Ωτοπλαστική

Facebooktwitterpinterest

Αισθητική
Πρόκειται για μια αισθητική επέμβαση που διορθώνει τα πεταχτά αυτιά που προέχουν, δηλαδή βρίσκονται σε απόσταση από το κρανίο. Τα πεταχτά αυτιά είναι η πιο συχνή -εκ γενετής- δυσμορφία στη περιοχή του προσώπου.

Προκαλείται από τρείς διαφορετικές ανατομικές δυσμορφίες (έλλειψη της πτυχής της ανθέλικας, υψηλό τοίχωμα κόγχης, μεγάλο λοβίο) ή και συνδυασμό αυτών.

Για την διόρθωση των εκ γενετής δυσμορφιών υπάρχουν τεχνικές που διαπλάθουν τους ωτικούς χόνδρους είτε συντηρητικά (με τεχνικές συρραφής) είτε πιο επιθετικά (αφαιρώντας τμήματα χόνδρου).

Σε αντίθεση με τη μύτη, το χόνδρινο τμήμα των αυτιών έχει σχεδόν πλήρως αναπτυχθεί στην ηλικία των 5-6 ετών. Επομένως διορθωτική επέμβαση μπορεί να γίνει από αυτή την ηλικία και μετά, με απόλυτη επιτυχία.

Σε πολλές ψυχολογικές μελέτες φαίνεται πόσο σημαντική είναι η εμφάνιση και η κρίση της πρώτης εντύπωσης.  Η αίσθηση ανασφάλειας πολύ συχνά συνδέεται με πεταχτά αυτιά. Τα παιδιά επίσης αποδεδειγμένα δέχονται περισσότερα “πειράγματα” όταν έχουν πεταχτά αυτιά. Με τη βελτίωση της εικόνας, αυξάνεται η αυτοπεποίθηση και κατ’ επέκταση η προσωπική ευτυχία. Στόχος της επέμβασης είναι να δημιουργήσει φυσιολογικά σε εικόνα, όμορφα αυτιά, που παραμένουν μόνιμα σε σχήμα και θέση και δεν αναγνωρίζεται ότι είναι χειρουργημένα.

Η διόρθωση γίνεται με μια μικρή τομή στο πίσω μέρος του αυτιού. Μικρά ράμματα θα σχηματίσουν την πτύχωση που λείπει και το αυτί έτσι θα σταθεί πιο πίσω και θα είναι λίγο μικρότερο.

Η επέμβαση είναι ανώδυνη και γίνεται με τοπική αναισθησία σε ενήλικες. Δεν απαιτείται νοσηλεία. Μετεγχειρητικά τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος γύρω από τα αυτιά για μία εβδομάδα.

Η επιτυχία είναι εγγυημένη και μόνιμη.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.