Βλεφαροπλαστική

Facebooktwitterpinterest

Δεν υπάρχει ουσιαστικότερος τρόπος επικοινωνίας μεταξύ μας από το βλέμμα. Τόσο ουσιαστικός ώστε πολύ συχνά λέμε ότι «τα μάτια μιλούν». Το βλέμμα μπορεί να εκφράζει το συναίσθημά μας, να τονίζει το λόγο μας, να χαρακτηρίζει την εμφάνισή μας ή απλά να καθρεφτίζει την ψυχική μας διάθεση. Η περιοχή των βλεφάρων είναι η πρώτη και συχνά η μόνη περιοχή του προσώπου που προδίδει το πέρασμα του χρόνου. Οι αντιπαθητικές σακούλες κάτω από τα μάτια και η χαλαρή περίσσεια δέρματος που δημιουργεί τα «καπάκια» στα άνω βλέφαρα, δείχνουν το βλέμμα κουρασμένο και το πρόσωπο γερασμένο. Όλα αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά με την βλεφαροπλαστική.

Τι ακριβώς διορθώνει η βλεφαροπλαστική; Στα άνω βλέφαρα αφαιρείται η περίσσεια δέρματος που δημιουργεί τα δύσμορφα «καπάκια» και συνήθως λίπος που φουσκώνει στην περιοχή του έσω κανθού. Στα κάτω βλέφαρα διορθώνουμε τις «σακούλες» που δημιουργούνται από προβολή προς τα έξω περικογχικού λίπους και αφαιρούμε, αν υπάρχει, το δέρμα που περισσεύει, για να μειωθούν οι ρυτίδες στην περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι ένα πιο νεανικό και ξεκούραστο βλέμμα.

Πώς διορθώνουμε τις «σακούλες» στα κάτω βλέφαρα; Οι ενοχλητικές «σακούλες» στα κάτω βλέφαρα οφείλονται στην προβολή περικογχικού λίπους προς τα έξω. Σε πιο νέες ηλικίες που δεν συνυπάρχει περίσσεια δέρματος στα κάτω βλέφαρα, αφαιρούμε το λίπος αυτό από μικρές τομές στον επιπεφυκότα, χωρίς να υπάρχουν εξωτερικές ουλές. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, από μία τομή σύρριζα στις βλεφαρίδες, αποκαθιστούμε τις ανατομικές δομές που συγκρατούν το λίπος και έχουν χαλαρώσει με την πάροδο των ετών, αφαιρώντας μικρή μόνο ποσότητα λίπους. Σύμφωνα με τις νέες τάσεις στην πλαστική χειρουργική, το λίπος αυτό πρέπει να διατηρείται τόσο για λειτουργικούς όσο και για αισθητικούς λόγους όσο μπορούμε. Αυτός είναι ο λόγος που επανορθώνουμε το διάφραγμα που συγκρατεί το λίπος να μην βγαίνει προς τα έξω και μέρος αυτού το επανατοποθετούμε στη θέση που ήταν παλιότερα ή σε κάποιο άλλο σημείο του κόγχου για να βελτιώσουμε αισθητικά την περιοχή.

Μπορεί να γίνει μόνο στα πάνω ή τα κάτω βλέφαρα; Στους περισσότερους ανθρώπους οι αλλοιώσεις που μαρτυρούν το πέρασμα του χρόνου συμβαδίζουν στα πάνω και τα κάτω βλέφαρα. Εξαιρέσεις βέβαια υπάρχουν, όπως υπάρχουν κάποιοι που ενοχλούνται μόνο από κάτι πολύ συγκεκριμένο στα άνω ή στα κάτω βλέφαρα. Στις περιπτώσεις αυτές μπορούμε να χειρουργήσουμε μόνο τα άνω ή τα κάτω αλλά αποτελούν μάλλον την μειοψηφία.

Μετά από πόσες μέρες μπορώ να κυκλοφορήσω χωρίς να φαίνεται ότι έχω χειρουργηθεί; Επειδή το δέρμα στα βλέφαρα είναι πολύ λεπτό, οι μετεγχειρητικές ουλές στην περιοχή επουλώνονται εξαιρετικά. Μετά την αφαίρεση των ραμμάτων λοιπόν σε 4-5 ημέρες που έχουν υποχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και τα οιδήματα συνήθως δεν φαίνεται ότι έχει προηγηθεί χειρουργική επέμβαση

Η επέμβαση θα αλλάξει το σχήμα των ματιών μου; Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, η βλεφαροπλαστική δέν αλλάζει το σχήμα των ματιών. Μόνο αν υπάρξει κάποια επιπλοκή, όπως το λεγόμενο «scleral show» ή το εκτρόπιο μπορεί να αλλοιωθεί το σχήμα των ματιών και να γίνουν πιο στρογγυλά, αλλά αυτό αποτελεί εξαίρεση.

Χρειάζεται να διανυκτερέυσω στο νοσοκομείο; Όχι, η βλεφαροπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και δύο ώρες μετά μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στο σπίτι του.

Η βλεφαροπλαστική έχει κινδύνους; Όπως κάθε αισθητική επέμβαση, έχει πολύ μικρά ποσοστά πιθανών επιπλοκών, που στην πλειοψηφία τους είναι παροδικές. Το οίδημα και οι μικρές μελανιές που εμφανίζονται, υποχωρούν πλήρως σε λίγες ημέρες.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.