Διατροφή για άτομα με διαβήτη

Facebooktwitterpinterest

Όταν κάποιος διαγνωστεί με διαβήτη, έχει πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτόν και πώς θα επηρεάσει τη ζωή του. Οι ερωτήσεις αυτές συχνά περιστρέφονται γύρω από το θέμα της διατροφής. Ειδικότερα: Τι επιτρέπεται να τρώω;

Η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχουν τροφές που «απαγορεύονται», απλώς χρειάζεται να κατανοείτε περισσότερο πώς οι διάφορες τροφές επηρεάζουν το βάρος και το επίπεδο σακχάρου στο αίμα σας. Στο παρελθόν, οι διατροφικές συστάσεις προς τους ασθενείς με διαβήτη ήταν πολύ περιοριστικές. Τους απαγόρευαν την κατανάλωση ζάχαρης. Στις μέρες μας, οι διαβητικοί μπορούν να απολαμβάνουν μια ποικίλη διατροφή, ελέγχοντας παράλληλα το βάρος και το σάκχαρό τους.

Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι όλοι οφείλουν να είναι προσεκτικοί με τη διατροφή τους, ακόμη κι αν δεν έχουν διαβήτη. Εντούτοις, αν έχετε διαβήτη τύπου 2, ο καλός έλεγχος βάρους θα σας βοηθήσει να επιβραδύνετε την εξέλιξη της ασθένειάς σας. Όσο περισσότερες γνώσεις διαθέτετε για τα διάφορα είδη τροφών και την επίδρασή τους στο σάκχαρο του αίματος και το βάρος σας, τόσο καλύτερα θα ελέγχετε το διαβήτη σας.

Στόχοι μιας υγιεινής διατροφής

  • Η παροχή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, απαραίτητων για την καλή υγεία.
  • Η διατήρηση ή επίτευξη ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.
  • Η επίτευξη του καλύτερου δυνατού ελέγχου του σακχάρου στο αίμα σας, με τη ρύθμιση της πρόσληψης τροφής σε συνδυασμό με το πρόγραμμα θεραπείας, τις ενεργειακές απαιτήσεις και τη σωματική δραστηριότητά σας.
  • Η μείωση των πιθανοτήτων επιπλοκών, όπως τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου αίματος.
  • Η μείωση του κινδύνου μακροπρόθεσμων επιπλοκών, μέσω του καλύτερου δυνατού ελέγχου του σακχάρου.
  • Η μείωση του κινδύνου καρδιακών επιπλοκών και αγγειακής νόσου.
  • Η διατήρηση ψυχολογικής ευεξίας και υγιούς κοινωνικής ζωής.

Ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα σας ευχαριστεί και θα συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους σας σε φυσιολογικά επίπεδα και στον καλό έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας. Αν χρησιμοποιείτε ινσουλίνη, θα μπορεί επίσης να σας κατατοπίσει σχετικά με την προσαρμογή της ποσότητας ινσουλίνης στο μέγεθος και το είδος των γευμάτων σας. Σε θέματα διατροφής και διαβήτη ισχύουν κάποιοι γενικοί κανόνες , τους οποίους μπορείτε να ακολουθήσετε για να τρώτε υγιεινά, και ο καλύτερος τρόπος να αρχίσετε είναι να μάθετε πώς οι διάφορες τροφές επηρεάζουν το διαβήτη σας.

 

http://www.lifescan.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.