Η μνήμη χάνεται όταν δεν κοιμάσαι καλά

Αϋπνία και 9 παράπλευρες...απώλειες Facebooktwitterpinterest

Αϋπνία και 9 παράπλευρες...απώλειεςΜία έρευνα στο περιοδικό Sleep βρήκε ότι η ακρίβεια σε δοκιμές μνήμης πέφτει κατά περίπου 15% όταν έμεναν άγρυπνοι για μία νύχτα. Ο ύπνος βοηθάει το μυαλό σου να κατανείμει πληροφορίες. Χωρίς τον ύπνο δεν μπορείς να αρχειοθετήσεις σημαντικές πληροφορίες.

Η κοιλιά σου επεκτείνεται

«Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ο χρόνιος περιορισμός στον ύπνο επηρεάζει το μεταβολισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου ΙΙ» σου λέει η Siobhan Banks, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια;. Μία έρευνα του 2007 στον Καναδά βρήκε ότι αυτοί που κοιμούνται μόνο πέντε ή έξι ώρες κάθε βράδυ έχουν 69% περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι σε σύγκριση με αυτούς που κοιμούνται επτά ή οκτώ ώρες.

Αρρωσταίνεις συχνότερα

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σικάγου βρήκαν ότι τα αντισώματα σε άυπνους ανθρώπους που τους έκαναν εμβόλιο ήταν 50% πιο αδύναμα από αυτά των ανθρώπων που είχαν κοιμηθεί κανονικά. Αν λοιπόν ξυπνήσεις νωρίς για να πας για το εμβόλιό σου, μπορεί να μην προστατευθείς πλήρως. Ερευνητές του Χάρβαρντ επίσης βρήκαν ότι τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, ένας δείκτης για καρδιοπάθειες, αυξάνονται αν δεν πέσεις για ύπνο, έστω και για λίγες ώρες, μετά την κανονική σου ώρα.

Μπορεί να πάθεις καρκίνο

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα σου παράγει μελατονίνη, μία ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο του ύπνου. Αν διακόψεις τον ύπνο, διακόπτεις τη σύνθεση της μελατονίνης. Μία ανασκόπηση ερευνών που έγινε το 2007 από το Πανεπιστήμιο του Τέξας συμπέρανε ότι η μελατονίνη απομακρύνει τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο, αλλά δημιουργεί και περισσότερα αντιοξειδωτικά. Η μελατονίνη μπορεί και να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C. Αρα ένας καλός ύπνος μπορεί να κάνει το χυμό πορτοκάλι ενεργειακό ποτό.

 

 

 

http://www.menshealth.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.