Διατροφή στις εξετάσεις… για έξυπνα… μυαλά!

Facebooktwitterpinterest

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν. .

Πολλοί από εσάς θα έχετε αναρωτηθεί πως θα κάνετε αποδοτικότερο το διάβασμα σας, πως θα πετύχετε υψηλότερη συγκέντρωση και ενίσχυση της μνήμης..

Λοιπόν, οι σωστές διατροφικές επιλογές έρχονται να βοηθήσουν ακόμη κι εδώ!

  • Μικρά και συχνά γεύματα! Μέσα στην ημέρα είναι απαραίτητο να υπάρχουν 3 κυρίως γεύματα (πρωινό- μεσημεριανό- βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα σνακ.

Τι να προσέξω? Όλα τα γεύματα και τα σνακ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν τρόφιμα τα οποία περιέχουν και υδατάνθρακες εκτός των άλλων. Οι υδατάνθρακες όταν διασπαστούν παρέχουν στον οργανισμό γλυκόζη, τη βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού μας και κυρίως του εγκεφάλου μας! Όταν περνάνε αρκετές ώρες χωρίς να καταναλωθεί καθόλου τροφή ενδέχεται τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να μειωθούν κάτω από το φυσιολογικό και τότε να έχουμε πολλά δυσάρεστα συμπτώματα όπως χαμηλή ικανότητα συγκέντρωσης, διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας, μεταβολές διάθεσης, αφηρημάδα, οξυθυμία  και γενικά καταστάσεις που δεν συμβάλλουν στο αποδοτικό διάβασμα.

Πηγές  υδατανθράκων? Αμυλούχα τρόφιμα ολικής αλέσεως (ψωμί, παξιμάδια, κράκερς, δημητριακά πρωινού, μακαρόνια κτλ), φρούτα και λαχανικά, πατάτα, φασολάκια, αρακάς, καλαμπόκι, όσπρια, γάλα και γιαούρτι.

 

  • Συνολική ενεργειακή κατανάλωση και προσλαμβανόμενες θερμίδες.

Την περίοδο αυτή θα πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία στις θερμίδες που καταναλώνονται, για να υποστηρίζεται σωστά η λειτουργία του εγκεφάλου. Η περίοδος των εξετάσεων δεν ενδείκνυται για κάποια δίαιτα. Προσοχή επίσης θα πρέπει να δοθεί σε τυχόν απώλεια ή αύξηση βάρους που μπορεί να προκύψει λόγω αλλαγής διατροφικών συνηθειών την περίοδο αυτή (π.χ. άγχος και μείωση της όρεξης και παράλληλα της καταναλισκόμενης τροφής ή το αντίστροφο).

 

  • Ω– 3 λιπαρά οξέα αποτελούν δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου.

Πηγέςω-3 λιπαρώνοξέων:

Λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, τσιπούρα κ.ά.), θαλασσινά, αμύγδαλα, καρύδια, καθώς και μερικά φυτικά έλαια, όπως έλαια από λιναρόσπορο, ξηρούς καρπούς και ελαιοκράμβη.

 

  • Η βιταμίνη Ε  ενισχύει την ικανότητα για μάθηση.

ΠηγέςβιταμίνηςΕ: φυτικά έλαια, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και εμπλουτισμένα δημητριακά.

 

  • Το αλιποϊκό οξύ φαίνεται ότι μπορεί να βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης.

Πηγέςαλιποϊκούοξέος: κρέατα όπως νεφρός, καρδιά και ήπαρ, λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο και πατάτες.

 

  • Ας μην ξεχάσουμε την άσκηση.. η οποία αναζωογονεί σώμα και πνεύμα. Στον ελάχιστο χρόνο ξεκούρασης των εξετάσεων καλό θα ήταν να προτιμήσουμε αντί να χαλαρώσουμε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, να βγούμε για έναν 20λεπτο περίπατο που θα μας ανεβάσει τα επίπεδα ενέργειας!!

Καλή επιτυχία σε όλους!!!

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.