Διατροφή θηλάζουσας μητέρας

Η διατροφή της μητέρας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Facebooktwitterpinterest

Η θηλάζουσα  μητέρα πρέπει να τρώει για δύο…
Όπως δε χρειαζόταν η έγκυος γυναίκα να τρώει για δύο,έτσι δε χρειάζεται να κάνει κάτι τέτοιο και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι ενεργειακές ανάγκες της θηλάζουσας μητέρας είναι ελαφρώς αυξημένες από εκείνες της εγκυμονούσας. Συνεπώς, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γυναίκα είχε επιπλέον ανάγκη από 300, κατά μέσο όρο, θερμίδες ημερησίως σε σχέση με την προ εγκυμοσύνης κατάστασή κατά τη διάρκεια του θηλασμού απαιτούνται περίπου 500 θερμίδες επιπλέον ημερησίως. Οι 500 θερμίδες μπορούν μα μεταφραστούν σε 1 τοστ, 1 ποτήρι γάλα πλήρες και 2 φρούτα.

Τι μπορεί να τρώει το παιδί κατά το πρώτο  εξάμηνο της ζωής του;
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, κατά το πρώτο εξάμηνο  της ζωής του παιδιού συστήνεται αποκλειστικός θηλασμός. Ο όρος αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει πως το βρέφος καταναλώνει μόνο μητρικό γάλα και κανενός άλλου είδους υγρή ή στερεή τροφή. Όταν το μωρό είναι απόλυτα υγιές, δεν απαιτείται επιπλέον χορήγηση κανενός είδους τροφής όπως, νερό, χαμομήλι, τσάι, κα. Το γάλα της μητέρας είναι η ιδανικότερη και η πλέον πλήρης τροφή για το παιδί της.

Καλύπτει  το παιδί με το θηλασμό τις ενεργειακές του ανάγκες;
Υπάρχουν  συγκεκριμένοι παράγοντες που ελέγχονται για να καθοριστεί το αν υπάρχει  ικανοποιητική παραγωγή γάλακτος, η οποία καλύπτει τις ανάγκες του παιδιού. Συγκεκριμένα για τις πρώτες εβδομάδες και μετά την επιστροφή στο σπίτι, το παιδί θα πρέπει να αυξάνει το βάρος του κατά 120-210 γραμμάρια την εβδομάδα, να πραγματοποιεί τουλάχιστον 2-3 κενώσεις την ημέρα, να έχει τουλάχιστον 8-12 γεύματα την ημέρα διάρκειας περίπου 15-20 λεπτών και γενικότερα, να έχει υγιή συμπεριφορά.

Υπάρχουν  τρόφιμα που αυξάνουν την παραγωγή γάλακτος;
Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος ακολουθεί  τον κανόνα προσφοράς-ζήτησης. Όσο το παιδί θηλάζει, τόσο η μητέρα παράγει γάλα. Στους παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος δε συγκαταλέγεται το είδος της τροφής ούτε υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που κάνουν τη μητέρα να παράγει πιο πολύ γάλα. Μόνο σε περιπτώσεις έντονου ενεργειακού υποσιτισμού μπορεί να μειωθεί η παραγωγή γάλακτος. Από τους παράγοντες που συνήθως επηρεάζουν την παραγωγή γάλακτος είναι η ψυχολογική κατάσταση της μητέρας (άγχος, φόβος, κα), η υπερένταση και η κούραση καθώς και η πολύ έντονη φυσική δραστηριότητα. Επίσης, η παραγωγή γάλακτος μπορεί να ενεργοποιηθεί ακόμα και μόνο με το άκουσμα του μωρού, το κοίταγμα ή και με τη σκέψη αυτού.

Τα τρόφιμα  που απαγορεύονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού…
Σε γενικές  γραμμές, δεν υπάρχουν τρόφιμα που απαγορεύονται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Η διατροφή της θηλάζουσας θα πρέπει να διακρίνεται από ισορροπία και ποικιλία. Το μόνο που πρέπει να προσέχει είναι η ποσότητα ορισμένων τροφίμων που καταναλώνει. Ορισμένα φαγητά με έντονη γεύση μπορεί να αλλάξουν τη γεύση του γάλακτος που προσφέρεται στο μωρό. Αν και σε πολλά μωρά, βέβαια, αρέσει αυτή η ποικιλία, μερικά ενοχλούνται. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει απλώς να μειωθούν οι ποσότητες από τα συγκεκριμένα φαγητά. Τα πιο «αντιπαθητικά» φαγητά για τα μωρά είναι τα μπαχαρικά (κανέλα, σκόρδο, πιπέρι, κάρυ, κα), τα λαχανικά και όσπρια που προκαλούν αέρια (κρεμμύδι, μπρόκολο, λάχανο, φασόλια) και φρούτα που δημιουργούν ευκοιλιότητα (κεράσια, δαμάσκηνα, ακτινίδια). Ωστόσο, δε σημαίνει πως αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, αλλά να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες. Πρέπει να τονιστεί πως όλα τα μωρά δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο και η κάθε μητέρα μπορεί να καταλάβει τις «αντιπάθειες» του παιδιού της.

Καφές, Αλκοόλ, Τσιγάρο
Η καφεΐνη, η αιθυλική αλκοόλη και η νικοτίνη «περνάνε» στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος, γι’ αυτό είναι καλό να αποφεύγεται η κατανάλωση και χρήση τους. Οι επίσημες συστάσεις αναφέρουν 1-2 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, αλλά τυχόν μεγαλύτερη ποσότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου στο μωρό. Όσον αφορά στο αλκοόλ είναι καλό να αποφεύγονται τα βαριά ποτά (περιεκτικότητα σε αλκοόλη 40%) και να προτιμώνται το κρασί ή η μπύρα (περιεκτικότητα σε αλκοόλη 10-15% και 5-7% αντίστοιχα). Το αλκοόλ, εκτός του ότι περνά στο γάλα, μειώνει και τα επίπεδα προλακτίνης (ορμόνη που προκαλεί την παραγωγή γάλακτος) στον οργανισμό.
Η νικοτίνη επίσης περνά στο μωρό μέσα από το μητρικό γάλα και μπορεί να προκαλέσει διάρροια, εμετούς και ευερεθιστότητα.

Μελίνα Καριπίδου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Μελίνα Καριπίδου,
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.