Σπαράγγια ο εκλεκτός μεζές

Facebooktwitterpinterest

Εκλεκτός μεζές για καλοφαγάδες τα σπαράγγια, αλλά και γνωστό φυτό από την αρχαιότητα. Απεικονίσεις του έχουν βρεθεί σε τοιχογραφίες στην αρχαία Αίγυπτο. Με ιστορία λοιπόν πάνω από 4000 χρόνια ήταν γνωστό φάρμακο τον καιρό εκείνο για τον πονόδοντο, τα τσιμπήματα εντόμων αλλά και για προβλήματα καρδιάς.

Σήμερα τα σπαράγγια καλλιεργούνται σε χώρες με εύκρατο κλίμα. Υπάρχουν πάνω από 150 είδη αλλά μόνο τα 20 είναι βρώσιμα. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται πλέον σχεδόν παντού.
Ωφέλιμα για την υγεία, τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, C, αντιοξειδωτικές ουσίες και μέταλλα. Η θερμιδική του αξία είναι χαμηλή (25 θερμίδες τα 100γρ.).
Καταναλώνονται νωπά, σε κονσέρβες ή κατεψυγμένα. Προσοχή στην κατανάλωσή τους γιατί στο ψυγείο δεν κρατάνε πάνω από 2-3 μέρες. Αν θέλετε να τα διατηρήστε παραπάνω, ζεματίστε τα και μετά βάλτε τα στην κατάψυξη. Θα αντέξουν έτσι αρκετούς μήνες.
Εύκολη συνταγή για ομελέτα με σπαράγγια
Σπαράγγια
2-3 αβγά
μανιτάρια
αλάτι/πιπέρι
Βάλτε τα σπαράγγια σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό και βράστε τα για 3-4 λεπτά. Κατόπιν ρίξτε τα στο τηγάνι με λίγο λάδι μαζί με τα μανιτάρια. Χτυπήστε τα αβγά, αλατοπιπερώστε τα και βάλτε τα και αυτά στο τηγάνι. Η συνέχεια είναι αυτή μιας κανονικής ομελέτας.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.