Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου , 8 Μαΐου

Facebooktwitterpinterest

Η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου, ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού Ερρίκου Ντυνάν. Η ιδέα προήλθε από την Εθνική Επιτροπή της Τσεχοσλοβακίας, η οποία το 1922 κήρυξε τριήμερη εκεχειρία κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα για την προώθηση της ειρήνης.

Κάθε χρόνο στις 8 Μαΐου , οι δύο οργανισμοί μάς υπενθυμίζουν τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν σε όλο τον κόσμο για την ανακούφιση των ανθρώπων από τις αρρώστιες, τους λοιμούς, τις καταστροφές και τους πολέμους. Μπορεί κάλλιστα να αποκαλείται και Ημέρα των Εθελοντών. Η ημέρα διαλέχτηκε προς τιμή του Ερρίκου Ντυνάν που γιόρταζε τα γενέθλιά του την ημέρα αυτή.
Ο ΙΔΡΥΤΗΣ Ερρίκος Ντυνάν
Ο Ερρίκος Ντυνάν, ο οποίος γεννήθηκε στις 8 Μαϊου 1828, προερχόταν από μία πολύ αφοσιωμένη οικογένεια Καλβινιστών, η οποία ασχολείτο με φιλανθρωπίες. Μετά από μη ολοκληρωμένες σπουδές στο γυμνάσιο, μαθήτευσε σε μία Ελβετική τράπεζα. Το 1853, ταξίδεψε στην Αλγερία για να αναλάβει την ελβετική αποικία του Σετίφ.Αρχισε την κατασκευή ενός αλευρόμυλου, αλλά δεν κατάφερε να του παραχωρηθεί η γη που ήταν ουσιαστική για την επιχείρηση. Αφού ταξίδεψε στην Τυνησία επέστρεψε στη Γενεύη, όπου αποφάσισε να προσεγγίσει τον Ναπολέοντα τον Τρίτο προκειμένου να αποκτήσει τα έγγραφα που χρειαζόταν. Τον καιρό εκείνο, ο αυτοκράτορας διέτασσε τους Γαλλο-Σαρδίνιους στρατιώτες που μάχονταν τους Αυστριακούς στη Βόρεια Ιταλία, και εκεί αποφάσισε να τον ψάξει. Ετσι συνέβει να είναι παρόν στο τέλος της μάχης του Σολφερίνο, στη Λομβαρδία.
Επιστρέφοντας στη Γενεύη, έγραψε το “Μία ανάμνηση από το Σολφερίνο”, που τελικά οδήγησε στην ίδρυση της Διεθνούς Επιτροπής για Βοήθεια στους τραυματίες, τη μελλοντική Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Ο Ντυνάν ήταν μέλος και εργάστηκε ως γραμματέας. Ηταν τώρα διάσημος, και γινόταν δεκτός από αρχηγούς κρατών, βασιλείς και πρίγκηπες των Ευρωπαϊκών αυλών. Οι οικονομικές του υποθέσεις όμως παρέπεαν και κύρηξε πτώχευση το 1867. Εντελώς κατεστραμμένος, είχε χρέη περίπου ενός εκατομμυρίου ελβετικών φράγκων της εποχής εκείνης.
Σαν αποτέλεσμα του σκανδάλου που προκάλεσε στη Γενεύη η πτώχευσή του, παραιτήθηκε από τη θέση του ως γραμματέας της Διεθνούς Επιτροπής. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1867 η Επιτροπή αποφάσισε να κάνει δεκτή όχι μόνο την παραίτησή του από γραμματέα, αλλά και ως μέλος. Ο Ντυνάν έφυγε για το Παρίσι, όπου κατέληξε να κοιμάται στα παγκάκια. Την ίδια εποχή, ωστόσο, η αυτοκράτειρα Ευγενία τον κάλεσε στο Παλάτι του Κεραμεικού προκειμένου να τον συμβουλευτεί για την επέκταση της Συμφωνίας της Γενεύης στις θαλάσσιες μάχες. Ο Ντυνάν έγινε τιμητικό μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Αυστρίας, Ολανδίας, Σουηδίας, Πρωσσίας και Ισπανίας. Κατά τη διάρκεια του Γαλλο-Πρωσσικού πολέμου επισκέφθηκε και ανακούφισε τους τραυματίες που είχαν μεταφερθεί στο Παρίσι, και εισήγαγε τη χρήση περιβραχιονίου προκειμένου να αναγνωρίζονται οι νεκροί.
Οταν αποκαταστάθηκε η ειρήνη, ο Ντυνάν ταξίδεψε στο Λονδίνο, όπου επεδίωξε να οργανώσει μία διεθνή διάσκεψη για το πρόβλημα των αιχμαλώτων πολέμου – ο Τσάρος τον ενθάρρυνε, αλλά η Αγγλία ήταν ενάντια στο σχέδιο. Μία διεθνής διάσκεψη για την “ολοκληρωτική και τελική κατάργηση της διακίνησης των Μαύρων και του εμπορίου σκλάβων” ξεκίνησε στο Λονδίνο την 1η Φεβρουρίου 1875, κατόπιν πρωτοβουλίας του Ντυνάν. Ακολούθησαν χρόνια περιπλάνησης και υπέρτατης φτώχιας για τον Ντυνάν – ταξίδεψε με τα πόδια στην Αλσατία, Γερμανία, και Ιταλία ζώντας με φιλανθρωπίες και φιλοξενούμενος από μερικούς φίλους.
Τέλος, το 1887, κατέληξε στο ελβετικό χωριό του Χέυντεν, που βλέπει στη λίμνη Κωνστάνς, όπου και αρρώστησε. Βρήκε καταφύγιο στο τοπικό άσυλο, και εκεί τον ανακάλυψε το 1895 ένας δημοσιογράφος, ο οποίος έγραψε ένα άρθρο για αυτόν, το οποίο μέσα σε λίγες μέρες ξανατυπώθηκε στον τύπο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μηνύματα συμπάθειας έφτασαν στον Ντυνάν από όλο τον κόσμο – σε μία βραδιά ήταν πάλι διάσημος και τιμημένος. Το 1901, έλαβε το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη.
Ο Ερρίκος Ντυνάν πέθανε στις 30 Οκτωβρίου του 1910.

