Ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία προκαλούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

sexually transmitted diseases Facebooktwitterpinterest

Ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία, μέχρι και θάνατο προκαλούν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι νέοι κινδυνεύουν όταν δεν παίρνουν προφυλάξεις
Μπορεί να μη δέχεστε ως γονείς ότι τα παιδιά σας έχουν σεξουαλικές επαφές, όμως η πραγματικότητα, ότι ίσως σε λίγα χρόνια είναι τα επόμενα θύματα των σοβαρών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, σας πείσει να ενημερωθείτε και να τα ενημερώσετε για την προφύλαξη που πρέπει να τηρούν.

Έξαρση ιογενών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως είναι τα οξυτενή κονδυλώματα, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, το aids και η ηπατίτιδες παρατηρούνται σε όλο και περισσότερες ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα στους νέους. Η Δερματολογική και Αφροδισιακή εταιρεία Κύπρου εφιστά την προσοχή μας για να προφυλασσόμαστε από τα οξυτενή κονδυλώματα.

Η συχνή ερωτική επαφή χωρίς προφύλαξη ξυπνά ξεχασμένα αφροδίσια νοσήματα. Η αύξηση των ασθενειών όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια, καθώς επίσης και η μόλυνση από χλαμύδια μεταδίδονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εκτός των άλλων είναι υπεύθυνα για το 33% των περιπτώσεων στειρότητας στις γυναίκες.
Ο πρόεδρος της Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου Αντρέας Παλλούρας, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, επεσήμανε ότι οι λόγοι που οδηγούν στην αλματώδη αύξηση των αφροδίσιων νοσημάτων είναι η αδιαφορία για τους κινδύνους που κρύβει το σεξ χωρίς προφυλάξεις και η εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων, όπως επίσης και η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων της οποίας το όριο έχει μειωθεί.

Θάνατος από σεξουαλικά νοσήματα

Ακόμη και θάνατο μπορεί να προκαλέσουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, δήλωσε η δερματολόγος αφροδισιολόγος Ανδρούλα Κυπριανού, η οποία τόνισε ότι αν δεν γίνει σωστή διάγνωση, τότε οι επιπτώσεις είναι απειλητικές.

«Εκτός από τα 38 σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα υπάρχει και μια άλλη κατηγορία νοσημάτων που μπορεί να μεταδοθούν με άλλους τρόπους εκτός από τη σεξουαλική επαφή, όπως είναι ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, τα κονδυλώματα, το aids, η ψώρα, οι κολπίτιδες, οι ηπατίτιδες.»
Τα οξυτενή κονδυλώματα φαίνεται ότι κατέχουν την πρώτη θέση των μεταδοτικών νοσημάτων και ακολουθεί ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, οι χλαμυδιακές λοιμώξεις. Η έξαρσή τους οφείλεται στην κακή σεξουαλική συμπεριφορά ομάδας πληθυσμού, συνήθως νεαρών ατόμων. Ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται ότι οδηγεί στην έξαρση των νοσημάτων είναι η μη χρήση προστατευτικών μέτρων, η φτώχια και οι συχνές μετακινήσεις του πληθυσμού.

»Τα νοσήματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και υψηλούς κινδύνους κονδυλωμάτων 16 και 18, όταν προσβάλλουν ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων σε εφηβική ηλικία»

Υποφέρουν τα κορίτσια
Σε έρευνα που έγινε μεταξύ κοριτσιών ηλικίας 14-19 ετών που ξεκίνησαν τις σεξουαλικές τους επαφές, διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 53% ανίχνευτηκε ο υιός των οξυτενών κονδυλωμάτων και ποσοστό 23% ήταν τα άτομα που είχαν υψηλό κίνδυνο του ιού. Δηλαδή του HPV 16-18. Έχει υπολογιστεί, σύμφωνα με την κ. Κυπριανού, ότι σε 20 χρόνια ένα ποσοστό 10% των γυναικών θα παρουσιάσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ένα μεγάλο ποσοστό αγοριών που θα προσβληθούν από τα κονδυλώματα θα έχουν μελλοντικά προβλήματα. «Τα κονδυλώματα είναι μεν θεραπεύσιμα, αλλά ταλαιπωρούν το άτομο σε όλη του τη σεξουαλική συμπεριφορά».
Επιβάλλεται, σύμφωνα με την Αντρούλα Κυπριανού, να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και αυτό πετυχαίνεται και μέσα από το τετραδύναμο εμβόλιο που καλύπτει τους τύπους 16, 18, 6, 11 και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Πώς να προφυλαχθείτε
Υπάρχουν αφροδίσια νοσήματα όπως μύκητες, τριχομονάδες, μικρόβια γεννητικών οργάνων αντρών και γυναικών που ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό πληθυσμού που επισκέπτονται τους αφροδισιολόγους πολύ συχνά, τόνισε ο αφροδισιολόγος-δερματολόγος Γιώργος Κετώνης.

«Υπάρχουν ιογενή νοσήματα όπως ο έρπης, τα κονδυλώματα, η μολυσματική τέρμηθος. Ο έρπης καθιστά το άτομο σεξουαλικώς ανάπηρο, έχουμε τα κονδυλώματα τα οποία αν δεν θεραπευτούν σωστά μπορεί να επιφέρουν καρκίνο. Η μολυσματική τέρμηθος είναι ήσυχη ιογενής νόσος, αλλά είναι πολύ μεταδοτική στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Έχουμε νοσήματα που προκαλούν στειρώσεις, όπως βλεννόρροια. Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις προκαλούν εκτός από στείρωση, έκτροπες κυήσεις, πόνους στη δίοδο και επαφή».

Τα είδη των αφροδίσιων όπως το aids, η Ηπατίτιδα Β και C και τα κονδυλώματα μπορούν να επιφέρουν και το θάνατο, τόνισε ο κ. Κετώνης, επισημαίνοντας ότι πάση θυσία πρέπει να εφαρμόζουμε κανόνες υγιεινής, όπως να μη φοράμε συνθετικά εσώρουχα, νάιλον ρούχα, να μη μένουμε με το μαγιό μας πολλές ώρες, να μην καθόμαστε στην άμμο. «Στην Αμερική υπάρχουν 6,5 εκ. κόσμου που υποφέρουν σε ηλικίες 15-25 χρονών. Δεύτερο σε συχνότητα νόσημα είναι η χλαμυδιακή λοίμωξη, η οποία προκαλεί στείρωση και τρίτο νόσημα σε συχνότητα είναι η βλεννόρροια, η οποία προκαλεί στειρώσεις και προβλήματα σύλληψης».
http://www.sigmalive.com

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.