Δίαιτες-Εxpress

Facebooktwitterpinterest

Μια μεγάλη κατηγορία διατροφικών προγραμμάτων είναι οι λεγόμενες δίαιτες-express, που υπόσχονται γρήγορη και εγγυημένη, απώλεια αρκετών κιλών ακόμα και μέσα σε περίοδο μίας εβδομάδας. Οι δίαιτες αυτές χρησιμοποιούν ως βασικό άξονα ένα και μόνο ένα είδος φαγητού, από το οποίο μπορεί ο ενδιαφερόμενος να καταναλώσει απεριόριστη ποσότητα αρκεί αυτό να γίνεται στις ενδεδειγμένες ώρες και σε συνδυασμό με κάποιες συγκεκριμένες τροφές που υποδεικνύονται.

Οι δίαιτες αυτές ναι μεν κάνουν όσα υπόσχονται, μολαταύτα πρέπει να επισημάνουμε κάποια σημαντικά σημεία. Κατ αρχήν ο επιθυμητός στόχος δεν επιτυγχάνεται «μαγικά». Όλα γίνονται με βάση την εξής απλή λογική: τρώμε λιγότερο, άρα αδυνατίζουμε. Επομένως χρειάζεται ιδιαίτερος ζήλος από αυτόν που προσπαθεί, αλλιώς το αποτέλεσμα είναι «μηδέν εις το πηλίκο». Σημειωτέον, ότι οι δίαιτες αυτού του είδους είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υποβάλλουν τον ενδιαφερόμενο σχεδόν σε λιμοκτονία. Αποτέλεσμα, το ποσοστό επιτυχίας να είναι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάπου στο 1%, όχι όμως εξαιτίας της αναποτελεσματικότητας του προγράμματος καθεαυτού, αλλά λόγω της «αδύναμης θέλησης» του ατόμου που το εφαρμόζει.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών, η γνωστή δίαιτα της λαχανόσουπας ή του γκρέιπ φρουτ

Γεγονός είναι πάντως ότι τα χαμένα κιλά με τα οποία «ανταμείβεται» ο επιμένων, στην ουσία είναι απώλεια υγρών και μυϊκής μάζας. Αρα όσο πιο υπέρβαρος είναι κάποιος τόσο καλύτερα λειτουργεί το πρόγραμμα. Αντίθετα όταν τα περιττά κιλά είναι λίγα, τόσο πιο δύσκολα χάνονται.

Σχόλιο: Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι η εφαρμογή της για μικρό διάστημα μπορεί είναι αναζωογονητική για τον οργανισμό, εντούτοις αντενδείκνυται για εκτεταμένη χρονική περίοδο, καθώς η στέρηση θρεπτικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση και ναυτία. Το χειρότερο όμως, σύμφωνα με διαιτολόγους, είναι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο δίαιτας μπορεί ακόμη και να επιβραδύνει το μεταβολισμό του σώματος κι έτσι να γίνεται με μεγαλύτερη δυσκολία η καύση του λίπους από τον οργανισμό.

Η δίαιτα του Γκρέιπ φρουτ

Μία διάσημη δίαιτα 2 εβδομάδων, με θερμιδική αξία 800 KCal και περιορισμένη ποικιλία τροφίμων είναι αυτή του γκρέιπ φρουτ. Οι γιατροί την απαγορεύουν, παρόλα αυτά «κάποιοι» κάνουν πειράματα ακόμα. Πολλοί την εφαρμόζουν για αποτοξίνωση του οργανισμού μόνο για δύο μέρες.

Πρωινό: Χυμός ή σάρκα Γκρέιπ φρουτ σκέτο καφέ ή τσάι.

Γεύμα: Χυμός σάρκα Γκρέιπ φρουτ, 2 αυγά, σαλάτα από τομάτα και αγγούρι χωρίς λάδι, 1 μεγάλη φρυγανιά και σκέτο καφέ ή τσάι.

Βραδινό: Χυμός ή σάρκα Γκρέιπ φρουτ, 150-200γρ κοτόπουλο ή μοσχάρι ή ζαμπόν άπαχο, σαλάτα από μισό μαρούλι, τομάτα, ξύδι ή λεμόνι και μυρωδικά και σκέτο καφέ ή τσάι.

Η δίαιτα της λαχανόσουπας

Στην δίαιτα της λαχανόσουπας μπορούμε να τρώτε όση λαχανόσουπα θέλουμε. Επίσης επιτρέπεται μόνο το νερό.

Ημέρα 1 Οποιοδήποτε φρούτο εκτός μπανάνας + λαχανόσουπα

Ημέρα 2 Λαχανικά, 1 ψητή πατάτα + λαχανόσουπα

Ημέρα 3 Συνδυασμός ημέρας 1 και 2

Ημέρα 4 Μπανάνες (μέχρι και 6) και άπαχο γάλα + λαχανόσουπα

Ημέρα 5 300 – 600γρ μοσχάρι βραστό + λαχανόσουπα

Ημέρα 6 Μοσχάρι 500 γρ. και λαχανικά + λαχανόσουπα

Ημέρα 7 Ρύζι, ένα ποτήρι φρέσκο φρουτοχυμό, λαχανικά + λαχανόσουπα
Πηγή:www.ert.gr

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.