Σώμα Εθελοντών

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ για τις δράσεις του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών μέσα από τον επίσημο ιστότοπο της οργάνωσης. Οπως θα διαβάσετε στο site, «η σελίδα δεν αφορά μόνο την ενημέρωση για τις δράσεις του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, αλλά αποτελεί και εκπαιδευτικό εργαλείο για εθελοντές και απλούς πολίτες. Για αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί η πρώτη “Ελεύθερη Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη” του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που αποτελείται από 19 κατηγορίες θεμάτων, με εγχειρίδια από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ενδεικτικά ορισμένες από τις κατηγορίες είναι οι: Αντιμετώπιση Καταστροφών και Διασώση, Πρώτες Βοήθειες, Διεθνές Δίκαιο, Νομοθεσία – Νομολογία, Περιβάλλον, Ναυαγοσωστική και ασφάλεια στο νερό, Λογοτεχνία, Σχολική Εκπαίδευση κ.ά. Παράλληλα η σελίδα λειτουργεί και ως κόμβος εξυπηρέτησης εθελοντών για ολόκληρη τη χώρα. Ανακοινώσεις, αποτελέσματα εξετάσεων, ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, διοικητικά έγγραφα και πολλά άλλα αναρτώνται στην σελίδα». Το www.samarites.gr εξέπεμψε στον Ιστό για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2009 και σήμερα μετρά 191.000 επισκέψεις, ενώ καθημερινά δέχεται περίπου 1.500 επισκέψεις.

