Χειρουργείο προεμμηνοπαυσιακών γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Facebooktwitterpinterest

1. Χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση προεγχειρητικά ανάμεσα σε προεμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες;

Κυρίως σε νέες γυναίκες κάτω των 40 ετών η κλασική μαστογραφία έχει χαμηλή ευαισθησία στην ανάδειξη της νόσου (α) λόγω αυξημένου ποσοστού λοβιακού καρκίκου και (β) λόγω αυξημένης πυκνότητας των μαστών.

Στις γυναίκες αυτές ακόμη και εάν υπάρχει προφανής βλάβη καλό είναι με την σταδιοποίηση να γίνεται και ένας πιο ενδελεχής έλεγχος των μαστών με υπέρηχο (U/S) και μαγνητική τομογραφία (MRI) ώστε να αποφεύγεται η πιθανότητα πολυεστιακής νόσου ή και ετερόπλευρου καρκίνου.

2. Πότε υπάρχει ανάγκη γονιδιακού ελέγχου;

Ο καρκίνος του μαστού σε νέες γυναίκες έχει πολλές φορές σχέση με γονιδιακή μετάλλαξη στα BRCA 1 και 2 γονίδια. Οι ασθενείς αυτές πρέπει να κάνουν έλεγχο μόνο εάν εμπίπτουν σε κάποια από τις κατηγορίες που ορίζουν τα πρωτόκολλα γονιδιακού ελέγχου.

3. Μαστεκτομή vs. ογκεκτομής

Η αντιμετώπιση δεν πρέπει να είναι διαφορετική από τις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εάν και εφόσον έχει γίνει ενδελεχής προεγχειρητικός έλεγχος.

4. Πότε χρειάζεται προφυλακτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή;

Βάσει πρωτοκόλλων NCCN Breast Cancer risk reduction υποψήφιες είναι οι γυναίκες που αναζητούν χειρουργική προφύλαξη και είναι αυξημένου κινδύνου με επιβεβαίωση.

5. Χρειάζεται παρακολούθηση μετά από χειρουργική θεραπεία;

Οι ασθενείς με καρκίνο μαστού είναι εξ ορισμού γυναίκες αυξημένου κινδύνου για επανεμφάνιση της νόσου (δεύτερος καρκίνος και όχι υποτροπή). Ο έλεγχος είναι αρχικά εξαμηνιαίος όπως ορίζουν τα διεθνή πρωτόκολλα για τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια.

Σε ότι αφορά όμως τον ακτινολογικό διαγνωστικό έλεγχο σε αυτές τις ασθενείς καλό είναι να εντατικοποιείται ο έλεγχος κάνοντας εξαμηνιαία μαστογραφία σε νέες ύποπτες εστίες ή FNA ή MRI.

6. Οι καλοήθεις βλάβες σε ασθενείς με καρκίνο μαστού αλλάζει τον τρόπο χειρουργικής αντιμετώπισης;

Το χειρουργικό πλάνο στις ασθενείς αυτές δεν αλλάζει εάν ο καρκίνος συνυπάρχει με καλοήθεις βλάβες αρκεί να επιβεβαιώνεται η διάγνωση βάσει ακτινολογικών και κυτταρολογικών κριτηρίων.

7. Τι σημαίνει η διάγνωση LCIS σε νέες γυναίκες;

Η ιστολογική αυτή διάγνωση κατηγοριοποιεί την ασθενή στις ομάδες γυναικών υψηλού κινδύνου. Έτσι χρειάζεται να γίνεται συμβουλευτική επίσκεψη σε ειδικό για τις προοπτικές της και τις δυνατότητες που έχει ώστε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου (φαρμακευτικά και χειρουργικά).

8. Λεμφαδένας φρουρός σε νέες γυναίκες

Ο λεμφαδένας φρουρός αποτελεί κοινή πρακτική στις επεμβάσεις μαστού. Ειδικά στις νέες γυναίκες γίνεται απαραίτητος ώστε να μην επιβαρυνθούν με τις επιπλοκές ενός άνευ ενδείξεων καθαρισμού μασχάλης.

9. Εγκυμοσύνη μετά από θεραπεία

Απαιτείται συμβουλευτική επίσκεψη για την ενημέρωση ως προς τους κινδύνους που έχει μία ασθενής να εμφανίσει υποτροπή, καθυστερημένη μετάσταση ή δεύτερο καρκίνο κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης ή ακόμα περισσότερο εξωσωματικής γονιμοποίησης και εγκυμοσύνης.

http://avgi-breastcancer.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.