Θωρακοσκοπική χειρουργική τεχνική στην αντιμετώπιση των παθήσεων του πνεύμονα

Facebooktwitterpinterest

Εδώ και λίγους μήνες στην Κλινική «Αγ. Λουκάς» εφαρμόζεται για πρώτη φορά μια νέα τεχνική για την αντιμετώπιση των παθήσεων των πνευμόνων.
Η Θωρακοσκοπική χειρουργική τεχνική ή VATS (Video-Assisted Thoracic Surgery) όπως αναφέρεται στην ιατρική ορολογία αποτελεί μια νέα τεχνική με παλαιότερες ρίζες.

Αυτό, γιατί πρώτη φορά εφαρμόστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα στην Στοκχόλμη από τον Jacobaeus με σκοπό την θεραπεία της φυματίωσης η οποία τότε μάστιζε τον κόσμο.Στη σημερινή της μορφή βέβαια, λίγες ομοιότητες παρουσιάζει με την παλαιά τεχνική και αυτό διότι η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας έδωσε νέες δυνατότητες στην τεχνική αυτή. Ανακαλύφθηκαν και τελειοποιήθηκαν λεπτές σε διάμετρο κάμερες οι οποίες εισχωρούν στην θωρακική κοιλότητα από μικρές τρύπες, λεπτά εργαλεία τα οποία μιμούνται τις κινήσεις του ανθρώπινου χεριού, νέα ενδοσκοπικά εργαλεία τα οποία κόβουν και ταυτόχρονα συρράπτουν τον πνεύμονα, καθώς και η μεθοδολογία στην πιστότητα, αναπαραγωγή και μετάδοση του σήματος με την δυνατότητα της τρισδιάστατης απεικόνισης στις οθόνες.

Θωρακοσκοπική χειρουργική τεχνική η οποία εφαρμόζεται στην Κλινική «Αγ. Λουκάς» από τον Χειρουργό Καρδιάς-Θώρακος κ. Τσακιρίδη, είναι η μέθοδος με την οποία χειρουργούνται οι παθήσεις του θώρακα «από μακριά», με την βοήθεια μικρών οπών (τρυπών) στο θωρακικό τοίχωμα. Ο χειρουργός δηλαδή βλέπει το χειρουργικό του πεδίο σε οθόνη τηλεόρασης με την βοήθεια μιας κάμερας, ενώ πραγματοποιεί τους χειρουργικούς χειρισμούς με τα ενδοσκοπικά εργαλεία τα οποία είναι οι «προεκτάσεις» των χεριών του.

Με την Θωρακοσκοπική χειρουργική μπορούμε να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τις παθήσεις των πνευμόνων και του θώρακα.

1ον) Για να κατευθύνουμε την διάγνωση ορισμένων παθήσεων μπορούμε να πραγματοποιήσουμε :

-βιοψίες πνεύμονα (π.χ. για διάμεση πνευμονική ίνωση),

-υπεζωκότα (π.χ. για μεσοθηλίωμα),

-λεμφαδένων (π.χ. για σταδιοποίηση του καρκίνου) και

-πλευριτικού υγρού (π.χ. για κακοήθη πλευριτική συλλογή)

Επίσης στα τραύματα θώρακα και στην υποψία ρήξης διαφράγματος μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος της βλάβης αποφεύγοντας την επώδυνη θωρακοτομή.

2ον) Η Θωρακοσκοπική χειρουργική εφαρμόζεται για την θεραπεία παθήσεων όπως :

-ο πνευμοθώρακας,

-η εκτομή όζων των πνευμόνων (υπό προϋποθέσεις),

-η αφαίρεση κύστεων,

-η θεραπεία του συνδρόμου της υπεριδρωσίας,

-το εμπύημα (υπό προϋποθέσεις),

-η χρόνια περικαρδίτιδα.

Στα πλεονεκτήματα της μεθόδου συγκαταλέγονται:

– ο ασθενής πονά λιγότερο μετά το χειρουργείο,

– ο ασθενής παραμένει λιγότερες μέρες στην Κλινική,

-ο ασθενής έχει μειωμένη νοσηρότητα,

– ο ασθενής αναρρώνει ταχύτερα,

– ο ασθενής υπόκειται σε χαμηλότερο συνολικό οικονομικό κόστος για τον ίδιο και το ασφαλιστικό του ταμείο δεδομένου ότι στο εξωτερικό ορισμένες από αυτές τις επεμβάσεις τις πραγματοποιούν με νοσηλεία μιας μόνο ημέρας!

– και τέλος ο ασθενής τυγχάνει άριστου κοσμητικού αποτελέσματος διότι αποφεύγει την αντιαισθητική θωρακοτομή.

Ο συνδυασμός της Θωρακοσκοπικής Χειρουργικής και των ιδιαίτερα μικρών θωρακοτομών έδωσε νέα ώθηση στην χειρουργική του καρκίνου του πνεύμονα. Κατά συνέπεια η αφαίρεση τμήματος (λοβός) ή και ολόκληρου του πνεύμονα μπορεί να γίνει με εξαιρετικά μικρή τομή για τον θώρακα (10εκ.) όταν υποβοηθηθεί από την τεχνική VATS.

Η εμπειρία του αναισθησιολόγου στο να διασωληνώσει εκλεκτικά τον δεξιό ή τον αριστερό πνεύμονα, η άρτια τεχνολογική και επιστημονική κατάρτιση του νοσηλευτικού προσωπικού που εργαλιοδοτεί στο χειρουργείο (χειρισμός μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας), καθώς και η αμέριστη συμπαράσταση της διεύθυνσης της Κλινικής «Αγ. Λουκάς» με την άοκνη προσπάθεια για την βελτίωση του τεχνολογικού εξοπλισμού, εξασφάλισαν πολύ ικανοποιητική πορεία σε όλους τους ασθενείς που χειρουργήθηκαν με αυτήν την τεχνική.

Οι πρωτοπόροι της Θωρακο-χειρουργικής θεωρούν ότι στο μέλλον η Θωρακοσκοπική χειρουργική τεχνική θα εξελιχθεί με τη βοήθεια της ρομποτικής χειρουργικής τόσο ώστε να είναι δυνατό σε ευρεία κλίμακα να πραγματοποιούνται επεμβάσεις στον θώρακα από απόσταση, δηλαδή ο ασθενής στο χειρουργείο και ο χειρουργός του στο γραφείο του ή σε άλλη χώρα ή ακόμα και σε άλλη ήπειρο!!!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.