Ερυθρός Σταυρός: με επίκεντρο τον άνθρωπο
Επιμέλεια: Θέμης Γύπαρης, Δημοσιογράφος

Έχουν περάσει σχεδόν 140 χρόνια από την ίδρυσή του και όμως οι υπηρεσίες του προς τον άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας ή ηλικίας, αποτελούν ακόμη παράδειγμα προς μίμηση. Ο λόγος για τον Ερυθρό Σταυρό, την παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση, το έργο της οποίας είναι ανεκτίμητο για εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα που είναι αφιερωμένη στο πανεθνικό αυτό κίνημα, ας δούμε μαζί τα βήματα που έγιναν για τη δημιουργία και την εξέλιξή του, αλλά και τους λόγους για τους οποίους ο Ερυθρός Σταυρός θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Μερικά ιστορικά στοιχεία Στις 24 Ιουνίου 1859 ένας νεαρός Ελβετός ονόματι Ερρίκος Ντυνάν περνούσε από το χωριό Σολφερίνο της Βόρειας Ιταλίας, όπου ο αυτοκρατορικός στρατός της Αυστρίας και της Γαλλο-Σαρδηνιακής συμμαχίας μάχονταν επί 24 συνεχείς ώρες. Τρομαγμένος από την αγωνία των στρατιωτών, ο Ντυνάν αποφάσισε να ξεκινήσει την οργάνωση βοηθείας, με τη βοήθεια των ντόπιων και παράλληλα να γράψει ένα βιβλίο για αυτή του την εμπειρία. Μέσω αυτού πρότεινε ιδέες για την εθελοντική βοήθεια κατά τη διάρκεια του πολέμου και υποστήριξε ότι οι τραυματίες και όλοι όσοι τους φροντίζουν πρέπει να θεωρούνται ουδέτεροι, ακόμα και στο πεδίο της μάχης. Με τις απόψεις του Ερρίκου Ντυνάν συντάχθηκαν τέσσερις πολίτες της Γενεύης και όλοι από κοινού προχώρησαν στην ίδρυση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Βοήθεια στους Τραυματίες το 1863, η οποία το 1876 έγινε η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ). Έμβλημα του Ερυθρού Σταυρού έγινε η ελβετική σημαία αντεστραμμένη. Σε απάντηση πρόσκλησης από τη Διεθνή Επιτροπή, ειδικοί από 16 χώρες συναντήθηκαν στη Γενεύη τον Οκτώβριο του 1863, και υιοθέτησαν δέκα αποφάσεις, που σηματοδότησαν την επίσημη γένεση του κινήματος. Σε διάφορα ευρωπαϊκά κράτη ιδρύθηκαν Εθνικές Επιτροπές και πολύ σύντομα η παγκόσμια έκκληση για έναν ανθρωπιστικό οργανισμό ελεύθερο από φυλετικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και πολιτικές προκαταλήψεις οδήγησε στην εξάπλωση του Κινήματος πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, της Αμερικής, της Άπω Ανατολής και της Αφρικής. Σήμερα, η Ομοσπονδία αριθμεί 175 εθνικούς συλλόγους.

Η ελληνική προσχώρηση Η Ελλάδα προσχώρησε στην Πρώτη Συνθήκη της Γενεύης τον Ιανουάριο του 1865. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, χάρη σε πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας, και αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στις 6 Οκτωβρίου 1877. Από εκείνη την περίοδο και έπειτα, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή να διεξάγει το πολύτιμο έργο του, όχι μόνο κατά τους καταστροφικούς πολέμους που επηρέασαν τη χώρα μας, αλλά και κατά τη διάρκεια της ειρήνης. Οι εθελοντές του Κινήματος ακούραστα θεραπεύουν τις πληγές που προκαλούν οι αναρίθμητες φυσικές καταστροφές που συχνά πλήττουν την Ελλάδα και φροντίζουν τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας, με τρανταχτό παράδειγμα τη διεθνή βοήθεια που εστάλη από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στους λιγότερο προνομιούχους πληθυσμούς του κόσμου.

