Ο ρόλος της βιταμίνης C στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης

Facebooktwitterpinterest

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, έχουν γίνει πολλές εξελίξεις όσον αφορά την επιστημονική κατανόηση και αντίληψη του ρόλου της Διατροφής, τόσο στην υγεία όσο και στη βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Μέσα από πολλές έρευνες και μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αθλητών λαμβάνει καθημερινά βιταμινούχα συμπληρώματα, πιστεύοντας ότι αυτό επιδρά θετικά στην αθλητική τους απόδοση. Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική απόδειξη ότι η επιπρόσθετη χορήγηση βιταμινών στο ημερήσιο διαιτολόγιο των αθλητών συμβάλλει στην βελτίωση της απόδοσης τους;

Συγκεκριμένα τι συμβαίνει με την Βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, είναι η πιο γνωστή βιταμίνη και έχει τεράστια σημασία για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμμετέχει σε σημαντικές μεταβολικές λειτουργίες. Παράλληλα αποτελεί το πιο γνωστό και ευρύτερα χρησιμοποιούμενο διατροφικό συμπλήρωμα, τόσο από τον κοινό πληθυσμό όσο και από τους αθλητές. Παρότι η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση αυξάνουν την ανάγκη του οργανισμού μας σε βιταμινών, οι ανάγκες αυτές μπορούν να καλυφθούν με μια καλά ισορροπημένη διατροφή βασισμένη σε ποικιλία τροφίμων, χωρίς να είναι απαραίτητη η επιπρόσθετη πρόσληψη βιταμινούχων συμπληρωμάτων και άλλων σκευασμάτων. Έτσι, οι ερευνητές αντικρούουν την πιθανή θετική επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης C στην αθλητική απόδοση μέσα από μια σειρά ερευνών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έρευνα των Peters et al (1993), κατά την οποία εξετάσθηκε εάν η αναφερόμενη βιταμίνη μπορεί να συντελέσει θετικά στην απόδοση των μαραθωνοδρόμων. Με την χορήγηση βιταμίνης C σε κάποιους από τους μαραθωνοδρόμους και με την χορήγηση εικονικού συμπληρώματος σε κάποιους άλλους (διαγωνιζόμενοι όλοι στον ίδιο αγώνα) η διαφορά στην απόδοση τους δεν ήταν στατιστικά σημαντική και τα επίπεδα αντοχής τους κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα.

Παράλληλα, οι Frohnauer et al. (2008) έρχονται να υποστηρίξουν τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα, αναφορικά με τις βιταμίνες, μέσα από τη δική τους μελέτη. Συγκεκριμένα, πραγματοποίησαν την έρευνα σε αθλητές τριάθλου. Σε μερικούς χορήγησαν συμπλήρωμα βιταμίνης, ενώ σε άλλους όχι. Σκοπός τους ήταν να ελέγξουν αν υπήρχε διαφορά στην απόδοση μεταξύ αυτών που πήραν το συμπλήρωμα και αυτών που δεν το πήραν. Μετά το πέρας των τριών αγωνισμάτων, τα αποτελέσματα τους οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι οι αθλητές που είχαν λάβει βιταμίνη δεν παρουσίασαν διαφορά στην απόδοση τους συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν λάβει.

Συνεπώς, δεν υπάρχει σχετική υποστηριζόμενη μαρτυρία πως η χορήγηση βιταμινούχων συμπληρωμάτων μπορεί να προσδώσει εργογενές όφελος σε αθλητές που ακολουθούν ένα καλά ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Θα λέγαμε ότι η επιπρόσθετη χορήγηση βιταμίνης C, μπορεί να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην απόδοση, μόνο στην περίπτωση όπου ένας αθλητής παρουσιάζει κάποιου βαθμού έλλειψη στην συγκεκριμένη βιταμίνη.

Για το λόγο αυτό, προτείνεται στους αθλητές η ημερήσια κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, που να τους εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C ώστε να μην οδηγούνται στην χρήση αντίστοιχων συμπληρωμάτων.  Άλλωστε, είναι προτιμότερο να λαμβάνεται η βιταμίνη μέσω της διατροφής και όχι από σκευάσματα οποιασδήποτε μορφής.

http://www.eligast.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.