Δε χάνονται τα κιλά απο τη μια μέρα στην άλλη

Δε χάνονται τα κιλά απο τη μια μέρα στην άλλη Facebooktwitterpinterest

Διαιτολόγοι-μαϊμού ξεφυτρώνουν παντού

Δεν απαλλάσσεται ένας, από τη μια μέρα στην άλλη, από το περιττό βάρος.

Τα θύματά τους καταλήγουν στο νοσοκομείο
Γυμναστές, αισθητικοί, φυσιοθεραπευτές, βελονιστές και σύμβουλοι διατροφικής ζώνης εξασκούν το επάγγελμα των διαιτολόγων. Παρανομούν, φωνάζει η πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων Κύπρου Ελένη Ανδρέου, και εφιστά την προσοχή μας στους ανορθόδοξους τρόπους αδυνατίσματος.

Γρήγορες και εύκολες μεθόδους για το χάσιμο κιλών υπόσχονται επιτήδειοι που παρουσιάζονται ως οι «διαιτολόγοι-διατροφολόγοι-λυτρωτές» μας, με τις μεθόδους που χρησιμοποιούν. Το επίφοβο όμως είναι ότι τα όσα μας υπόσχονται, ίσως έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας, που μπορεί να είναι μακροχρόνιες ή ακόμη και ανεπανόρθωτες. Βάσει του νόμου αυτά τα άτομα παρανομούν, όπως υποστηρίζει στη «Σ» η Ελένη Ανδρέου. «Όταν δεν υπάρχει η κατάλληλη πανεπιστημιακή κατάρτιση και εκπαίδευση στη διαιτολογία και διατροφή, με χρονική διάρκεια ανάλογα με τη χώρα φοίτησης και τους κανονισμούς που προνοεί το Συμβούλιο Εγγραφής επιστημόνων τροφίμων, τότε δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα υγείας.

Οι επιτήδειοι συνήθως προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής για ενίσχυση της δίαιτας, όπως το Ω3 που είναι επωφελές για την ανθρώπινη υγεία αλλά δεν είναι η λύση για όλα τα προβλήματα. Τα παράπονα που δέχεται ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων Κύπρου αφορούν συνήθως επισκέψεις πολιτών σε υποσχόμενους διατροφολόγους-διαιτολόγους, οι οποίοι τους τάζουν λαγούς και πετραχήλια και τελικά καταλήγουν με προβλήματα στο νοσοκομείο.

Παρανομούν και κολέγια
Διαφημίσεις, μεταξύ άλλων και εκ μέρους ιδιωτικού Κολεγίου ανώτερης εκπαίδευσης (και όχι Πανεπιστημίου), για νέο κλάδο σπουδών «πιστοποιημένους και εγγεγραμμένους στο Υπουργείο Παιδείας» (που αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα), στον κλάδο της «Διαιτολογίας & Διατροφολογίας» τριετούς ή τετραετούς κύκλου σπουδών, ανησυχεί το Συμβούλιο Εγγραφής επιστημόνων-τεχνολόγων τροφίμων και διαιτολόγων Κύπρου (ΣΕΕΤΤΔ).

Απόφοιτοι φοίτησης τέτοιου κύκλου σπουδών (μη πανεπιστημιακού), που προέρχονται είτε από την Κύπρο είτε από το εξωτερικό, δεν θα πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια και προϋποθέσεις για να εγγραφούν στο μητρώο διαιτολόγων, σύμφωνα με την Ελένη Ανδρέου. «Όπως προβλέπεται στο νόμο (που είναι εναρμονισμένος και με τις πρόνοιες της Ευρωπαϊκής Ένωσης), ο κλινικός διαιτολόγος, ο διαιτολόγος/διατροφολόγος, ή παρεμφερείς ειδικότητές του, πρέπει να κατέχει τουλάχιστον πανεπιστημιακό δίπλωμα ή πτυχίο ή άλλο ισότιμο προσόν, για να μπορεί να εγγραφεί.