Ο χαρακτήρας του Κινήματος Ο Ερυθρός Σταυρός προσφέρει αμερόληπτα τη βοήθειά του σε οποιαδήποτε δύσκολη περίσταση με σκοπό να προστατεύσει την υγεία και τη ζωή και να εξασφαλίσει το σεβασμό προς τον άνθρωπο. Επιπλέον, στα άμεσα καθήκοντά του είναι η αμοιβαία κατανόηση, η φιλία, η συνεργασία και η διαρκής ειρήνη μεταξύ των λαών. Ο χαρακτήρας του κινήματος είναι εθελοντικός και μη κερδοσκοπικός, ενώ δεν κάνει καμία διάκριση όσον αφορά την εθνικότητα, τη φυλή, τη θρησκεία, την κοινωνική τάξη ή τις πολιτικές απόψεις. Τέλος, δεν μεροληπτεί σε εχθροπραξίες, δεν εμπλέκεται σε αντιμαχίες πολιτικής, φυλετικής, θρησκευτικής ή ιδεολογικής φύσεως.

Έργα και δραστηριότητες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Οι δραστηριότητες του ΕΕΣ είναι πολλές και καλύπτουν με μεγάλη επιτυχία αρκετούς διαφορετικούς τομείς. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι εξής:

Εκπαιδευτικοί Υγειονομικοί Σταθμοί: Λειτουργούν σε τρεις περιοχές της Αθήνας (Αθήνα – Καλλιθέα – Άνω Λιόσια) και προσφέρουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους εξής τομείς:
α. Σχολική Υγιεινή (σωματομετρήσεις, έλεγχος οπτικής οξύτητας, οδοντιατρικός έλεγχος, κλινική εξέταση κατά συστήματα, δερμοαντιδράσεις Mantoux, εμβολιασμοί, κατ’ οίκον επισκέψεις κ.λπ.)
β. Βιομηχανική υγιεινή
γ. Δημόσια υγιεινή
δ. Συμβουλευτικός σταθμός παιδιού, μητέρας και βρέφους, κέντρα πρόληψης και άσκησης προληπτικής ιατρικής σε τομείς ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας, παιδιατρικής, μαιευτικής-γυναικολογίας, οφθαλμολογίας, οδοντιατρικής, νευρολογίας-ψυχιατρικής, Ω.Ρ.Λ., ορθοπεδικής, ενδοκρινολογίας
ε. Εκπαίδευση φοιτητών και σπουδαστών νοσηλευτικής.
Γεροντολογία: Ο εν λόγω τομέας καλύπτει:
α. Ιατρική παρακολούθηση στο σπίτι, αλλά και στο ιατρείο της υπηρεσίας
β. Νοσηλευτική φροντίδα στο σπίτι για πρόληψη και βελτίωση της κατάστασης της υγείας των ηλικιωμένων και των συνθηκών διαβίωσης
γ. Οικιακή βοήθεια
δ. Κάλυψη ψυχολογικών, κοινωνικών και οικονομικών αναγκών
Νοσηλεία στο σπίτι: Η υπηρεσία εξυπηρετεί ασθενείς εξερχόμενους από το Κοργιαλένειο Μπενάκειο Νοσοκομείο ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση, με την προϋπόθεση να ζουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον και να βρίσκονται στην περιοχή κάλυψης της υπηρεσίας.
Ο ασθενής λαμβάνει φροντίδα στο οικείο του περιβάλλον, από εξειδικευμένο προσωπικό και επανεντάσσεται στην κοινότητα, γεγονός που μειώνει το χρηματικό κόστος, το μέσο όρο παραμονής σε νοσοκομείο αλλά και τον αριθμό των επανεισαγωγών.
Έκτακτες ανάγκες: Μόνιμο και εθελοντικό δυναμικό κινητοποιείται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως: σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές, καύσωνες, επιδημίες, κύματα προσφύγων. Επίσης ένας αριθμός νοσηλευτριών και εθελοντριών συμμετέχει σε αποστολές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Διεύθυνση κέντρου ενημέρωσης και πρόληψη τοξικομανίας και AIDS: Σκοπός αυτής της Υπηρεσίας είναι η σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση του κοινού σε θέματα χρήσης εθιστικών ουσιών, HIV – AIDS, αλκοολισμού, ψυχικής υγείας κλπ. Το προσωπικό της Υπηρεσίας αποτελείται από μία ψυχολόγο, μία εκπαιδεύτρια και μία διοικητική υπάλληλο, και υποστηρίζεται από ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές.
