Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Facebooktwitterpinterest

Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ονομάζονται έτσι γιατί μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Δηλαδή με επαφή του δέρματος ή του βλεννογόνου των δύο συντρόφων ή με την ανταλλαγή υγρών όπως σπέρμα, αίμα και κολπικών εκκρίσεων.
Τα νοσήματα αυτά είναι τα ακόλουθα:

σύφιλη
βλεννόρροια
οξυτενή κονδυλώματα
έρπητας γεννητικών οργάνων
χλαμύδια
AIDS
ηπατίτιδες Β & C

Στην περίπτωση όπου βρεθεί ότι ένας από τους δύο σεξουαλικούς συντρόφους πάσχει από κάποιο από αυτά τα νοσήματα πρέπει να δοθεί θεραπευτική αγωγή και στους δύο. Θεωρούμε σίγουρο ότι ο ένας το έχει μεταδώσει στον άλλον. Παρόλα αυτά είναι δυνατό η λοίμωξη να προϋπάρχει από προηγούμενο σύντροφο.

Είναι εμφανές ότι σε τέτοιες περιπτώσεις είναι τουλάχιστον ανεύθυνο, αν όχι επικίνδυνο, να λέμε στους ασθενείς ότι κόλλησαν με άλλο τρόπο -πχ καπάκι λεκάνης- προσπαθώντας να χρυσώσουμε το χάπι και να αποφύγουμε διένεξη μεταξύ των συντρόφων που μπορεί να οδηγήσει σε θεωρίες περί απιστίας κλπ.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις λοιμώξεων που δεν θεωρούνται σεξουαλικά μεταδιδόμενες. Μερικές από αυτές αναφέρονται σε μικροοργανισμούς που βρίσκουμε με καλλιέργειες κολπικού και τραχηλικού υγρού:

Μυκόπλασμα
Ουρεόπλασμα
Στρεπτόκοκκος
Εντερόκοκκος
Γκαρντνερέλλα

Στις λοιμώξεις αυτές χρειάζεται να λάβουν θεραπεία και οι δύο σύντροφοι, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο ένας κόλλησε τον άλλον, άρα δεν τίθεται ζήτημα απιστίας. Σε τέτοιες περιπτώσεις η πρώτη ερώτηση που γίνεται στο γυναικολόγο είναι για το αν μπορεί να έχει προκληθεί λοίμωξη από το καπάκι της λεκάνης της τουαλέτας. Η απάντηση που δίνουμε τις περισσότερες φορές είναι ότι μπορεί να είναι αυτός ο τρόπος μόλυνσης, αλλά όχι απαραίτητα. Παρόμοιες ερωτήσεις αφορούν τις πετσέτες στα γυμναστήρια, την πισίνα, τα μπουρνούζια κλπ. Η ιατρικά σωστή και διπλωματική ταυτόχρονα απάντηση είναι ότι μπορούν να προκληθούν με οποιονδήποτε ουσιαστικά τρόπο, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται θεραπεία και οι δύο σύντροφοι.

Εν τούτοις παραμένει ισχυρός ο κανόνας ότι τα νοσήματα που αναφέραμε στη αρχή είναι αποκλειστικά σεξουαλικά μεταδιδόμενα και το να αποκρύπτουμε την αλήθεια από την ασθενή για να φανούμε ευχάριστοι κρύβει σημαντικούς κινδύνους για αυτήν και την κοινωνία.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.