Πώς θα προστατεύσετε από τις πτώσεις τους ηλικιωμένους

Η γηριατρική στο ξεκίνημα του νέου αιώνα Facebooktwitterpinterest

Καθώς ο άνθρωπος γερνάει, αυξάνονται τα προβλήματα αστάθειας που πολλές φορές οδηγούν τους ηλικιωμένους σε πτώσεις οι οποίες συχνά είναι πολύ επικίνδυνες. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τους ηλικιωμένους γονείς σας.

Οι αιτίες


Άνοια, διαταραχές και προβλήματα όρασης, νευρολογικά προβλήματα και βλάβες στο λαβύρινθο του αυτιού ή κάποιος τραυματισμός στο κεφάλι μπορεί να είναι μερικές από τις αιτίες που προκαλούν τις πτώσεις στους ηλικιωμένους.

Επίσης μερικές φορές οι συχνές πτώσεις μπορεί να οφείλονται και σε παρενέργειες από τη λήψη ορισμένων φαρμάκων που λαμβάνουν οι ηλικιωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αντιμετώπιση

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι σημαντικό να βρεθεί πρώτα η αιτία που το προκαλεί και έπειτα να αντιμετωπιστεί με τη βοήθεια του ειδικού. Αν για παράδειγμα το πρόβλημα οφείλεται σε κάποια βλάβη στο λαβύρινθο θα πρέπει να συμβουλευτείτε ωτορινολαρυγγολόγο.

Η γυμναστική μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της ισορροπίας του ηλικιωμένου. Συμβουλευτείτε κάποιον φυσικοθεραπευτή ο οποίος θα συστήσει στον γονιό σας τις κατάλληλες γι’ αυτόν ασκήσεις.

Αν ο ηλικιωμένος λαμβάνει (που είναι και το πιο πιθανό) φάρμακα, διαβάστε τις παρενέργειες και δείτε αν αναφέρουν την απώλεια ισορροπίας ανάμεσα σε αυτές. Στην περίπτωση αυτή ρωτήστε το γιατρό αν πρέπει να αλλάξει τη δόση ή το φάρμακο.

Στην αντιμετώπιση των πτώσεων μπορεί να βοηθήσει και η ανάλογη διαμόρφωση του χώρου που μένει ο ηλικιωμένος. Μερικές παρεμβάσεις (π.χ. να τοποθετήσετε ράμπες ή να βάλετε τον νιπτήρα πιο χαμηλά) μπορεί να τον προστατεύσουν από τις πτώσεις.

Αν ο ηλικιωμένος έχει σοβαρά προβλήματα αστάθειας ίσως θα ήταν σκόπιμο να τον βοηθήσετε προτείνοντάς του τη χρήση περιπατητήρα.

Πηγή: PATHFINDER

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.