Ευρωπαϊκό σύστημα τηλεϊατρικής: Η υπηρεσία επιχορηγείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με σκοπό την παροχή ιατρικών οδηγιών σε αρρώστους που ταξιδεύουν στη θάλασσα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Κέντρο Ιατρικών Οδηγιών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το οποίο συνεργάζεται με το Κέντρο Συντονισμού Διάσωσης του υπουργείου Ναυτιλίας και με αντίστοιχα κέντρα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Ο ΕΕΣ για την κοινωνική πρόνοια
Εκτός από τις παραπάνω υπηρεσίες ο Ερυθρός Σταυρός μεριμνά και για πολύ σημαντικά θέματα που άπτονται της κοινωνικής πρόνοιας. Τα ζητήματα αυτά αφορούν μεταξύ άλλων και τα εξής:
Κοινωνική εργασία με άτομα, οικογένειες, πρόσφυγες και αλλοδαπούς: Η υπηρεσία στελεχώνεται από κοινωνικούς λειτουργούς και προσφέρει συμβουλευτική βοήθεια και υλική υποστήριξη προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσες τρέχουσες δυσκολίες. Εκτός των συνεντεύξεων με τους εξυπηρετούμενους, γίνονται και επισκέψεις κατ’ οίκον, ενώ κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα οργανώνονται συσσίτια στην Αθήνα και τον Πειραιά για τους φτωχούς, άστεγους, ηλικιωμένους, πρόσφυγες, κ.λπ.
Βοήθεια στο σπίτι: Πρόκειται για μία κοινοτική υπηρεσία, κατά την οποία παρέχεται φροντίδα υγείας από επιστημονική ομάδα που αποτελείται από κοινωνικούς λειτουργούς, ιατρούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές και οικογενειακούς βοηθούς. Το πρόγραμμα, διαθέτει δύο γραφεία του στα Εξάρχεια και τον Κολωνό, και καλύπτει τις περιοχές των Εξαρχείων, Κυψέλης, Πατησίων και Κολωνού-Βοτανικού.
Σκοπός του προγράμματος είναι η υποστήριξη μοναχικών ατόμων, ηλικιωμένων και αναπήρων, προκειμένου να διατηρήσουν την αυτονομία τους και τη συμμετοχή – ενσωμάτωση στην κοινότητα.
Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ): Πρόκειται για τα γνωστά κέντρα που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε γειτονιά της Αθήνας. Οι ηλικιωμένοι μπορούν να λάβουν κοινωνικές υπηρεσίες, ιατρονοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπεία, επιμορφωτικά προγράμματα, ψυχαγωγία, απασχολησιοθεραπεία και θερινές διακοπές σε κατασκηνώσεις.
Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του ΕΕΣ για την κοινωνική πρόνοια εντάσσονται επίσης οι εθελοντές, το πολυδύναμο κέντρο κοινωνικής στήριξης και ενσωμάτωσης προσφύγων, η κοινοτική πρωτοβουλία για την απασχόληση ανέργων γυναικών, αλλά και η ψυχολογική στήριξη των οικογενειών, συγγενών και φίλων των ασθενών που πάσχουν από AIDS.
Εν κατακλείδι… Η λεπτομερής ανάλυση της έκτασης των δραστηριοτήτων που καλύπτει ο Ερυθρός Σταυρός θα χρειαζόταν σίγουρα πολλές σελίδες ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι πως πρόκειται για ένα κίνημα που αξίζει όχι μόνο επαίνους αλλά και την αμέριστη υποστήριξη από την πλευρά όλων μας. Για το λόγο αυτό, αν ζητηθεί η βοήθειά μας θα ήταν καλό να την προσφέρουμε δίχως δισταγμό, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές που διανύει ο πλανήτης μας. Άλλωστε η προσφορά εθελοντικής βοήθειας είναι ένα φαινόμενο που έχει εκλείψει στις ημέρες μας και ξεκινά από τον καθένα μας ξεχωριστά αλλά και από όλους μαζί..

http://health.in.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.