Τι είναι η κοιλιοκάκη;

Διατροφή για γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση Facebooktwitterpinterest

Κοιλιοκάκη, μια λέξη άγνωστη μέχρι χθες, που σήμερα όμως ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανθρώπους, αναγκάζοντάς τους να ακολουθήσουν διά βίου ειδική διατροφή χωρίς γλουτένη. Ο κ. Ευάγγελος Ζουμπανέας, διαιτολόγος-διατροφολόγος, μας εξηγεί τι ακριβώς είναι η πάθηση αυτή, πώς εκδηλώνεται και πώς μπορούμε να ζήσουμε μαζί της.

«Πρόκειται για μια μορφή νόσου του πεπτικού συστήματος, όπου ο ανθρώπινος οργανισμός αδυνατεί να διαχειριστεί την πρωτεΐνη των δημητριακών γλουτένη. Ως συνέπεια παράγει αντισώματα απέναντι στη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τα οποία όμως με τη σειρά τους επηρεάζουν και καταστρέφουν το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ιδιαίτερα από το σύγχρονο τρόπο διατροφής που περιλαμβάνει υπερβολικές ποσότητες υδατανθράκων και συχνά συνδέεται με παθήσεις διαβήτη τύπου 1 κ.ά.».

Πώς εκδηλώνεται & πώς αντιμετωπίζεται

«Τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα έντονα και περιλαμβάνουν συχνές διάρροιες που σταδιακά οδηγούν σε πλήρη εξάντληση και κόπωση του οργανισμού. Η διατροφική παρέμβαση κρίνεται άμεση και περιλαμβάνει κυρίως αποφυγή των προϊόντων δημητριακών που είναι πλούσια σε γλουτένη, καθώς και κατάλληλη υποστήριξη με συμπληρώματα διατροφής – όπως προβιοτικά, L-γλουταμίνη, βιταμίνη Β1 που επιδρούν ευεργετικά στις φθορές του εντέρου- και βέβαια ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με βιταμίνη D3, βιταμίνη C, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και άλλα θρεπτικά συστατικά που θα επανακάμψουν τις δυνάμεις του οργανισμού. Όσο νωρίτερα αντιμετωπιστούν τα πρώιμα συμπτώματα τόσο πιο γρήγορα ο οργανισμός μπορεί να ξαναβρεί την ισορροπία του και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του».

Τι μπορεί να τρώει κάποιος που πάσχει από κοιλιοκάκη;

Το να ακολουθεί κάποιος διαιτολόγιο χωρίς γλουτένη δε σημαίνει πως πρέπει να στερηθεί την απόλαυση του φαγητού.

 

 

http://www.womenonly.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.