“Η ακμή της εφηβείας”

Το δέρμα βιώνει Το στρες, Facebooktwitterpinterest

Τι είναι η ακμή; Σε αυτό το ερώτημα απαντά ο διακεκριμένος δερματολόγος – αφροδισιολόγος Κώστας Καλοκασίδης. Ο διδάκτορας της ιατρικής σχολής ΑΠΘ και επιστημονικός συνεργάτης της Β Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής ΑΠΘ (ΓΝ Παπαγεωργίου) και της Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ αναλύει το θέμα της εφηβικής ακμής που αφορά σε νέους και νέες αθλήτριες – μαθήτριες.

Υπάρχουν περισσότερες από μια μορφές ακμής;

Το δέρμα βιώνει κάθε συναίσθημα βγάζοντας προς τα έξω οτιδήποτε σε αγχώνει. Το στρες, αποσυντονίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την αντίσταση του οργανισμού σε συγκεκριμένα βακτηρίδια, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ή την επιδείνωσή της ακμής. Επίσης, οδηγεί σε υπερπαραγωγή και απελευθέρωση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες, οδηγώντας σε επιδείνωση της ακμής. Είναι γνωστό ότι οι έφηβοι που ασχολούνται με πρωταθλητισμό, έχουν αυξημένο στρες λόγω της πίεσης για ένα καλό αθλητικό αποτέλεσμα, της πίεσης από το σχολείο κτλ.
-Τι επίδραση έχει η ακμή στην ψυχολογία του νέου αθλητή;
Η διατροφή δεν φαίνεται να έχει τον σημαντικό ρόλο που παλαιότερα πιστεύαμε. Παλαιότερα πίστευαν πως ορισμένες τροφές, όπως η σοκολάτα, οι τηγανητές πατάτες και το λίπος του χοιρινού, ήταν από τις πιο σημαντικές αιτίες επιδείνωσης της ακμής. Όμως, μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες (άφθονα φρούτα και λαχανικά), και σωστά μαγειρεμένες πρωτείνες με μειωμένες σάλτσες, και ζωικά λίπη σίγουρα λειτουργεί θετικά. Επίσης, καλό είναι ο αθλητής γενικώς να αποφεύγει το junk food

-Τι μπορεί να κάνει ο νέος αθλητής για τη βελτίωση της ακμής του;
Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στο καθημερινό πλύσιμο του προσώπου πρωί και βράδυ με ειδικά προϊόντα καθαρισμού. Επίσης ωφέλιμος κρίνεται και ένας σαπωνισμός του προσώπου μετά την προπόνηση. Αυτό προσφέρει απομάκρυνση του σμήγματος και της λιπαρότητας, καθώς και του ιδρώτα και ρύπων οπότε το δέρμα αναπνέει καλύτερα. Επίσης, η απομάκρυνση του σμήγματος έχει ως αποτέλεσμα να μπορέσει να δράσει στο δέρμα η τοπική θεραπεία (κρέμες, gel) που χορηγεί ο δερματολόγος.
Επίσης, πριν το ξύρισμα είναι επιβεβλημένη η καθαριότητα του δέρματος. Εξαιρετικά σημαντικό επίσης είναι να μην πειράζει ο ασθενής τις βλάβες με τα χέρια του. Εκτός από τον κίνδυνο επιμόλυνσης, είναι εύκολο να δημιουργηθούν βαθύτερες βλάβες ακμής, οι οποίες καταλείπουν μόνιμα σημάδια με την αποδρομή τους. Τέλος, σημαντική είναι η συμμόρφωση στην θεραπεία που προτείνει ο δερματολόγος, φροντίδα που απαιτεί περίπου 15 λεπτά καθημερινά.

-Πόσο συχνά χρειάζεται η ιατρική παρακολούθηση από δερματολόγο;
Η ακμή αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα. Το σωστότερο είναι να υπάρχει παρακολούθηση από δερματολόγο μια φορά τον μήνα, ώστε να προσαρμόζει την θεραπεία ανάλογα με την πορεία της νόσου, το αποτέλεσμα που έχει ήδη επιτευχθεί με την αγωγή, την εποχή του έτους (δεν μπορούμε να δώσουμε πολύ ισχυρές θεραπείες το καλοκαίρι) κτλ

http://acadimies.gr/

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.