Το «Ντα Βίντσι» κάνει το μπαϊπάς… βιντεογκέιμ

Facebooktwitterpinterest

Ο γιατρός μέσα από το… πιλοτήριο κινεί τα «μεταλλικά χέρια» του ρομπότ με απόλυτη ακρίβεια.

Κανένα ανθρώπινο χέρι δεν χειρουργεί με τέτοια ακρίβεια όσο τα «μεταλλικά χέρια» του «Ντα Βίντσι», ενός ρομπότ από το… μέλλον, κανει στη χώρα μας την εγχείρηση «μπαϊπάς» παιχνιδάκι.

Αλλάζουν όλα και στην Καρδιοχειρουργική, αλλά και γενικότερα στη χειρουργική, καθώς ο χειρουργός δεν είναι πλέον σκυμμένος πάνω από τον ασθενή με τους συνεργάτες του, αλλά στο… πιλοτήριο, μπροστά σε οθόνες και μετρητές, με κουμπιά και μοχλούς. Κρατά ένα ειδικό «πηδάλιο» και κάνει απίστευτης ακρίβειας χειρισμούς.

Οι επεμβάσεις γίνονται με τομές λίγων χιλιοστών, με απόλυτη ασφάλεια. Κατευθύνει μικροσκοπικά νυστέρια, λαβίδες και άλλα εργαλεία, στο σημείο που θέλει να χειρουργήσει, το οποίο μπορεί να είναι ένα μικροσκοπικό αγγείο, με πάχος μικρότερο του χιλιοστού. Το κόβει, το μετακινεί και το «αναστομώνει» με ευκολία, αφού το βλέπει σε μεγέθυνση όσο το πάχος ενός μολυβιού!

Το σύστημα προσφέρει στον ασθενή πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως μικρότερη διάρκεια αναισθησίας, μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης ή απώλειας αίματος, ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και της δυσφορίας και γρήγορη ανάρρωση.

«Πρόκειται για την πιο πρόσφατη, επαναστατική εξέλιξη στον τομέα της λαπαροσκοπικής και ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής», εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο καρδιοχειρουργός του «Υγεία» Στρατής Παττακός, επικεφαλής της ομάδας που έκανε και το πρώτο «μπαϊπάς» με το συγκεκριμένο ρομπότ.

Ο «συνεργάτης»
«Το ρομπότ δεν αντικαθιστά τον χειρουργό, αποτελεί όμως ένα νέο σημαντικό εργαλείο και εφόδιο, που διευκολύνει το έργο του και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματικές επεμβάσεις. Το ρομπότ δρα ως συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο και την καθοδήγηση του χειρουργού.

Στην Καρδιοχειρουργική, το σύστημα χρησιμοποιείται για ολική ενδοσκοπική εγχείρηση μοσχεύματος «μπαϊπάς» στεφανιαίας αρτηρίας, για αποκατάσταση μεσοκολπικής επικοινωνίας και για αποκατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας».

ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΕ 5 ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Το «Νταβίντσι» θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί και σε πολλές άλλες ειδικότητες όπως:

Γενική λαπαροσκοπική χειρουργική (διαφραγματοκήλη, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αφαίρεση χολής, επέμβαση για κήλη κ.ά.).

Ουρολογία (ριζική προστατεκτομή, αφαίρεση κύστεων νεφρού κ.ά.).

Γυναικολογική χειρουργική (αφαίρεση κύστεων ωοθηκών, ινομυωμάτων, σαλπίγγων κ.ά.).

Καρδιοχειρουργική – θωρακοχειρουργική (ολική ενδοσκοπική εγχείρηση μοσχεύματος «μπαϊπάς» κ.ά.).

Αγγειοχειρουργική (αποκατάσταση ανευρύσματος κοιλιακής αορτής).

ΠΩΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ
ΤΟ ρομποτ

Το Σύστημα «Ντα Βίντσι» αποτελεί το πρώτο και μοναδικό αυτήν τη στιγμή στον κόσμο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής, που πραγματοποιεί όλο το φάσμα των λαπαροσκοπικών εγχειρήσεων αλλά και μεγάλο ποσοστό των έως σήμερα παραδοσιακά επεμβατικών εγχειρήσεων.

Αποτελείται από κονσόλα χειρισμού, σύστημα «ινσάιντ βίζιον» με πραγματική τρισδιάστατη απεικόνιση και εκτενές σύνολο οργάνων με ρομποτικό σύστημα τεσσάρων βραχιόνων.

Ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα και από απόσταση χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία. Τα εργαλεία αυτά εισάγονται πρώτα με μικροτομές λίγων χιλιοστών στο σώμα του ασθενούς από τη χειρουργική ομάδα.

Στη συνέχεια, έχοντας τρισδιάστατη εικόνα από την κονσόλα, ο χειρουργός κινεί με ειδικά χειριστήρια τους τέσσερις βραχίονες. Κάθε βραχίονας είναι συνδεδεμένος με ένα χειρουργικό εργαλείο και στον κεντρικό βραχίονα βρίσκεται η κάμερα.

Οι βραχίονες είναι εύκαμπτοι καρποί, που ο χειρουργός μπορεί να λυγίζει και να γυρίζει όπως τον καρπό του ανθρώπινου χεριού και με ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία.

Ο χειρουργός χρησιμοποιεί τα χέρια του αλλά και πεντάλ για να ελέγχει την κάμερα, να ρυθμίζει την εστίαση και να προσαρμόζει τη θέση των βραχιόνων του ρομπότ.

Το ρομπότ διαθέτει επίσης ένα σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης, το οποίο μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο έως και 15 φορές, διευρύνοντας ουσιαστικά τις δυνατότητες της ανθρώπινης όρασης και επιτρέποντας στον χειρουργό να κάνει λεπτομερείς, σταθερές κινήσεις με απόλυτη ακρίβεια.

http://www.ethnos.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.