Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Ανακάλυψη ή μόδα;

Facebooktwitterpinterest

Τον τελευταίο καιρό όλοι θα έχετε ακούσει για τις δίαιτες που αποκλείουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη. Στην ουσία σε αυτή χρωστάμε το φούσκωμα του ψωμιού και γενικότερα των προϊόντων αρτοποιίας. Τα δημητριακά με μεγάλη περιεκτικότητα σε γλουτένη είναι το σιτάρι και η σίκαλη ,ενώ εκείνα με μικρή περιεκτικότητα σε γλουτένη αποτελούν η βρώμη και το κριθάρι. Το κεχρί ,το καλαμπόκι, το ρύζι, η κινόα, ο φαγόπυρος, και ο αμάραθος δεν περιέχουν καμία ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας.

Η γλουτένη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ατού της αρτοποιίας ,αλλά σε ορισμένες ομάδες ανθρώπων δημιουργεί μία δυσανεξία που έχει ως επακόλουθο στομαχικά και εντερικά προβλήματα, την κοιλιοκάκη. Επομένως η δίαιτα χωρίς γλουτένη συστήνεται σε ανθρώπους που πάσχουν από κοιλιοκάκη η οποία έχει διαγνωστεί από το θεράποντα ιατρό και μόνο!!!

Γίνονται μελέτες για να διερευνηθεί ο συσχετισμός της δίαιτας ελεύθερης γλουτένης και με τη θεραπεία και άλλων ασθενειών, όπως τα νευρολογικά προβλήματα, ο αυτισμός, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου κ.α.

Μια νέα μόδα στις δίαιτες που ακολουθούνται από διάφορους επώνυμους και όχι μόνο αποτελεί και η δίαιτα με απουσία της γλουτένης.
Παρ όλα αυτά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι παραλείποντας τη συγκεκριμένη ουσία από το ημερήσιο διαιτολόγιο, εγγυάται την σίγουρη και ορθή απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους. «Βγάζοντας» ορισμένα προϊόντα με γλουτένη από το διαιτολόγιο μας και αντικαθιστώντας τα με άλλα δε σημαίνει ότι μειώνουμε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Αντίθετα μπορεί η πρόσληψη ενέργειας που θα έχουμε μέσω της εν λόγω αντικατάστασης , να αυξήσει και την πρόσληψη θερμίδων πέρα των επιτρεπτών για τον εκάστοτε οργανισμό ορίων. Ακόμη πολλά από τα προϊόντα αυτά που χαρακτηρίζονται ελεύθερα γλουτένης διαθέτουν μεγάλα ποσοστά μονοσακχαριτών και κορεσμένων λιπαρών οξέων.
Τι κι αν ένα ψωμί ,δεν περιέχει γλουτένη? Δεν σημαίνει ότι και 3 φέτες από αυτό να φάμε σε ένα γεύμα ,δεν θα είναι υπερβολή!!!!
Αντίθετα ξεγελιόμαστε από την ταμπέλα «χωρίς γλουτένη» και απενοχοποιούμε το ίδιο το τρόφιμο. Για άλλη μία φορά, στην προσπάθεια απώλειας βάρους παίζουν σημαντικό ρόλο οι ποσότητες!!!

Ακόμα δεν υπάρχουν σαφή αποτελέσματα που να εγγυώνται την απώλεια βάρους. Προσοχή, λοιπόν όσοι επιλέγετε τέτοιου τύπου δίαιτες της «μόδας» σκεφθείτε ότι ΙΣΩΣ και να στερείτε από τον οργανισμό σας κάποιο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται μοναδικά στα αποκλεισμένα τρόφιμα και που είναι απαραίτητο για ορισμένες από τις λειτουργίες του, με εξαίρεση φυσικά εκείνους που αναγκάζονται να ακολουθήσουν μία δίαιτα ελεύθερη γλουτένης λόγω κοιλιοκάκης. Για τα άτομα αυτά είναι θέμα επιβίωσης και όχι απλώς μία νέα μόδα.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.