηθήσουν να μην πάρουμε βάρος.

Το πιο σημαντικό όμως από όλα, είναι ότι δεν αξίζει να θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας για τόσες λίγες θερμίδες.

Στέλλα Γερακάκη,Διαιτολόγος,

Στέλλα Γερακάκη,
Διαιτολόγος,

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.