Ο πόνος και η κατάθλιψη συνδέονται με κίνδυνο μετεγχειρητικού ντελίριου στους ηλικιωμένους

Facebooktwitterpinterest

Ερευνα ανακάλυψε ότι ηλικιωμένοι που είχαν πόνο και κατάθλιψη πριν από μια εγχείρηση είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μετεγχειρητικό ντελίριο.
Ο πόνος και η κατάθλιψη πριν από μια εγχείρηση μπορεί ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μετεγχειρητικού παραληρήματος στους ηλικιωμένους, υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ποσοστά ντελίριου μετά την εγχείρηση είναι υψηλότερα στους ηλικιωμένους και εμφανίζονται μέχρι στο 51% των ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι η κατάθλιψη είναι σημαντικός παράγοντας για ντελίριο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 459 ασθενείς χωρίς άνοια, ηλικίας 70 ετών και άνω που υποβλήθηκαν σε ορθοπεδική χειρουργική. Τα επίπεδα πόνου και η κατάθλιψη των ασθενών αξιολογήθηκαν πριν την εγχείρηση.

Ποσοστό 23% των ασθενών εμφάνισε παραλήρημα μετά την εγχείρηση. Συνέβη πιο συχνά σε ασθενείς που εμφάνιζαν κατάθλιψη και πόνο πριν από την εγχείρηση.

Περαιτέρω ανάλυση ανακάλυψε ότι ασθενείς με κατάθλιψη και υψηλά επίπεδα πόνου είχαν 21% αυξημένο κίνδυνο ντελίριου μετά την εγχείρηση σε σύγκριση με ποσοστό 3% για αυξημένο κίνδυνο σε όσους δεν εμφάνιζαν κατάθλιψη.

Αυτό υποδεικνύει ισχυρή αλληλεπίδραση μεταξύ του πόνου και της κατάθλιψης στην ενίσχυση του κινδύνου για παραλήρημα, αν και δεν αποδεικνύεται αιτιατή η σχέση.

Η ερευνήτρια Dr. Sharon Inouye, δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει ότι ο συνδυασμός υψηλότερων συμπτωμάτων πόνου και κατάθλιψης αυξάνει τον κίνδυνο παραληρήματος σε ηλικιωμένους.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ”The Lancet Psychiatry.”

http://www.iatronet.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.