Διατροφή των αθλητών κατά τη διάρκεια του αγώνα

Facebooktwitterpinterest

Όταν οι αγώνες διαρκούν μεγάλο χρονικό διάστημα και συνδέονται με τεράστια απώλεια ενέργειας (μαραθώνιος, δρόμος, ποδηλασία δρόμου, σκι αποστάσεων, κολύμβηση μεγάλων αποστάσεων), επιβάλλεται συμπληρωματική πρόσληψη τροφής. Πρόκειται για τη λεγόμενη διατροφή στην πορεία του αγώνα. Τροφή μπορεί να δοθεί στους αθλητές και σε άλλους αγώνες μεγάλης διάρκειας, όπως γυμναστική, ξιφασκία, τένις, άρση βαρών, ποδόσφαιρο. Βασικό καθήκον αυτής της διατροφής είναι η συμπλήρωση των ενεργειακών, υδατικών και ανόργανων αποθεμάτων του οργανισμού, η διατήρηση της τιμής του ζαχάρου του αίματος.

Η προσπάθεια κατά της αφυδάτωσης του οργανισμού, επιβάλλεται ιδιαίτερα όταν κάνει ζέση και αποφεύγεται με περιοδική πρόσληψη μικρών ποσοτήτων υγρών: τσαγιού, μεταλλικού νερού, ειδικών ηλεκτρολυτικών υγρών.

Η καλύτερη πηγή ενέργειας για την πλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου του ήπατος είναι η γλυκόζη. Απαραίτητες είναι μικρές ποσότητες, επειδή δε γίνεται λόγος για αντικατάσταση του ενεργειακού ελλείμματος, αλλά κυρίως για σταθεροποίηση της τιμής του ζαχάρου του αίματος. Σκόπιμη είναι η εφαρμογή ανάμικτών τροφών, πλούσιων σε υδατάνθρακες με διαφορετικό χρόνο απορρόφησης, καθώς και η συμμετοχή μεγάλων δόσεων ασκορβικού οξέος (βιταμίνη C) 500mg. Η γεύση των υγρών πρέπει να είναι ξινόγλυκη, για να αυξάνει την έκκριση σάλιου και να απομακρύνει το αίσθημα της στεγνότητας στο στόμα. Όταν κάνει ζέση, τα υγρά πρέπει να έχουν τη θερμοκρασία του δωματίου, ενώ όταν κάνει κρύο, πρέπει να ζεσταίνονται ελαφρά.

Σε περιπτώσεις επιβαρύνσεων μεγάλης διάρκειας (ξιφασκία, άρση βαρών, ποδηλασία δρόμου, ορειβασία) εκτός από τα αναφερόμενα υγρά, μπορούν να δοθούν στους αθλητές ζωμός από κοτόπουλο ή μοσχάρι, σαντιγύ, ή ορισμένες εργοστασιακές συμπυκνωμένες τροφές.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.