Μικρά μυστικά ενεργοποίησης του μεταβολισμού μας

Facebooktwitterpinterest

Θυρεοειδής και μεταβολισμός 

Λίγα λόγια για τον  ΘΥΡΕΟΕΙΔΗ ΑΔΕΝΑ

Θυρεοειδής,  περιοχή: λαιμός,έκκριση: ορμόνη θυροξίνη 

Ο θυρεοειδής βρίσκεται στο λαιμό, πάνω από τον αναπνευστικό σωλήνα, κοντά στο λάρυγγα ενώ καταλαμβάνει αρκετά μεγάλο όγκο. Κάποτε ήταν αδένας του σεξ και συχνά ονομάζονταν «τρίτη ωοθήκη» ενώ σχετίζεται συχνώτατα με υποθέσεις ωοθηκών.

Στα κατώτερα σπονδυλωτά συνδέεται καθαρά με τους αγωγούς των γεννετήσιων οργάνων, αλλά στην πορεία της εξέλιξης προς τα πάνω η σχέση αυτή χάνεται, ο θυρεοειδής μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προκειμένου να γίνει ο μεγάλος σύνδεσμος ανάμεσα στο σεξ και τον εγκέφαλο. Λέγεται επίσης ότι είναι ο μεγάλος διαφοριστής των ιστών με αντιτοξική δύναμη, εμποδίζοντας το δηλητηριασμό και αυξάνοντας την αντίσταση στα δηλητήρια.

Πάνω από όλα όμως ο θυρεοειδής ελέγχει το μεταβολισμό της ενέργειας.

Όσες φίλες πάσχουν από υποθυρεοειδισμό θα γνωρίζουν τις επιπτώσεις της μειωμένης λειτουργίας του αδένα αυτού στη διάθεση (συμπεριλαμβανομένης της πτώσης της libido) αλλά και στην σταδιακή κατάληξη της αντιερωτικής όψης τους. (κάτι παρόμοιο με την όψη των στειρωμένων σκύλων)  Ο θυρεοειδής ονομάστηκε ο ικανός λιπαντής της ενεργειακής μεταμόρφωσης και είναι ο μεγάλος καταλύτης ενέργειας στο σώμα. Ελέγχει την ταχύτητα της ζωής και είναι ο κεντρικός πυρήνας του ενδοκρινικού συστήματος, απαραίτητος για τη ζωή και την έκφραση μέσω επικοινωνίας.  Ο μεταβολισμός αποτελεί μια βιοχημική διαδικασία, όπου η τροφή που καταναλώνουμε μετατρέπεται σε ενέργεια  προκειμένου να λειτουργήσει ο οργανισμός μας.

Οι ενεργειακές απαιτήσεις του καθενός μας εξαρτώνται από το βασικό μεταβολικό μας ρυθμό, δηλ. τις  θερμίδες που χρησιμοποιούμε όταν αναπαυόμαστε ή αυτές που χρησιμοποιούμε για τις ζωτικές μας λειτουργίες, τη θερμογένεση, δηλ. τη διαδικασία που προκύπτει όταν ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί τις θερμίδες που λαμβάνει ως καύσιμα και τις καίει παράγοντας θερμότητα (γνωστές ως καύσεις), τη θερμική επίδραση των τροφών, δηλ. την ενέργεια που χρησιμοποιούμε για την απορρόφηση και την πέψη των τροφών,  καθώς και τη δραστηριότητα, δηλ. την ενέργεια που χρησιμοποιούμε όταν γυμναζόμαστε ή κινούμαστε.

Όσο μεγαλώνουμε ο ρυθμός του μεταβολισμού μας μειώνεται, για το λόγο αυτό θα ήταν χρήσιμο να ανακαλύψουμε και να εφαρμόσουμε τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν την ενεργοποίηση του.

Θέλω να τρώω πολύ, μπορώ άραγε να αδυνατίσω; 

Γιατί, το μοτο “θέλω να τρώω πολύ” δεν είναι από μόνο του αρκετά ισχυρό εμπόδιο προς το αδυνάτισμα. Πολλές φίλες στο πρώτο μας μάθημα μου λένε πως δεν τους αρέσει να τρώνε πρωινό και πως μπορούν να μείνουν σχεδόν ολόκληρη τη μέρα με ελάχιστη τροφή, αλλά το βράδυ τους είναι αδύνατον να μην ενδώσουν σε μια ακατανόμαστη κραιπάλη και φυσικά αυτό είναι αναπόφευκτο αν σκεφτεί κάποιος πως η υπομονή και η προσαρμογή σε μια δρομολογημένη ικανοποιητική απόλαυση είναι ένα πράγμα και η καταπίεση και εξουθένωση μέχρι τελικής πτώσης είναι άλλο-και βέβαια αυτή η συμπεριφορά αποτελεί ένα πολύ σαφές καθρέπτισμα ενός σκεπτικού “όλα ή τίποτα” το οποίο σχεδόν πάντα οδηγεί σε βουλιμικές κρίσεις υπερφαγίας και ανολοκλήρωτες προσπάθειες διαίτης.

Σε  σχεδόν όλες τις δίαιτες τονίζεται το πόσο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα. Η σημαντικότητα του έγκειται όχι μόνο στο οτι μπορεί να βοηθά τη  διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης να μείνουν χαμηλά, αλλά και στο οτι ένα καλό πρωινό μπορεί να αυξήσει τον αριθμό

θερμίδων που καίμε, αυξάνοντας το  μεταβολισμό μας μέχρι και 10%. Οταν παραλείπουμε γεύματα, αυτό επιβραδύνει το μεταβολισμό κι ενθαρρύνει την αποθήκευση λίπους στο σώμα μας. Είναι σημαντικό να τρωμε πολλά μικρά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οταν περιορίζουμε τις θερμίδες, τότε ο ρυθμός μεταβολισμού πέφτει προσωρινά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο για τον οργανισμό να πάρει κιλά και πιο δύσκολο να τα αποβάλει

Ενδεικτικά, μπορούμε να πούμε πως κάποιες από τις τροφές που συντελούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού

θεωρούνται οι ακόλουθες: πρωτείνες (όπως γαλοπούλα, κοτόπουλο, χοιρινό, μοσχάρι), το γάλα, τα ψάρια (τόνος, σαρδέλες, σολωμός) οι νιφάδες βρώμης,

τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το πράσινο τσάι, οι καυτερές-πικάντικες πιπεριές. Λέγεται δε πως ένα πικάντικο γεύμα μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό μέχρι και 25%.

Πάντα λοιπόν στον κατάλληλο χρόνο (σωστό timing), με το σχεδιασμό ενός ισορροπημένου διαιτολογίου που να σας ταιριάζει, την υιοθέτηση έξυπνων

τρυκ αντιμετώπισης των κρίσεων, την κατάλληλη ψυχολογική  υποστήριξη για

την εξερεύνηση και διαχείριση όσων σας εμποδίζουν να επιτρέψετε την αλλαγή σε συνδυασμό με ψυχική υποστήριξη για θρέψη τόσο της υλικής όσο και της πνευματικής μας υπόστασης, η εξάρτηση από το φαγητό μπορεί να μετριαστεί και η απώλεια των παραπανίσιων κιλών να γίνει εφικτή για όλο και περισσότερες υπέρβαρες φίλες.

http://www.holistic-therapy-diet-beauty.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.