Στεφανιαία νόσος ,μας αφορά όλους!

Facebooktwitterpinterest

Η στεφανιαία νόσος είναι η συχνότερη πάθηση της καρδιάς καθώς και η συχνότερη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες. Η στεφανιαία νόσος αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Η στεφανιαία νόσος είναι η σκλήρυνση των στεφανιαίων αγγείων, αυτών δηλ. των αγγείων που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά και κατ’ επέκταση με οξυγόνο, που τόσο έχει ανάγκη, αυτή η καταπληκτική αντλία για να λειτουργήσει. Η σκλήρυνση αυτή οφείλεται στην εναπόθεση αθηρωματικών πλακών στα αγγεία, που αρχίζει από την νεαρή ηλικία. Είναι πλέον αποδεκτό απ’ όλους ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, η στεφανιαία νόσος προειδοποιεί :
Έχει γίνει από πολλούς συναδέλφους συχνή αναφορά στη συμπτωματολογία της νόσου, δηλ. τον πόνο στο στήθος (στηθάγχη) που συνήθως εντοπίζεται πίσω από το στέρνο και επεκτείνεται στο λαιμό και στα χέρια και αντανακλά στην πλάτη.
Η εμφάνιση των συμπτωμάτων γίνεται τις περισσότερες φορές κατά την διάρκεια κόπωσης ( περπάτημα σε ανηφορικό δρόμο, ανέβασμα σκάλας, σήκωμα βάρους), και ύφεση με το σταμάτημα της δραστηριότητας.
Ο πόνος διαρκεί 5-10 λεπτά. Η παράταση του πόνου για πάνω από 20 λεπτά είναι καμπανάκι κινδύνου, και τότε μπορεί να είναι έμφραγμα του μυοκαρδίου δηλ. απόφραξη του στεφανιαίου αγγείου από τις πολλές εναποθέσεις αθηρωματικών πλακών σε αυτό. Οι συνέπειες του εμφράγματος μπορεί να είναι από σημαντική έκπτωση της καρδιακής λειτουργίας μέχρι και τον θάνατο.
Παράγοντες κινδύνου και προδιάθεσης:
Είναι η ηλικία, όσο αυξάνεται αυτή, αυξάνεται και ο κίνδυνος, αν και τα τελευταία χρόνια η εμφάνιση της νόσου γίνεται σε νεαρότερες ηλικίες, συνήθως μεταξύ 45-65 ετών.
Η κληρονομικότητα και το φύλο: Οι άνδρες επιβαρύνονται περισσότερο μια και προστατεύονται λιγότερο λόγω της έλλειψης οιστρογόνων που έχουν όμως οι γυναίκες. Οι παράγοντες που προαναφερθήκαν δεν μπορούν να ελεγχθούν. Μπορούν όμως να ελεγχθούν , η παχυσαρκία, το κάπνισμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η έλλειψη σωματικής άσκησης, τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και η αρτηριακή υπέρταση.
Προληπτικός έλεγχος :
Πρέπει να περιλαμβάνει α) Ηλεκτροκαρδιογράφημα β) Μέτρηση αρτηριακής πίεσης γ) Έλεγχος επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα δ) Υπερηχοκαρδιογράφημα ε) Τεστ κοπώσεως που είναι καθοριστικό για την διάγνωση και στ) Στεφανιογραφία η οποία θα αποσαφηνίσει τόσο την περιοχή της βλάβης των αγγείων που πάσχουν όσο και το μέγεθος αυτής.
Θεραπεία:
Η θεραπεία της νόσου μπορεί να είναι α)φαρμακευτική β) Αγγειοπλαστική (μπαλονάκι), διάνοιξη της στένωσης με ειδικούς καθετήρες και εναπόθεση ενδοαυλικού νάρθηκα stent για την αποφυγή της επαναστένωσης. και γ) Αορτοστεφανιαία παράκαμψη (By pass) με χρήση αρτηριακών και φλεβικών μοσχευμάτων, που εφαρμόζεται από καρδιοχειρουργούς και αποτελεί την αποτελεσματικότερη θεραπεία της νόσου.

 

 

 

Dr. Γρηγόρης Χρυσοστομίδης
Καρδιοχειρουργός
Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.