Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την πλαστική κόλπου.

Facebooktwitterpinterest


Τι ακριβώς περιλαμβάνεται σε ένα χειρουργείο πλαστικής κόλπου?

Ενώ η ορολογία πλαστική του κόλπου παραπέμπει αποκλειστικά σε αισθητική χειρουργική, η πραγματικότητα είναι ότι αφορά πιο πολύ σε λειτουργικά προβλήματα του γυναικείου κόλπου και σε επαναφορά αυτού στην πρότερη κατάσταση υγείας.

Τι είναι αυτό δηλαδή που καταστρέφει ένα γυναικείο κόλπο και πως ?

Ο γυναικείος κόλπος ,αν εξαιρέσει κανείς τις εκ γενετής ανωμαλίες  στην εξωτερική μορφή η στις δομές του, βασικά υφίσταται βλάβες κατά κανόνα λόγω των τραυματικών γεγονότων κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού, ιδιαιτέρα του επιπλεγμένου. Κατά την έξοδο του εμβρύου πιο συγκεκριμένα, αφενός σπάει η κολπική περιτονία ,ένας λεπτός στηρικτικός υμένας που επαλείφει τα υποκείμενα όργανα του κόλπου, αφετέρου υπάρχει ρήξη του μυικού υποστρώματος ,των εξωτερικών μυών του περινέου δλδ,που αποτελούν το «πάτωμα» της γυναικείας λεκάνης.

Κάθε φυσιολογικός τοκετός δηλαδή θα δημιουργήσει πρόβλημα που απαιτεί χειρουργική επίλυση?

Όχι βέβαια, απλώς η διέλευση του εμβρύου μέσα απ’τον σωλήνα του κόλπου ,σε κάποιες περιπτώσεις και λόγω της φυσιολογικής ρήξης των τοιχωμάτων του, αποτελεί το «εναρκτήριο λάκτισμα» για πιθανές μελλοντικές βλάβες .Σίγουρα βέβαια ένας επιπλεγμένος τοκετός με κουτάλες η βεντούζα και εκτεταμένες ρήξεις που δεν υπήρξε ικανοποιητική συρραφή, είναι πολύ πιθανότερο να δημιουργήσει βλάβες που θα χρειαστούν ίσως αντιμετώπιση.

Υπάρχουν κάποιοι ιδιοσυστατικοί παράγοντες που θα διαφοροποιήσουν την πορεία κάθε γυναίκας με την πάροδο του χρόνου ?

Σαφέστατα. Αυτό ακριβώς προκαθορίζει και τις ασθενείς που θα χρειαστούν χειρουργείο στην πορεία του χρόνου, Αρχικά υπάρχει κατά τη γνώμη μου γονιδιακή καταβολή, που θα κληροδοτηθεί από τη μητέρα στην κόρη. Οι γυναίκες με ασθενείς ιστούς θα βιώσουν μεγαλύτερη χαλάρωση και θα οδηγηθούν συχνότερα σε βαρύτερες παθολογίες όπως η πτώση της μήτρας.

Εξάλλου η άρση βάρους και η βαριά σωματική εργασία όπως πχ στις αγρότισσες ,η χρόνια βρογχίτιδα λόγω καπνίσματος ή πνευμονοπάθειας αποτελούν άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες που θα επιδεινώσουν την κλινική πορεία της νόσου

Ποιες είναι συνοπτικά οι κυριότερες βλάβες που διορθώνονται με την πλαστική του κόλπου?

Η συχνότερη αρχική βλάβη που βιώνει η πλειοψηφία των γυναικών είναι η κολπική χαλάρωση ,η σχετική αδράνεια των μυών του κόλπου δλδ κατά την σεξουαλική επαφή.

Στη συνέχεια ,ανάλογα με το τμήμα του κόλπου που πάσχει ,μπορούμε να συναντήσουμε α)κυστεοκήλη (χαλάρωση της ουροδόχου κύστης στο πρόσθιο κολπικό τοίχωμα) με αποτέλεσμα κατακράτηση ούρων ή αντίθετα ακράτεια ούρων προσπαθείας   β)εντεροκήλη (χαλάρωση του εντέρου στο οπίσθιο κολπικό τοίχωμα )με αποτέλεσμα ορθοκήλη και δυσκοιλιότητα ή γ)πτώση μήτρας (κεντρικό διαμέρισμα κόλπου ) άλλοτε άλλου βαθμού που μπορεί να καταλήξει μέχρι την ολική έξοδο της μήτρας απ’τον κόλπο.

Όλες αυτές οι παθήσεις διορθώνονται και με ποιο τρόπο?

Η απλή χαλάρωση στην επαφή διορθώνεται πολύ εύκολα ,γρήγορα και ανώδυνα με τη χρήση  Laser Co2 σύμφωνα με την τεχνική LVR (laser vaginal rejuvenation) ,κολπική δλδ αναζωογόνηση ,σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιεί ο πρώτος διδάξας στην Αμερική (David Matlock), με τον οποίο δημιουργήσαμε στην Αθήνα την πρότυπη κλινική LVRI Athens, την οποία και διευθύνω. Ο κόλπος αποκτά έτσι την αρχική του λειτουργικότητα και σπαργή, με τεράστια βελτίωση της ποιότητας της σεξουαλικής επαφής .

Την τεχνική του laser  όμως την επεκτείναμε και στις βαρύτερες παθολογίες με τον όρο TVR (total vaginal reconstruction) ολική δηλαδή αναδόμηση του κόλπου με επαναφορά των στοιχείων του στην αρχική τους θέση, με τη χρήση ειδικών πλεγμάτων από αδρανή ή απορροφήσιμα υλικά .Έτσι διορθώνονται εντελώς όχι μόνο οι ανατομικές βλάβες της πτώσης των οργάνων αλλά επανέρχεται και η ομαλή λειτουργία της ουροδόχου κύστης , του εντέρου αλλά και της μήτρας

Τα χειρουργεία αυτά είναι τόσο βαριά όσο ακούγονται?

Το αντίθετο.

Η χρήση του laser ελαχιστοποιεί την αιμορραγία , βελτιώνει την ανάνηψη και επιταχύνει την ανάρρωση του οργανισμού. Οι περισσότερες ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την ίδια ή το πολύ την επόμενη μέρα, επανέρχονται σε πλήρη σωματική δραστηριότητα και γυμναστική λίγες μέρες μετά και σε σεξουαλική επαφή σ’ένα μόλις μήνα. Η τόσο γρήγορη ανάρρωση μειώνει και την απώλεια εργατοωρών καθώς και το κόστος του χειρουργείου

Κομμάτι αμιγώς πλαστικής κόλπου για αισθητικούς λόγους υπάρχει στην κλινική TVR.

Βεβαίως ,και είναι αυτό που ονομάζει ο Matlock DLV (designer laser vaginoplasty), εξωτερική δλδ πλαστική με τη χρήση του laser,ώστε να σμιλευτούν τα εξωτερικά μικρά ή μεγάλα χείλη του αιδοίου ανάλογα με τις επιθυμίες ή τις ανάγκες των γυναικών. Είναι απλή ,ανώδυνη και οικονομική τεχνική που ανταποκρίνεται με σαφήνεια και αμεσότητα στις ανάγκες των σύγχρονων γυναικών.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.