Είναι αυτονόητο ότι οι απόφοιτοι μιας ανώτερης σχολής δεν μπορούν να αποκτήσουν τέτοιο προσόν». Το ΣΕΕΤΤΔ με επιστολή του αλλά και συνάντηση που είχε με τους λειτουργούς του Υπ. Παιδείας, τους ενημέρωσε για τα πιο πάνω αλλά και για άλλα κριτήρια που θα πρέπει να πληροί ένα εκπαιδευτικό ινστιτούτο ανώτατης εκπαίδευσης και όχι ανώτερης εκπαίδευσης, για να μπορεί να προσφέρει τέτοιον κλάδο.

Η οποιαδήποτε αναγνώριση του κύκλου σπουδών από το Υπουργείο Παιδείας, τονίζει το Συμβούλιο Εγγραφής, δεν συνεπάγεται και αναγνώριση από το Συμβούλιο Εγγραφής και απόκτηση του απαιτούμενου προσόντος για άσκηση του επαγγέλματος. Πέραν τούτου, ο Σύνδεσμος καλεί το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να λάβει τα μέτρα του για να πατάξει οποιανδήποτε τυχόν παρανομία και να παρέχει πλήρη ενημέρωση των φοιτητών για τη μελλοντική τους επαγγελματική αποκατάσταση.

Οι επικίνδυνες δίαιτες
Οι μαγικές δίαιτες είναι η πρόκληση γι’ αυτούς που θέλουν να αποβάλουν τα περιττά κιλά τους. Κάποιες είναι αρκετά γνωστές γιατί χρησιμοποιούνται από ονόματα γνωστά στον κύκλο των επωνύμων του Hollywood.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δημοσίευμα του Τμήματος Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Αμερικής (DHHS, 1986) και από το βιβλίο των Krause & Mahan (Food, Nutrition & Diet Therapy, 1984), μερικές από τις γνωστές δίαιτες που κυκλοφορούν τόσο ελεύθερα, δίνουν εξωπραγματικές υποσχέσεις για χάσιμο βάρους. Οι δίαιτες αυτές, σύμφωνα με την Ελένη Ανδρέου, όχι μόνο δεν θα επιφέρουν μακροχρόνια λύση για το πρόβλημα βάρους αλλά είναι και επικίνδυνες για την υγεία. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να εμπιστεύεστε «μαγικές δίαιτες» που δεν υπάρχουν. Το λογικό όριο κιλών που μπορείτε να χάσετε με μια ισορροπημένη δίαιτα είναι ½ – 1 κιλό την εβδομάδα.
Μερικές από τις ανορθόδοξες δίαιτες είναι αυτή του Δρα Άτκινς, η Beverly Hills δίαιτα, η Μαγική Δίαιτα του Mayo (ή δίαιτα του γκρέιπφρουτ).

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά, όπως επισημαίνει η Ελένη Ανδρέου, πρέπει να αποφασίσετε ότι δεν υπάρχουν εύκολα «μονοπάτια» σε αυτή την προσπάθειά σας και πρέπει να ξεφύγετε από την ιδέα ότι για να πετύχει μια δίαιτα πρέπει να υπάρχει «πείνα και στέρηση». Μια ισορροπημένη δίαιτα πρέπει να σας προσφέρει τη σωστή ποσότητα και τις απαιτούμενες θρεπτικές ουσίες και θερμίδες για την κατάλληλη μείωση βάρους.

Οι ανορθόδοξες δίαιτες, σύμφωνα με την Ελένη Ανδρέου, βασίζονται στην κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών σε συγκεκριμένες αναλογίες και στην κατανάλωση ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφών από το καθημερινό διαιτολόγιο. Μεγάλο πονοκέφαλο στα μέλη του Συνδέσμου Διαιτολόγων αποτελεί και η προμήθεια – πώληση και προώθηση σκευασμάτων, τα οποία συνήθως περιέχουν συστατικά επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Προσοχή, λοιπόν, γιατί μια ενθουσιώδης κίνησή σας να χάσετε κιλά, ίσως σας οδηγήσει στο γιατρό με σοβαρά προβλήματα υγείας.
http://www.sigmalive.com

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.