Σπόροι Chia, για όσους αγαπούν την υγιεινή διατροφή και όχι μόνο!

Facebooktwitterpinterest

Το Chia ή αλλιώς Salvia hispanica είναι ένα είδος ανθοφόρου φυτού που ανήκει στην οικογένεια της μέντας και κατάγεται από το Κεντρικό και Νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα, ενώ στη γλώσσα των Μάγιας σημαίνει “δύναμη”.

Έχει μακρά ιστορία, ως ανθρώπινη τροφή, η οποία ξεκινά με την καλλιέργειά του από τους αρχαίους μεξικανούς το 2.600 π.Χ.

 Ο σπόρος Chia δεν ήταν μόνο τροφή, αλλά χρησιμοποιούνταν επίσης για ιατρικούς λόγους και ως προσφορά στους Θεούς των Αζτέκων.

Λέγεται ότι οι πολεμιστές Αζτέκοι, επιβίωναν κατά την διάρκεια των μαχών τρώγοντας μόνο σπόρους Chia. Στους ινδιάνους της Νοτιοδυτικής Αμερικής ήταν αρκετή μια ποσότητα, ίση με ένα κουταλάκι, σπόρους για να περπατήσουν 24 ώρες, ενώ χρησιμοποιούσαν και μίγμα σπόρων με νερό ως ένα συμπαγές gel, το οποίο τοποθετούσαν πάνω σε πληγές από μάχες, για την αποφυγή μολύνσεων, αλλά και τη γρήγορη επούλωσή τους.

Στη σημερινή εποχή, οι σπόροι Chia κατατάσσονται δικαίως στα λεγόμενα “superfoods” λόγω της απίστευτης θρεπτικής τους αξίας.

Ας τους αφήσουμε να μας ’’συστηθούν”..

 

Οι σπόροι Chia περιέχουν 30% Ω3 λιπαρά οξέα, 30% πρωτεΐνες και 30% φυτικές ίνες.

Το Chia είναι η πλουσιότερη πηγή λιπαρών οξέων Ω3, περιέχει φυσικά αντιοξειδωτικά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Γνωρίζουμε ότι η οξείδωση των λιπιδίων στα τρόφιμα είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που απασχολεί τους καταναλωτές, αλλά και τις εταιρείες παραγωγής τροφίμων. Σε περίπτωση μη ελέγχου, μπορεί να προκληθούν αλλοιώσεις στη γεύση (χαρακτηριστική γεύση-οσμή ψαρίλας), ενώ μακροπρόθεσμα να προκαλέσει πληθώρα εκφυλιστικών ασθενειών που είναι συνδεδεμένες με τη γήρανση, όπως ο καρκίνος, ο καταρράκτης, η μείωση του ανοσοποιητικού συστήματος, δυσλειτουργία του εγκεφάλου και διάφορες παθήσεις καρδιαγγειακής φύσεως.

Οι σπόροι Chia δεν περιέχουν χοληστερόλη!

 

Σαν πλήρης πηγή πρωτεϊνών, το Chia, παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε μια εύπεπτη μορφή κι έτσι απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Αυτή η άμεση αφομοίωση το καθιστά πολύ αποτελεσματικό, όταν πρόκειται για την ανάπτυξη των ιστών, και ιδίως κατά την περίοδο της ανάπτυξης των παιδιών και κατά την εφηβεία. Ενδείκνυται επίσης κατά την ανάπτυξη και ανάπλαση των ιστών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τον θηλασμό Συνίσταται επίσης στους αθλητές (και όχι μόνο!), καθώς αυξάνουν την αντοχή, κρατούν το σώμα ενυδατωμένο και τους ηλεκτρολύτες σε ισορροπία.
Όπως και το λινάρι, οι σπόροι Chia είναι ιδιαίτερα υδρόφιλοι, απορροφούν το νερό και δημιουργούν ζελέ. Ένα από τα θαυμάσια χαρακτηριστικά των σπόρων Chia είναι η υδρόφιλη ιδιότητά του, διότι μπορεί να απορροφήσει πάνω από 12 φορές το βάρος του σε νερό, με ταχύτατους ρυθμούς -σε λιγότερο από 10 λεπτά.
Οι σπόροι Chia περιέχουν:
  • 5 φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα, καθώς και βόριο, ιχνοστοιχείο που βοηθά τη μεταφορά του ασβεστίου προς τα οστά,
  • 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις ποικιλίες των μούρων,
  • 8 φορές περισσότερα Ω3 λιπαρά οξέα από το σολομό,
  • 2 φορές περισσότερες φυτικές ίνες από τα δημητριακά πρωινού (bran flakes),
  • 9 φορές περισσότερο φώσφορο από το πλήρες γάλα,
  • 2 φορές περισσότερες πρωτεΐνες από οποιοδήποτε άλλο καρπό ή σπόρο,
  • 3 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι,
  • 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο,
  • 100 γρ. σπόρων chia, αντιστοιχούν με τη βιταμίνη C που περιέχεται σε 7 πορτοκάλια!

(Σ.σ. οι παραπάνω συγκρίσεις αφορούν τρόφιμα/100γρ. ωμού προϊόντος)

 

Οι σπόροι Chia δεν περιέχουν γλουτένη, οπότε είναι ιδανικοί για κατανάλωση από όσους έχουν δυσανεξία στο συγκεκριμένο συστατικό και ίσως αποτελέσουν μία ακόμα λύση για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων χωρίς γλουτένη. Χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχουν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και διαφόρων ενοχλήσεων του γαστρεντερικού συστήματος (όπως: βραδεία πέψη, δημιουργία αερίων, διαταραχές στομάχου) και την καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ παίζουν σημαντικό ρόλο και στην εξισορρόπηση του σακχάρου και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Επίσης, βοηθούν στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, σε καρδιαγγειακές ασθένειες και στην οστεοπόρωση, και μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από όλες τις ηλικίες και κατηγορίες καταναλωτών.

Φυσικά, έχουν και την διαιτητική πλευρά τους, εφόσον μπορούμε να τους προσθέσουμε στο φαγητό και, χωρίς να αλλάξουν τη γεύση του, να προκαλέσουν αίσθημα πληρότητας, αφού πετυχαίνουν την αργή αποδέσμευση των υδατανθράκων. Οι σπόροι μπορούν να προστεθούν σε χυμούς, νερό αλλά και σε κάθε τρόφιμο χωρίς να αλλάξει την γεύση του επειδή είναι σχεδόν άγευστοι.

Ο καλύτερος τρόπος όμως για την λήψη των σπόρων είναι με νερό ώστε να μην απορροφήσει τα υπάρχοντα υγρά του σώματος.

Τέλος, η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε καλά λιπαρά οξέα τα καθιστά ικανά να αντικαταστήσουν το βούτυρο ή τα αβγά σε συνταγές όπως το κέικ, τα μπισκότα ή άλλα γλυκά και φαγητά που απαιτούν τα παραπάνω υλικά.

Μία κουταλιά της σούπας αποδίδει μόνο 60 θερμίδες!

 

Οι σπόροι Chia μπορούν εύκολα να αποθηκευτούν στεγνοί για 4-5 χρόνια χωρίς αλλοιώσεις στη γεύση, την οσμή ή τη θρεπτική αξία.
 
Μήπως να τους δοκιμάζατε;

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.