Τα επινεφρίδια

Επινεφρίδια και ο ρόλος τους στον οργανισμό μας. Facebooktwitterpinterest

Τα επινεφρίδια είναι δύο μικρά μορφώματα σε σχήμα πυραμίδας. Το καθένα βρίσκεται πάνω από τον άνω πόλο του σύστοιχου νεφρού. Ανήκουν στο ενδοκρινικό σύστημα και παράγουν σημαντικές ορμόνες για τη λειτουργία του οργανισμού.

Μακροσκοπικά διακρίνεται στο εξωτερικό ο φλοιός των επινεφριδίων, με χρώμα ωχροκίτρινο. Στο εσωτερικό διακρίνεται ο μυελός των επινεφριδίων με χρώμα ερυθροκαφεοειδές. Οι δύο μοίρες των επινεφριδίων παρουσιάζουν διαφορετική εμβρυογενετική προέλευση και λειτουργία. Η κάθε μοίρα έχει εξειδικευτεί στην παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών.

Οι ορμόνες που παράγονται από το φλοιό των επινεφριδίων είναι :

  • Η αλδοστερόνη, μια ορμόνη, που συμμετέχει στη ρύθμιση του εξωκυττάριου όγκου, της αρτηριακής πίεσης και του ισοζυγίου του χλωριούχου νατρίου.
  • Η κορτιζόλη, μια ορμόνη, που με τις πολυποίκιλες δράσεις της πάνω στο μεταβολισμό, βοηθά τον οργανισμό να ανταπεξέρχεται στις διάφορες καταστάσεις μακροχρόνιου stress.
  • Τα ανδρογόνα του φλοιού των επινεφριδίων, τα οποία παίζουν σημαντικότερο ρόλο στο γυναικείο φύλο, καθώς το ανδρικό φύλο διαθέτει ένα ισχυρότερο ανδρογόνο, την τεστοστερόνη, που εκκρίνεται από τους όρχεις.

Οι ορμόνες που παράγονται από το μυελό των επινεφριδίων είναι :

  • Η αδρεναλίνη και η νοραδρεναλίνη, ο ρόλος των οποίων είναι η προσαρμογή του οργανισμού σε οξείες καταστάσεις stress.

http://panacea.med.uoa.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.