Πόσο γάλα πρέπει να πίνει ένα παιδί?

Facebooktwitterpinterest

Ένα λίτρο γάλα τη μέρα?…

Το γάλα είναι ένα προϊόν που αποτελεί την πρώτη και μία από τις σημαντικότερες τροφές του ανθρώπου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αν και η ηλικία που άλλες τροφές-ημιστερεές και στερεές-εισάγονται στη δίαιτά του ποικίλει, εντούτοις είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένα βρέφος αρχίζει να δέχεται τέτοιες τροφές πριν τον 4ο-6ο μήνα. Έτσι μέχρι αυτό το ηλικιακό στάδιο το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά με γάλα, μητρικό ή μη, και παίρνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται από αυτό.

Το γάλα είναι μία τροφή που συνδυάζει τα τρία βασικά θρεπτικά συστατικά-υδατάνθρακες, λίπος πρωτεΐνες-σε συνδυασμό με μία σειρά από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι υδατάνθρακες περιλαμβάνουν κυρίως τα σάκχαρα του γάλακτος με βασικότερο εκπρόσωπο τη λακτόζη, γνωστή από την πάθηση της δυσανεξίας στη λακτόζη, που είναι ένας δισακχαρίτης ο οποίος αποτελείται από ένα μόριο γαλακτόζης και ένα μόριο γλυκόζης. Η πρόσληψη υδατανθράκων πρέπει να καλύπτει το 50% των θερμίδων της ημερήσιας πρόσληψης, και η λακτόζη του γάλακτος αποτελεί στη βρεφική διατροφή το βασικότερο, μια και απορροφάται καλύτερα από το άμυλο σε αυτή την ηλικία.

Ανάλογα με την περιεκτικότητα του γάλακτος, η λακτόζη μπορεί να προσφέρει 30-50% από τη συνολική θερμιδική ενέργεια του γάλακτος, ενώ ένα ποτήρι γάλα δίνει συνολικά περίπου 12 γραμμάρια υδατανθράκων. Το λίπος του γάλακτος είναι ζωικής προέλευσης και γι αυτό και τα περισσότερα λιπαρά οξέα είναι κορεσμένα, ενώ τα ακόρεστα (μονο-και πολυακόρεστα) είναι πολύ λιγότερα. Τα βρέφη και τα παιδιά εμφανίζουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε λίπη από τους ενήλικες και γι αυτό το λίπος του γάλακτος είναι απαραίτητο για τη σωστή και αρμονική ανάπτυξή τους. Τέλος οι πρωτεΐνες του γάλακτος είναι πολύ καλής ποιότητας αφού περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και σε κατάλληλες αναλογίες και συντελούν στην πλήρη κάλυψη των υψηλών πρωτεϊνικών αναγκών. Παράλληλα, το γάλα περιέχει σίδηρο, ασβέστιο (μισό κιλό γάλα δίνει πάνω από το 60% του ασβεστίου που χρειάζεται ένα παιδί) και βιταμίνες όπως βιταμίνη Α, C και βιταμίνη D (αν και τα περισσότερα είναι ενισχυμένα με παραπάνω ποσότητα της βιταμίνης για καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου), καθώς και Β1, Β12, νιασίνη.

Ένα λίτρο γάλα την ημέρα, ποσότητα διπλάσια από τη συνιστώμενη μέχρι σήμερα, πρέπει να πίνουν βρέφη, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με την  διαβήτη και καρδιοπάθειες. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η ποσότητα αυτή, μπορεί να μετριαστεί, αν το παιδί καταναλώνει και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Και αυτό, διότι το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D η οποία, εκτός από γερά οστά, φαίνεται ότι προσφέρει προστασία από καρκίνο,

Εκτός όμως από το γάλα αγελάδος, υπάρχει και το πρόβειο, το βουβαλίσιο, ή το κατσικίσιο. Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί συνιστούσαν 200 μονάδες βιταμίνης D (αντιστοιχεί σε περίπου δύο ποτήρια γάλα) για παιδιά και ενηλίκους έως 50 ετών, 400 μονάδες βιταμίνης D για ενηλίκους 51-70 ετών και 600 μονάδες βιταμίνης D για τους ηλικιωμένους άνω των 71 ετών.

Αναθεωρώντας λοιπόν τις οδηγίες της, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων συνιστά για τα παιδιά και τους εφήβους 400 μονάδες βιταμίνης D ημερησίως. Το γάλα μας δίνει δυνατά οστά, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, βοηθά στην πρόληψη πολλών ασθενειών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα!

Για να δούμε όμως τι έγραψαν ΤΑ ΝΕΑ:

Βιταμίνη D: Για γερά κόκαλα και όχι μόνο ● Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη στον οργανισμό για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, με άλλα λόγια για την ανάπτυξη και τη διατήρηση υγιών, δυνατών οστών. ● Νέες μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και καρδιοπαθειών. ● Πλούσια σε βιταμίνη D είναι το εμπλουτισμένο γάλα και τα δημητριακά, το μουρουνέλαιο και τα λιπαρά ψάρια όπως ο τόνος, το σκουμπρί και οι σαρδέλες. ● Η πρόσληψή της μέσω της διατροφής δεν είναι αρκετή. Δεν είναι τυχαίο ότι η βιταμίνη D ονομάζεται και βιταμίνη του ήλιου, αφού για την παραγωγή της απαιτείται παράλληλα έκθεση του δέρματος στο ηλιακό φως, τουλάχιστον 10-15 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα. ● Η έλλειψη βιταμίνης βιταμίνης D προκαλεί ραχίτιδα στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ενηλίκους.

Επιλέξτε το γάλα που σας ταιριάζει και στην υγειά σας!…

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.