Σκόρδο (Αllium sativum L.) το θαυματουργό

Facebooktwitterpinterest

ΣΚΟΡΔΟ
To σκόρδο (Αllium sativum L.) είναι φυτό βολβοειδές με χαρακτηριστική καυστική γεύση. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του σκόρδου ήταν γνωστές από την αρχαιότητα . Είχε χρησιμοποιηθεί στην καταπολέμηση διάφορων νοσημάτων όπως του ίκτερου, της φρενίτιδας, των οιδημάτων του αυχένα ,της φυματίωσης και των αναπνευστικών λοιμώξεων.

Αντιμικροβιακές ιδιότητες
Το σκόρδο περιέχει θειούχες ενώσεις με γνωστότερη την αλλισίνη. Σ’ αύτη την ουσία οφείλεται η αντιμικροβιακή ιδιότητά του. Δρα ενισχύοντας την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και έτσι είναι ικανό να πολεμήσει βακτήρια, μύκητες, παράσιτα και ιούς.
Αντικαρκινικές ιδιότητες
Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμπεριλαμβάνει το σκόρδο στις τροφές με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση σκόρδου και άλλων λαχανικών (π. χ. κρεμμύδι, πράσο) συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου και του παχέος εντέρου. Η αλλισίνη που εμπεριέχεται στο σκόρδο, αποτελεί «τοξικό» παράγοντα για τα καρκινικά κύτταρα και έτσι μπορεί να αναστείλει τον σχηματισμό όγκων.
Βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ.
Μέχρι σήμερα, πολλές τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές έχουν πραγματοποιηθεί προκειμένου να αξιολογηθεί η επίδραση του σκόρδου στα λιπίδια αίματος. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, το σκόρδο σε αντίθεση με το ψευδοφάρμακο, κατάφερε να επιφέρει μείωση της ολικής χοληστερόλης αίματος. Εντούτοις ,σε άλλες μελέτες προέκυψαν αντικρουόμενα αποτελέσματα λόγω του διαφορετικού σχεδιασμού τους και των ερευνητικών σφαλμάτων.
Άλλες έρευνες έχουν αναφέρει μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε 8 έως 12 εβδομάδες, μετά την λήψη σκόρδου σε μορφή σκόνης. Ομόφωνα υποστηρίζεται πως το σκόρδο συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των αγγείων και στην μείωση εμφάνισης της αθηρωματικής πλάκας κατά τα πρώτα στάδια του σχηματισμού της.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Το σκόρδο με τις αγγειοδιασταλτικές του ιδιότητες είναι εφικτό να ελαττώσει και την αρτηριακή πίεση. Σ΄αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν διαφορετικές μελέτες που διαπίστωσαν μείωση της συστολικής πίεσης αίματος κατά 7.7 mmHg και μείωση της διαστολικής πίεσης κατά 5mmHg,ύστερα από την λήψη σκόρδου.
Συγκεκριμένη δοσολογία δεν έχει καθοριστεί όσον αφορά στην κατανάλωση σκόρδου. Οι ασθενείς που ακολουθούν αντιπηκτική αγωγή καλό θα ‘ταν να δείξουν προσοχή στην κατανάλωση του.

Facebooktwitterpinterest

Στείλτε τις απορίες σας

Στείλτε τις απορίες σας στο Γιατρό - Συγγραφέα του παραπάνω άρθρου
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.