Υπερθυρεοειδισμός

Υπερθυρεοειδισμός Facebooktwitterpinterest

Ο υπερθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση υπερλειτουργίας του θυρεοειδή αδένα. Στους πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολικές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Όταν αυτό συμβαίνει, ο μεταβολισμός του σώματος αυξάνεται, προκαλώντας ποικίλα συμπτώματα.

Συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού

Οι περισσότεροι πάσχοντες από υπερθυρεοειδισμό εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Απώλεια βάρους παρά το ότι η όρεξη είναι κανονική ή/και αυξημένη
  • Άγχος, ευερεθιστότητα, δυσκολία στον ύπνο
  • Αδυναμία, τρέμουλο (των χεριών)
  • Υπερβολική εφίδρωση, δυσκολία στην ανοχή του ζεστού καιρού.
  • Γρήγορους, δυνατούς ή άρρυθμους καρδιακούς παλμούς
  • Κούραση
  • Υπερλειτουργία του εντέρου

Αίτια υπερθυρεοειδισμού

Νόσος του Graves: Η νόσος του  Graves είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού. Δεν είναι σαφές για ποιους λόγους αναπτύσσεται η νόσος στους περισσότερους ασθενείς, αν και είναι περισσότερο κοινή σε ορισμένες οικογένειες.

Στους πάσχοντες από νόσο του  Graves, το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει ένα αντίσωμα που διεγείρει τον θυρεοειδή αδένα να παράξει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών. Εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών αλλά μπορεί να συμβεί και σε οποιαδήποτε άλλη ηλικία, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται (“βρογχοκήλη”) και υπερπαράγει θυρεοειδικές ορμόνες, προκαλώντας τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού.

Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν οφθαλμικά προβλήματα (γνωστά ως οφθαλμοπάθεια του  Graves), που προκαλούν στεγνά, ερεθισμένα ή ερυθρά μάτια καθώς και, σε σοβαρές περιπτώσεις, διπλωπία. Άλλοι αναπτύσσουν πρήξιμο πίσω ή γύρω από τα μάτια, που κάνει τα μάτια να πετάγονται προς τα έξω (εξόφθαλμο) ή ερεθισμό των μυών των βλεφάρων που οδηγεί σε υπερβολικά ανοιχτά βλέφαρα. Οι πιο σοβαρές εκφάνσεις της νόσου είναι συχνότερες όταν ο πάσχων είναι καπνιστής. Στην πλέον βαριά μορφή της, η οφθαλμοπάθεια του Graves μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του οπτικού νεύρου και ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια όρασης.

Άλλες αιτίες:

  • Ένας ή περισσότεροι θυρεοειδικοί όζοι (μικρά ογκίδια που αναπτύσσονται στον θυρεοειδή αδένα) μπορούν να οδηγήσουν σε υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Ο όζος σε αυτήν την περίπτωση λέγεται θερμός όζοςτοξικό αδένωμα, ή, αν οι όζοι είναι πολλαπλοί, τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη.
  • Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto και η υποξεία θυρεοειδίτιδα De Quervain. Ο θυρεοειδής διεγείρεται και απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες στο αίμα. Ο υπερθυρεοειδισμός αυτός ιάται με το χρόνο και συχνά επακολουθεί και μία περίοδος αρκετών μηνών με συμπτώματα υποθυρεοειδισμού.
  • Η υπερβολική λήψη θυρεοειδικών ορμονών λόγω υποθυρεοειδισμού αυξάνει τα επίπεδα ορμόνης στο αίμα στα ίδια επίπεδα με των ασθενών που πάσχουν από υπερθυρεοειδισμό.

Διάγνωση

Η διάγνωση του υπερθυρεοειδισμού γίνεται με μέτρηση των επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών και θυρεοειδοτρόπου  ορμόνης  (TSH) στο αίμα. Τυπικά, τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών είναι υψηλά και της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης χαμηλά. Υπέρηχος θυρεοειδούς, σπινθηρογράφημα και ειδικότερες εξετάσεις αίματος μπορεί επίσης να χρειαστούν για να καθοριστεί η αιτία του υπερθυρεοειδισμού (νόσος του Graves, τοξική πολυοζώδης βρογχοκήλη, θυρεοειδίτιδα)

Θεραπεία Υπερθυρεοειδισμού

Ο υπερθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με χρήση φαρμάκων, ραδιενεργού ιωδίου ή με χειρουργική επέμβαση. Η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας γίνεται από το θεράποντα ιατρό ενδοκρινολόγο λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σοβαρότητα και ο τύπος του υπερθυρεοειδισμού.

Χειρουργική αντιμετώπιση

Η χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αποτελεί πλήρη και οριστική αντιμετώπιση του υπερθυρεοειδισμού.
Η επέμβαση που εκτελείται είναι η ολική (ή σχεδόν ολική) θυρεοειδεκτομή, ενώ στην περίπτωση του τοξικού αδενώματος μπορεί να αφαιρεθεί μόνο ο ένας λοβός του θυρεοειδή (λοβεκτομή).

Το χειρουργείο συστήνεται όταν:

  • Η φαρμακευτική αγωγή με τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα έχει αποτύχει να ρυθμίσει τον υπερθυρεοειδισμό ή προκαλεί επιπλοκές και η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο αντενδείκνυται ή δεν είναι επιθυμητή
  • Ο υπερθυρεοειδισμός υποτροπιάζει μετά τη φαρμακευτική αγωγή ή τη θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο
  • Μία μεγάλη βρογχοκήλη προκαλεί πιεστικά, αισθητικά ή αναπνευστικά προβλήματα στον ασθενή
  • Υπάρχει όζος στον θυρεοειδή αδένα που θα μπορούσε να είναι κακοήθης/καρκινικός.
  • Ο ασθενής εμφανίζει ενεργή οφθαλμοπάθεια του Graves
Θεοδώρα Μαργαρίτη, Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Θεοδώρα Μαργαρίτη,
Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.